Dr. David Nicolle je Brit, což samo o sobě do značné míry předurčuje tón knihy.Viola píše:To je právě to, co mi na té knize přišlo divné. Nečetla jsem ji samozřejmě celou, ale tahle myšlenka (nevím, jaké národnosti je autor...) mi na člověka, který o jedné bitvě napíše celou knihu, přišla dost zcestná a zkreslená. Jakoby to správné šlo ze západu, a ne třeba z jihu (z Itálie) nebo prostě z centra zaalpské části Říše...
Moc nerozumím tomu, proč se pouští do tak ryze evropské záležitosti, protože je několikanásobně vystudovaný odborník na Blízký a Střední Východ a s výjimkou "Kresčaku" se jeho bibliografie zaobírá poctivě BV, SV a Mongoly.
Možná si jen udělal takovou odbočku pro radost
O Kresčaku se zmiňuje Karel IV ve svém životopise a teď nedávno jsem četla ještě jednu takovou životopisnou knihu o někom, kdo tam s ním byl. Obě díla hovoří o Češích jako bojovnících s velkým respektem.
Takže já bych se tím netrápila. Že Češi bývali (kdeže dávné sněhy jsou...) udatní bojovníci jak na poli vojenském, tak na poli politickém a diplomatickém, to je jisté; ostatně, jinak bychom si tu dnes asi nepsali česky