Hedvika z Rožmberka
Moderátor: elizabeth
Hedvika z Rožmberka
Ještě jednou zdravím a přeji hezký stědrovečerní podvečer.Mám ještě jeden dotaz:
V listinách z 19 března 1272 a 1274 je uvedeno mezi jmény i svědci Werenhardus et Heinricus fratres de Schowenberch.
Ve všech možných pramenech se uvádí,že to byli bratři Hedviky z Rožmberka Werenhardus a Jindřich.Můj problém spočívá v tom,že v dobových listinách 1250-1280 se neuvádí skomolené jméno Schowenberch,ale čisté Schaunberg.
Myslím si tedy,že Hedvika z Rožmberka by nemusela pocházet z rodu Schaunberg,ale rodu Schowenberch.
Na žádných listinách Jsem se taky nemohl dopátrat,že Hedvika z Rožmberka byla vdova po Jindřichu z Kueringu.
V listinách z 19 března 1272 a 1274 je uvedeno mezi jmény i svědci Werenhardus et Heinricus fratres de Schowenberch.
Ve všech možných pramenech se uvádí,že to byli bratři Hedviky z Rožmberka Werenhardus a Jindřich.Můj problém spočívá v tom,že v dobových listinách 1250-1280 se neuvádí skomolené jméno Schowenberch,ale čisté Schaunberg.
Myslím si tedy,že Hedvika z Rožmberka by nemusela pocházet z rodu Schaunberg,ale rodu Schowenberch.
Na žádných listinách Jsem se taky nemohl dopátrat,že Hedvika z Rožmberka byla vdova po Jindřichu z Kueringu.
- Ingolf
- Vévoda
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 42 times
Re: Hedvika z Rožmberka
O rodu Schowenberch jsem nikde nic nenašel a vzhledem k podobě se jménem Schaunberg bych to otipoval jen na odlišný přepis jednoho a téhož jména..
Německá koncovka -au se převádí do češtiny jako -ov, jako Trautenau na Trutnov, Falkenau na Falknov (dnes Sokolov), nebo Schönau na Šenov či Šanov. Přepis Schaun- na Schowen- se mi zdá možný..
Německá koncovka -au se převádí do češtiny jako -ov, jako Trautenau na Trutnov, Falkenau na Falknov (dnes Sokolov), nebo Schönau na Šenov či Šanov. Přepis Schaun- na Schowen- se mi zdá možný..
- Viola
- Královna
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 8 times
Myslím, že skoro s určitostí můžeme říci, že jde o totožné rody. Vyplývá to z porovnání jednotlivých listin z té doby a osob vyskytujících se na nich.
Manželství Hedviky s Jindřichem z Kuenringu se dokládá listinou RBM II č. 173.
Manželství Hedviky s Jindřichem z Kuenringu se dokládá listinou RBM II č. 173.
Právě,že jsem neporovnával žádné opisy,ale přímo dobové listiny s pěčetěmi.Ještě bych moc poprosil Violku,jestli by bylo možné zaslat nějaký odkaz na listinu RBM II č. 173
Děkuji,F.Krampl
Děkuji,F.Krampl
Tak už vím o co se jedná v RBM II č. 173.Akorát mi není jasné,o jakého jindřicha z Kuenringu se jedná.RBM je z roku 1882.Já jsem si prohlédl všechny dobové listiny uložené v klášteře Zwettlu a žádná zmínka o jindřichovi (manželovi Hedviky sjsem nenašel.Ani ve svědeckých listinách ani donačních listinách.Pouze jsem tam našel Jindřicha z Kuenringu ( doložen v listinách i po r.1258 ) a byl to bratr Albera z kuenringu.
Pokud budu brát v úvahu,že Hedvika se vdala za Voka z Rožmberka v r.1257,lze usoudit,že Jindřich z Kuenringu musel zemřít před r.1257.
Pokud budu brát v úvahu,že Hedvika se vdala za Voka z Rožmberka v r.1257,lze usoudit,že Jindřich z Kuenringu musel zemřít před r.1257.
- Viola
- Královna
No, to je otázka, na kterou asi nikdo nezná odpověď. V literatuře se to odbývá odkazem na Jindřicha z Kuenringu bez jeho další specifikace (a že jich v té době přicházelo v úvahu víc). Tato listina není datovaná, ostatně to datum svatby Hedviky a Voka 1257 je jen přibližné.F.Krampl píše:Akorát mi není jasné,o jakého jindřicha z Kuenringu se jedná.
Taky mě napadlo,že Jindřich z Kuenringu se mohl oženit s Hedvikou velice mladý a potom zemřít.O Jindřichovi II. z Rožmberka,který zemřel u Kresčaku se také v mnoha listinách nedozvídáme.Byl mladý a mladý zemřel.Tak to mohlo být i s Jindřichem z Kuenringu.Ale je to jenom moje úvaha.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 41 times
Koukám na tu listinu v CDB. Text je stejný, datace do let 1256-1257.
Z textu vyplývá nějaký spor mezi Schaunburgy a Vítkovci, který byl vyřešen sňatkem Voka s Hedvikou, přičemž Jindřich ze Schaumburku slibuje postoupil Vokovi zboží, které Hedvika dostala jako věno od Jindřicha z Kuenringu. Tj. jako další věno.
Tomu se věnuje Marcin Pauk, který připomíná, že Vok stál na straně Schaumburků ve sporu s pasovským biskupem Otou z Lonsdorfu
https://digilib.phil.muni.cz/_flysystem ... 102298.pdf
Hledání Jindřicha na internetu nic neřeší, každý to vidí jinak: https://regiowiki.at/wiki/Hedwig_von_Schaunberg
Zdá se mi asi správné řešení p. Krampla, že hledaný Jindřich ani nemusí být v pramenech, umírá v mladém věku (klidně ve válečných operacích, trochu jich v té době bylo). Nebo, ale to je dost zpochybňující řešení - listina je až novověký opis a ten Kuenring je špatně, nějaká kontaminace s něčím. Ale já moc nejsem fanda zpochybňování psaných listin.
Z textu vyplývá nějaký spor mezi Schaunburgy a Vítkovci, který byl vyřešen sňatkem Voka s Hedvikou, přičemž Jindřich ze Schaumburku slibuje postoupil Vokovi zboží, které Hedvika dostala jako věno od Jindřicha z Kuenringu. Tj. jako další věno.
Tomu se věnuje Marcin Pauk, který připomíná, že Vok stál na straně Schaumburků ve sporu s pasovským biskupem Otou z Lonsdorfu
https://digilib.phil.muni.cz/_flysystem ... 102298.pdf
Hledání Jindřicha na internetu nic neřeší, každý to vidí jinak: https://regiowiki.at/wiki/Hedwig_von_Schaunberg
Zdá se mi asi správné řešení p. Krampla, že hledaný Jindřich ani nemusí být v pramenech, umírá v mladém věku (klidně ve válečných operacích, trochu jich v té době bylo). Nebo, ale to je dost zpochybňující řešení - listina je až novověký opis a ten Kuenring je špatně, nějaká kontaminace s něčím. Ale já moc nejsem fanda zpochybňování psaných listin.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Asi to tak bude. Od té doby jsem prohlédl nespočet listin na monasterium a bohužel jsem tam jiného Jindřicha z Kuenringu s požadovaným datumem nenašel.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 41 times
Německá wiki manžela Hedviky vidí v Jindřichovi V. Psíkovi z Kuenringu. https://regiowiki.at/wiki/Kuenringer_(A ... ger.5B6.5D
Ten je doložen asi jen v Liber fundatorum monasterii Zwetlensis, viz obr. kde se ale o jeho manželce nemluví
Ten je doložen asi jen v Liber fundatorum monasterii Zwetlensis, viz obr. kde se ale o jeho manželce nemluví
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Viola
- Královna
Popravdě vlastně už vůbec nevím, jak by to mohlo být - věnovala jsem se té jiné větvi, navíc i to číslování je dost matoucí. Když jsem se tím kdysi zabývala, z dostupných zdrojů se to vůbec nedalo rozklíčovat.Ježek píše: ↑30 říj 2022 21:12 Německá wiki manžela Hedviky vidí v Jindřichovi V. Psíkovi z Kuenringu. https://regiowiki.at/wiki/Kuenringer_(A ... ger.5B6.5D
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek