Moderátoři: elizabeth, Katerina, Ježek
FAktem je, že na důvodu, proč to udělal, se zatím historici neshodli, resp. žádný kloudný důvod snad ještě uveden nebyl. Nejenže je to kruté (to bych i vzhledem k době a ke stylu vlády pochopila), ale dost nepochopitelné - vždy Adlétu kdysi snad i miloval (pravděpodobně se brali z lásky), navíc proč by zavrhoval i syna??!! A samozřejmě to byl risk - Konstancie mohla být neplodná - pak měl snad v plánu povolat Adlétu i s dětmi zpátky? A co potom Konstancie, kterou snad miloval také?? Neřešitelná otázka...acoma píše:To, že zavrhuje první manželku a děti počaté v tomto manželství, mi přijde fakt zlý.
To je otázka. Tak především většina jeho konkurentů z hlavních linií, resp. jeho silných soupeřů z linií vedlejších vymřela (Konrád, Jindřich Břetislav, předtím i Soběslav nebo koneckonců i Bedřich) nebo byla uvězněna (Václav v Míšni), s bratrem Vladislavem se smířil (co by se stalo, kdyby se nesmířili? Že by další domácí válka?) - asi tu bude hrát roli Přemyslova vitalita.Ježek píše: zakročil Přemysl proti šlechtě, která za uplynulé století rozbrojů a bratroválek často si sama přivlastňovala knížecí majetky?
Jakto, že si Přemysl dokázal počínat tak suverénně, jak v Říši, tak doma, kde zlikvidoval Přemyslovskou opozici, moravští Přemyslovci přišli na "buben" a vymřeli?
Zřejmě respektoval zisky "šlechty" a zašel dál. V roce 1211 se šlechta již objevuje jako partner, jako zástupce české země.
Tedy můj problém je v tom, že nemám a zřejmě ani neexistuje tolik pramenů, aby vyjasnilo dobu, kdy umíralo knížectví a vznikalo knížectví. Právě ty procesy a události formování nového "státu" nemám.
Přemysl I. byl korunován dvakrát - poprvé v Mohuči (možná v Boppardu) 8. září 1198 nejspíše arcibiskupem z Tarentaise jménem Aimo, který zastupoval mohučského arcibiskupa, který tehdy válčil na křížové výpravě. Podruhé před obleženým Merserburkem papežským legátem jménem Guido 24. srpna 1203. Konstancie nebyla korunována na českou královnu.Viola píše:Lidičky, prosím, nevíte kolikrát byl korunován Přemysl I., kde a kým? Já zatím našla jen 2x, ale potřetí přeci musel být s Konstancií - nebo ne? Nějak mi nestačí literatura.
Bylo to jedno z míst, loveckých letovisek, kde Přemyslovci trávili zimu. Václav tam je doložen se svými syny a není obklopen elitní šlechtickou representací země.Katerina píše:Mám dotaz - 2 po sobě jdoucí Přemyslovy pobyty ve Kníně 1218 a 1219 - kde také vydával listiny ... to byl nějaký pravidelný sněm nebo jen zastávka na bjíždce království ?? Co jsem se koukala byl tam v té době jen dvorec .. ???
No , právě , na to se ptám - protože byly oba už docela staří na ´ženicha nevěstu" - Kunhuta dokonce i starší než Václav - pokud beru rozpětí, které se u ní ohledně narození udává - tak to máme - 1199 - 1202 - takže v době sňnatku jí bylo nejméně 22 a nejvíce 25 let, a to už je docela dost - na středověkou nevěstu -devatinácltiletý Václav, to ještě šlo, ale chtěli a potřebovali děti .. neměli sice jak říkáš kam spěchat , ale dlouho čekat také ne -Napo_Leon píše:Spory tam mezi Přemyslem a Friedrichem II. tam byly. Ohledně zmařeného sňatku Anežky s Jindřichem a taky toho, že se kdysi tak mocné spojenectví začalo uvolňovat a ochladlo. Sňatek Václava a Kunhuty proběhl někdy kolem roku 1224, kdy bylo oběma 18-19 let, tedy na tu dobu již poměrně pokročilý věk. Tohle zasnoubení nikdo nezpochybňoval, takže na něj nebylo potřeba nějak tlačit. Proto pozdější datum sňatku.
No vždyt jo, vždyt to píšu , vrácení Anežky do Prahy - po zrušeném zasnubení bylo 1225 - a svatba Václava s Kunhutou 1224 takže rok předtím, rozezlený Přemysl vlítl do Rakous až poté, je ovšem otázka, zda by odmítnutí Anežky mělo nějaký vliv na svatbu Václava a Kunhuty ..Napo_Leon píše:Anežka si Jindřicha nevzala, byli pouze zasnoubeni.
Ale to je fuk.Katerina píše:No vždyt jo, vždyt to píšu , vrácení Anežky do Prahy - po zrušeném zasnubení bylo 1225 - a svatba Václava s Kunhutou 1224 takže rok předtím, rozezlený Přemysl vlítl do Rakous až poté, je ovšem otázka, zda by odmítnutí Anežky mělo nějaký vliv na svatbu Václava a Kunhuty ..Napo_Leon píše:Anežka si Jindřicha nevzala, byli pouze zasnoubeni.
Tu já mám, a načtenou samozřejmě .. ale jeden musí být opartný .. viz ten dopis papeži..Napo_Leon píše:Ale to je fuk.Katerina píše:No vždyt jo, vždyt to píšu , vrácení Anežky do Prahy - po zrušeném zasnubení bylo 1225 - a svatba Václava s Kunhutou 1224 takže rok předtím, rozezlený Přemysl vlítl do Rakous až poté, je ovšem otázka, zda by odmítnutí Anežky mělo nějaký vliv na svatbu Václava a Kunhuty ..Napo_Leon píše:Anežka si Jindřicha nevzala, byli pouze zasnoubeni.![]()
O Přemyslovi napsal výtečnou monografii Josef Žemlička, doporučuju, tam rozvádí svým nezaměnitelným způsobem i sociální a hospodářské problémy čtivě a výstižně. A hlavně zajímavě, což většině dnešních historiků nic neříká.