Moderators: elizabeth, Ježek, Katerina
FAktem je, že na dùvodu, proè to udìlal, se zatím historici neshodli, resp. žádný kloudný dùvod snad ještì uveden nebyl. Nejenže je to kruté (to bych i vzhledem k dobì a ke stylu vlády pochopila), ale dost nepochopitelné - vždy Adlétu kdysi snad i miloval (pravdìpodobnì se brali z lásky), navíc proè by zavrhoval i syna??!! A samozøejmì to byl risk - Konstancie mohla být neplodná - pak mìl snad v plánu povolat Adlétu i s dìtmi zpátky? A co potom Konstancie, kterou snad miloval také?? Neøešitelná otázka...acoma wrote:To, že zavrhuje první manželku a dìti poèaté v tomto manželství, mi pøijde fakt zlý.
To je otázka. Tak pøedevším vìtšina jeho konkurentù z hlavních linií, resp. jeho silných soupeøù z linií vedlejších vymøela (Konrád, Jindøich Bøetislav, pøedtím i Sobìslav nebo koneckoncù i Bedøich) nebo byla uvìznìna (Václav v Míšni), s bratrem Vladislavem se smíøil (co by se stalo, kdyby se nesmíøili? Že by další domácí válka?) - asi tu bude hrát roli Pøemyslova vitalita.Ježek wrote: zakroèil Pøemysl proti šlechtì, která za uplynulé století rozbrojù a bratroválek èasto si sama pøivlastòovala knížecí majetky?
Jakto, že si Pøemysl dokázal poèínat tak suverénnì, jak v Øíši, tak doma, kde zlikvidoval Pøemyslovskou opozici, moravští Pøemyslovci pøišli na "buben" a vymøeli?
Zøejmì respektoval zisky "šlechty" a zašel dál. V roce 1211 se šlechta již objevuje jako partner, jako zástupce èeské zemì.
Tedy mùj problém je v tom, že nemám a zøejmì ani neexistuje tolik pramenù, aby vyjasnilo dobu, kdy umíralo knížectví a vznikalo knížectví. Právì ty procesy a události formování nového "státu" nemám.
Přemysl I. byl korunován dvakrát - poprvé v Mohuči (možná v Boppardu) 8. září 1198 nejspíše arcibiskupem z Tarentaise jménem Aimo, který zastupoval mohučského arcibiskupa, který tehdy válčil na křížové výpravě. Podruhé před obleženým Merserburkem papežským legátem jménem Guido 24. srpna 1203. Konstancie nebyla korunována na českou královnu.Viola wrote:Lidièky, prosím, nevíte kolikrát byl korunován Pøemysl I., kde a kým? Já zatím našla jen 2x, ale potøetí pøeci musel být s Konstancií - nebo ne? Nìjak mi nestaèí literatura.
Bylo to jedno z míst, loveckých letovisek, kde Přemyslovci trávili zimu. Václav tam je doložen se svými syny a není obklopen elitní šlechtickou representací země.Katerina wrote:Mám dotaz - 2 po sobě jdoucí Přemyslovy pobyty ve Kníně 1218 a 1219 - kde také vydával listiny ... to byl nějaký pravidelný sněm nebo jen zastávka na bjíždce království ?? Co jsem se koukala byl tam v té době jen dvorec .. ???
No , právě , na to se ptám - protože byly oba už docela staří na ´ženicha nevěstu" - Kunhuta dokonce i starší než Václav - pokud beru rozpětí, které se u ní ohledně narození udává - tak to máme - 1199 - 1202 - takže v době sňnatku jí bylo nejméně 22 a nejvíce 25 let, a to už je docela dost - na středověkou nevěstu -devatinácltiletý Václav, to ještě šlo, ale chtěli a potřebovali děti .. neměli sice jak říkáš kam spěchat , ale dlouho čekat také ne -Napo_Leon wrote:Spory tam mezi Přemyslem a Friedrichem II. tam byly. Ohledně zmařeného sňatku Anežky s Jindřichem a taky toho, že se kdysi tak mocné spojenectví začalo uvolňovat a ochladlo. Sňatek Václava a Kunhuty proběhl někdy kolem roku 1224, kdy bylo oběma 18-19 let, tedy na tu dobu již poměrně pokročilý věk. Tohle zasnoubení nikdo nezpochybňoval, takže na něj nebylo potřeba nějak tlačit. Proto pozdější datum sňatku.
No vždyt jo, vždyt to píšu , vrácení Anežky do Prahy - po zrušeném zasnubení bylo 1225 - a svatba Václava s Kunhutou 1224 takže rok předtím, rozezlený Přemysl vlítl do Rakous až poté, je ovšem otázka, zda by odmítnutí Anežky mělo nějaký vliv na svatbu Václava a Kunhuty ..Napo_Leon wrote:Anežka si Jindřicha nevzala, byli pouze zasnoubeni.
Ale to je fuk.Katerina wrote:No vždyt jo, vždyt to píšu , vrácení Anežky do Prahy - po zrušeném zasnubení bylo 1225 - a svatba Václava s Kunhutou 1224 takže rok předtím, rozezlený Přemysl vlítl do Rakous až poté, je ovšem otázka, zda by odmítnutí Anežky mělo nějaký vliv na svatbu Václava a Kunhuty ..Napo_Leon wrote:Anežka si Jindřicha nevzala, byli pouze zasnoubeni.
Tu já mám, a načtenou samozřejmě .. ale jeden musí být opartný .. viz ten dopis papeži..Napo_Leon wrote:Ale to je fuk.Katerina wrote:No vždyt jo, vždyt to píšu , vrácení Anežky do Prahy - po zrušeném zasnubení bylo 1225 - a svatba Václava s Kunhutou 1224 takže rok předtím, rozezlený Přemysl vlítl do Rakous až poté, je ovšem otázka, zda by odmítnutí Anežky mělo nějaký vliv na svatbu Václava a Kunhuty ..Napo_Leon wrote:Anežka si Jindřicha nevzala, byli pouze zasnoubeni.![]()
O Přemyslovi napsal výtečnou monografii Josef Žemlička, doporučuju, tam rozvádí svým nezaměnitelným způsobem i sociální a hospodářské problémy čtivě a výstižně. A hlavně zajímavě, což většině dnešních historiků nic neříká.