o vikendu jsem navstivil Kutnou Horu vcetne jejich muzea stribra. A tam jsem se dozvedel nekolik zajimavych informaci. Nicmene cestou dom (byla to pro me opravdu dlouha cesta

1. Bylo me receno, ze Kutna Hora (tusim) v polovine 14.st byla nejbohadsi mesto v Evrope. Kdyz pominu to, ze se zdrejme jedna o dost nadsazenou informaci, tak i presto ne neni jasne, proc se toto bohadstvi mnohem vice neprojevilo na stavitelskych planech Kutne Hory. Uvedu konkretni priklad. Chram sv. Barbory bych pri tomto bohadstvi ocekaval mnohem monumentalnesi a hlavne mnohem rychleji vybudovany. Porovnam treba s katedralou v Chartres, ktera je ranejsiho data, je vetsi, je mnohem bohateji vyzdobena a byla i mnohem rychleji postavena.
Kdyz tedy vyjdu z predpokladu, ze Kutna Hora bylo opravdu velmi bohate mesto s velkym mezinarodnim vyznamem, proc jeji chram je takovy "maly". Bylo to z nejakych politicky duvodu ci vlastne proc?
2. Dalsi vec, kterou jsem se dozvedel bylo, ze pry v dolech v obdoby stredoveku zemrelo az 10 horniku za den. Neni tato hodnota az priliz vysoka? Jak vlastne obecne byly doly nebezpecne (i jinde v Evrope).
To je asi pro zacatek vse