Maria wrote:...Zápisy mnohdy se liší nejen rokem, ale i jmény.
Zde by bylo tøeba být trochu konkrétnìjší. Pøiznám se, že jsem se Kostí moc nezabýval, ale asi u všech hradù je do jisté míry nìjaká odlišnost v datech i dìjích. Jednou se totiž uvádí rozmezí let po hypotetické stránce, jindy v ohranièení písemnì doložených let...
..druhá Žofie z Opoèna.Též se uvádí i Dobruška.
O pánech z Dobrušky a Opoèna právì vyšla kniha
viz ZDE. Takže a se jedná o "Opoèno" nebo "Dobrušku", poøád jde o tentýž rod.

Držitelé hradu dostali panství do velkých dluhù
Máš na mysli Petra z Vartemberka, nebo jeho dceru se zeem?
je tam nìjaká souvislost..
Jak už jsem øekl, moc jsem se tím nezabýval, ale jednu souvislost mezi obìma Petry jsem našel v nìjakém pochybení, patrnì se zámìnou jmen, u Hradù a zámkù (1984).
Mnozí nevìøí na duchovní bytosti

Záleží na tom, co si pod duchovní bytostí pøedstavuješ... Tìch je celá škála, ale v ateistické spoleènosti je nutno poèítat s tím, že na co si dotyèný nesáhne, ...neuvìøí.

A pokud narážíš na Komoñùv pøíspìvek, tak on to je takový provokatér

> ale nadhodil otázku fortifikaèního systému hradu Kosti. V souvislosti s Kostí se také v novìjší dobì rozebírala problematika vzniku - poèátku celého hradu, jelikož se archeologickým výzkumem ukázalo, že pøed kamenným hradem ze 14. století stálo na tìchto místech jiné sídlo. Také se pak nedostateènì mluví o jakémsi pøedsunutém opevnìní hradu...
Možná by´s mohla být trochu sdílnìjší a tøeba se nám nìjaké informace podaøí sestavit.