Alžběta Arpádovna

Acoma
uherská princezna, * 1292 - † 6. května 1338

Rodiče: Ondřej III. a Fenena Kujavská

Alžběta byla jedinou dcerou posledního uherského krále Ondřeje III. a Feneny Kujavské, jež zemřela v září 1295. Ovdovělý uherský panovník nutně potřeboval mužského dědice a tak se již 13. února 1296 ve Vídni oženil s dcerou rakouského vévody Albrechta Anežkou.

O dva roky později byla Alžběta stále jedinou dědičkou Uher a 12. února 1298 byla zasnoubena s Václavem, synem českého krále. Koncem roku 1300 byla zřejmě otrávena Alžbětina babička Thomasina Morosiniová a Ondřej III. ji nápadně rychle následoval do hrobu již v lednu 1301. Arpádovci vymřeli po meči. Bylo nutné najít nového panovníka s krví svatého Štěpána. Uherští magnáti nechtěli přijmout kandidaturu Karla Roberta z Anjou a a uvažovali o Otovi III. Dolnobavorském, který byl Arpádovec po matce a také o Alžbětině snoubenci Václavovi III., vnukovi Kunhuty Haličské. Byli uplaceni kutnohorským stříbrem.

Prvního srpna 1301 byl Václav III. slavnostně korunován korunou uherských králů a přijal jméno Ladislav V.

Uherští magnáti začali opouštět přemyslovský tábor roku 1303 po papežově bule, v níž podpořil anjouvský nárok a pohrozil všem, kteří by nadále chtěli podporovat Václava III. Situace se vyostřila v okamžiku, kdy papežem podpořený římský král Albrecht Habsburský předložil otci mladičkého uherského krále celý soubor přemrštěných a maximalistických požadavků. Český král se měl zříci nároků nejen na Uhry, ale i na zastavené Chebsko, Míšeňsko a části Falce, vzdát se polské koruny a na pět či šest let odstoupit Albrechtovi desetinu příjmů z kutnohorských stříbrných dolů. Pokud by tyto nehorázné požadavky odmítl, žádal Habsburk vysoké odstupné. Nesplnitelné požadavky bylo nutno rozhřešit na bitevním poli. K Albrechtovi se přidala většina říšských knížat kromě Askánců. V létě 1304 se nemocný Václav II. společně s vojskem vydal do Uher pro svého syna a společně s následníkem si odvezl i svatoštěpánskou korunu. Na podzim Čechy úspěšně odolaly habsburskému vpádu a v červnu 1305 podlehl Václav II. tuberkulóze. Václav III. se stal českým králem a v říjnu 1305, údajně čtyři dny po svatbě s Violou Těšínskouzrušil zasnoubení s Alžbětou. Již bývalá snoubenka Alžběta byla tou dobou stejnak ve Vídni pod habsburskou kuratelou.10. října Václav ještě použil titul uherského krále. Poté se titulu vzdal a společně s uherskými korunovačními klenoty jej předal bratranci Otovi Dolnobavorskému, který se v převlečení vydal do Uher.

Po zrušení zasnoubení se Alžběta nikdy neprovdala. Zemřela v dominikánském klášteře Katahrinthal v Tössu u švýcarského Wintherthuru.