Viola píše: V každém případě nepředpokládám, že by Anežka uvažovala o sňatku s ženatým mužem - i kdyby to v té době neměla tak srovnané, že již žádný sňatek nechtěla, jistě by nestála o problémy, jimž se vystavila kdysi její matka, bez ohledu na morální stránku věci.
Tak jsem se na to podívala po srovnání na časové ose - a nevím myslím si, že ta druhá nabídka je spíš nepravděpodobná, napadá mi jen jedna hypotéza, kdy by to šlo, když jsem si vše položila na časovou osu, pak by mohla nastat situace, kdy by mohlo dojít k rozloučení sňatku a JIndřich by byl svobodný.
Jindřich narozen na
konci roku 1211 , jeho otci je v té době 17 let, matce Konstancii Aragonské 32 let. (šlo o Sicílii, Konstancie tam pak byla také regentkou, když Fridrich II. poletoval po světě).
A TEDˇpozor !! tohle mi připadá důležité, Fridrichovo první manželství trvalo poměrně dlouho - až do roku 1222, kdy Konstancia ve věku 43 let umírá, když byla předtím s Fridrichem korunovvána roku 1220. Další dítě neměli , a tak byl Jindřich až do roku 1228, kdy se narodil jeho nevlastní bratr Konrád, tedy do svých 17 let !!! jedináček.
PROČ to pokládám za tak důležité -? Fridrich musel být dost nevozní z faktu, že takt dlouho má jen jednoho dědice, co kdyby se něco stalo. Proto tu mohl být docela silný tlak na to, aby se Jindřich oženil co nejdříve ( např. jako jeho otec v 15 letech), a to především s ženou ve věku, kdy už může mít hnedka děti.
Anežka - je Fridrichovou vrstevnicí také nar. na konci roku 1211.V době zásnub je jim oběma cca 8 let. Markéta B. je o 7 let starší .
V roce 1225 kdy došlo ke sňatku Jindřicha s Markétou je Jindřichovi a Anežce 14 let, Markétě 21.
Neříkám, že to tak bylo, ale je teoreticky možné, že ve Fridrichově rozhodování byly ve hře kromě politckých momentů i ty dynastické, ve 14 letech mohla mít teoreticky Anežka dítě, většinou (jak se pak ukázalo na smutném příběhu dalších Fridrichových žen), tyto hodně mladé matky hojně umíraly u porodu, jejich novorozenci většinou též. Markéta byla ve svých 21 letech zralá proto dát Štaufům mužského potomka, což taky posléze udělala, dokonce 2x.
A tady vidím jedinou možnost respektive hypotézu, jak by mohlo dojít k té Jindřichově druhé nabídce - učinil ji totiž (tedy pokud tomu tak bylo) zhruba v roce 1230, kdy je jemu a Anežce 19 let, Markétě 26 let - a POKUD v té době jejich prvorozený syn Jindřich ještě nebyl na světě ( což nemůžu nikde zjistit - jeho rok narození -na MedLands je jen uvedeno datum 1242/45, ale to bude úmrtí, protože jinak by byl pohrobek .. a co by pak byl jeho mladší brtatr Fridrich, to teda fakt nevím) -
pak by mohl Jindřich klidně zvažovat rozloučení sňatku z důvodů manželčiny neplodnosti a uvažovat o sňatku se stejně starou českou princeznou.
Nebo to mohlo být i na přání jeho otce - vždyt malému Konrádovi byly v té době jen dva roky, a těžko se dalo usuzovat, zda se dožije dospělosti.
Jenže oba Štaufové už měli smůlu, v roce 1230 umírá Anežčin otec, který by jediný možná mohl Anežku k něčemu donutit, a Anežka se už rozhoduje zcela svobodně.
Lidské osudy jsou stejně zvláštní a neskutečně dramatické a propletené - pokud by bylo něco pravdy na nastíněné hypotéze, pak by se Markéta ocitla dvakrát v podobné situaci, neplodné manželky , kterou už nechtějí - a přitom to byla matka dvou synů.
JIndřich, líčený jako jinak celkem vlídný a schopný muž, vzdělaný a trubadúr

prožil svůj život ve vleku dominantního otce, který ho nakonec po jeho vzpouře zbavil všech jeho nároků. Vždycky jsem si říkala, proč byl Štauf na syna tak tvrdý, že to lze řešit i jinak ukázali naši Přemyslovci.
Ale ted´jsem se dočetla, že snad ona Jindřichova internace a držení ho v ústraní nemusela být jen za trest - při posmrtném zkoumání byly na jeho kostech nalezeny stopy po onemocnění leprou, takže ten důvod mohl být spíš tohle.
Každopádně ze všech zmíněných osobností to byla především Anežka, která si svůj život žila dle své volby .. a pak Fridrich , asi fakt neřízená střela.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.