Nejděsivější hrad v Čechách
Moderator: Zany
-
- Král
Re: ?
Já mám podezøení, že si´s spletl kapitolku.Jan Lucemburský wrote:byl jsem na štemberku a je to fakt des!!

A jen drobná technická, spíše marginální, pøipomínka... Až budeš vkládat pøíspìvek, snaž se pøedtím zvážit co to bude, aby pøíspìvek mìl hlavu, patu a aby byl vìcnì, fakticky pøínosný.
Když budeš zobrazovat obrázek, pøidej struènou popisku, abychom vìdìli o co jde a u textového pøíspìvku zvra pozornost na obsah, abychom z Tebe pak nemuseli páèit, co jsi tím myslel...

-
- Kníže
No já jsem se tomu spíš smál.A vzpomnìl jsem si na kapitolu o Johance taky ukázka psychoŸy.Kastelán tvrdí majiteli jak je jeho pes neklidný a pøitom ten radostnì vrtí ocasem a èichá nìco pro nìj pozitivního.Ve psech se dost vyznám a vím,jak vypadá znejistìlý pes natož když dostane strach.Ale každopádnì dobrý marketinkový tah.A toulavá kamera u mne natáèela ve firmì a vím jak si s pravdivostí vìcí nedìlají hlavu.Hlavnì a je to zajímavé.Tak Violo klidné sny..GeorgViola wrote:Vidìli jste tohle? http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/11 ... o-pekla.ht
Ještì teï mi bìhá mráz po zádech...
George Santayana "Kdo zapomina na minulost, bude si ji muset zopakovat".
-
- Král
Re: KRVAVÁ PANÍ PIèÍNSKÁ
Zrovna jsem si omylem koupil knížku o Kateøinì, protože jsem nevìdìl, že je to román...Przemysl de Nyestieyky wrote:...majitelka tvrze a zároveò manželka karlštejnského purkrabího Jana Bechyòského, Kateøina Pešíková z Komárova na Pièínì (+1534), byla taková menší obdoba èachtické paní...

-
- Vévoda
Re: KRVAVÁ PANÍ PIèÍNSKÁ
Tuhle knihu sem držel v sobotu ruce a váhal jsem.Øekl bych že bude èas "pøikùpit"hodnotnìjší literaturu.
Bez piva to není ono.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Re: Krvavá paní
Nic si z toho nedìlejte, mám ji taky , na zakupování hroznej knížek zaèínám být v poslední dobì machr. 

Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
-
- Král
Hrady se silnìjší sensitivností
Hrad Stará Dubá je s "dìsivými" pocity návštìvníkù popisován v komentáøích na této stranì: http://www.hrady.cz/index.php?OID=289
-
- Král
Hrady "dìsných" jmen
Podle jmen by se na první pohled dalo o "hrùzostrašných" hradech uvažovat tøeba v pøípadì Kostomlat pod Milešovkou. Hrad téhož jména je i na druhé stranì království - Kostomlaty nad Labem (zvaný také Mydlovar). ...A nebo Harasov - nìkdy zvaný téže Krvomlejn...

Kostomlaty p. Milešovkou

Kostomlaty p. Milešovkou
-
- Král
Èachtická paní z Karlštejna - Re: KRVAVÁ PANÍ PIèÍNSKÁ
Przemysl de Nyestieyky wrote:taková menší obdoba èachtické paní...

Autor sázel nejspíše na to, že když je dlouhodobì úspìšná Èachtická paní, tak u tohoto titulu, kor když jej tak pojmenuje, musí být úspìch téže zaruèen.
Pokud si chce ale nìkdo pøeèíst knihu od autora s minimální slovní zásobou, zanedbatelným vypravìèským talentem a ubohou sugescí krvavou bestií v systematickém ploskomozkém podání, pak smìle doporuèuji knihu:
Èachtická paní z Karlštejna -
Zloèiny a politické intriky støedovìku.
Richard Dostál
nakladatelství Fontána 2006
Kateøina z Komárova, hlavní "hrdinka" zemøela r. 1534; autor tohoto (nejhoršího jaký jsem dosud èetl) románu, by se také mohl zapojit do naší diskuse na téma Kdy byl konec støedovìku?

Re: Nejděsivější hrad v Čechách
Úplně stačí hrad Pražský. Co tam už toho bylo, včetně Heydricha, Hitlera, Brežněva...Przemysl de Nyestieyky wrote:Každá zemì má nìjakou hradní raritu. Z té krvavé historie napø. Rumunsko HRAD BRAN (a POENARI) a proslulého valašského knížete Vlada III. Tepese zvaného Dracula (1431- +1476), Slovensko HRAD èACHTICE s uherskou hrabìnkou Erszebet Bathory (1560- +1614).
Zná nìkdo podobné šlechtické sídlo v èechách, které proslulo podobnì strašnou historií? Nebo jsme v naší zemi nemìli takovou šlechtu s až tak morbidními deviacemi jako jinde?
-
- Vévodkyně
Zajímavé, s tím bych souhlasila. Teď mě, v souvislosti s uvedenými pány a vězněním Záviše právě zde, došlo, že i pro mě to spolu s Hlubokou (kde z hradu Wroburg, Froburg,...naštěstí nebo naneštěstí udělali novogotický paskvil) je Pražský nejděsivější hrad ( schválně ponechávám v pádu prvním a nedávám do 7.) v Čechách.slavicekvac@upcmail.cz wrote:Úplně stačí hrad Pražský. Co tam už toho bylo, včetně Heydricha, Hitlera, Brežněva...Przemysl de Nyestieyky wrote:Každá zemì má nìjakou hradní raritu. Z té krvavé historie napø. Rumunsko HRAD BRAN (a POENARI) a proslulého valašského knížete Vlada III. Tepese zvaného Dracula (1431- +1476), Slovensko HRAD èACHTICE s uherskou hrabìnkou Erszebet Bathory (1560- +1614).
Zná nìkdo podobné šlechtické sídlo v èechách, které proslulo podobnì strašnou historií? Nebo jsme v naší zemi nemìli takovou šlechtu s až tak morbidními deviacemi jako jinde?
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
-
- Vévoda
Hm, to je nesmysl. Nikde to tam na člověka nejuká, že tam byli tihle potentáti. To není vina Hradu, ale vesměs vedoucích představitelů této země.elizabeth wrote:slavicekvac@upcmail.cz wrote:Úplně stačí hrad Pražský. Co tam už toho bylo, včetně Heydricha, Hitlera, Brežněva...Przemysl de Nyestieyky wrote:Každá zemì má nìjakou hradní raritu. Z té krvavé historie napø. Rumunsko HRAD BRAN (a POENARI) a proslulého valašského knížete Vlada III. Tepese zvaného Dracula (1431- +1476), Slovensko HRAD èACHTICE s uherskou hrabìnkou Erszebet Bathory (1560- +1614).

Děs Pražského hradu by mohly teoreticky vzbuzovat architektonické úpravy jeho částí, například věže katedrály, ale takhle to většina lidí nevnímá, naopak zrovna ta věž působí jako copyright.

"Bùh je všude, proto je i ve mnì, stejnì jako v Tobì"
-
- Vévoda
Ale no tak, všichni víme, že jsi zaujatá.elizabeth wrote:Zajímavé, s tím bych souhlasila. Teď mě, v souvislosti s uvedenými pány a vězněním Záviše právě zde, došlo, že i pro mě to spolu s Hlubokou (kde z hradu Wroburg, Froburg,...naštěstí nebo naneštěstí udělali novogotický paskvil) je Pražský nejděsivější hrad ( schválně ponechávám v pádu prvním a nedávám do 7.) v Čechách.

Koneckonců karleštejnská vražedkyně nebo hromadná vražda oblíbenců krále Václava IV v roce 1397 pasuje Kralův svatostánek na mnohem děsivější místo. A přesto je uváděn jako perla mezi českými hrady.

-
- Vévodkyně
To máš pravdu, budou... Ohledně volby nejděsivějšího hradu, to je samozřejmě především subjektivní záležitost. Na někoho působí děsivě to, na jiného ono. Já ti nevnucuju, aby byla Hluboká nebo Pražský hrad děsivý pro tebe. Já říkám, že jsou děsivé pro mě a jistě, že jsem zaujatá, to nepopírám.Michal wrote:Ale no tak, všichni víme, že jsi zaujatá.elizabeth wrote:Zajímavé, s tím bych souhlasila. Teď mě, v souvislosti s uvedenými pány a vězněním Záviše právě zde, došlo, že i pro mě to spolu s Hlubokou (kde z hradu Wroburg, Froburg,...naštěstí nebo naneštěstí udělali novogotický paskvil) je Pražský nejděsivější hrad ( schválně ponechávám v pádu prvním a nedávám do 7.) v Čechách.Kdyby Záviše věznili na Bouzově a popravili ho na Karlštejně, tak pro Tebe budou nejděsivější právě ty dva.
....
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
-
- Vévoda
A co třeba Mírov nebo Špilberk? Ty pro Tebe neznamenají nic?elizabeth wrote: To máš pravdu, budou... Ohledně volby nejděsivějšího hradu, to je samozřejmě především subjektivní záležitost. Na někoho působí děsivě to, na jiného ono. Já ti nevnucuju, aby byla Hluboká nebo Pražský hrad děsivý pro tebe. Já říkám, že jsou děsivé pro mě a jistě, že jsem zaujatá, to nepopírám.

Nebo Svojanov, co by asi říkal Přemysl II., kdyby věděl, kdo se mu tam načas uhnízdil?

IMHO si myslím, že na Tebe Hluboká ani Pražský hrad ve skutečnosti nepůsobí děsivě, jen si tento názor vytváříš v souvislosti se Závišem nebo se mýlím?

-
- Vévoda
Já jsem se docela divil, že se zde jmenoval Pražský hrad.Tam straší jenom prezident, pokud nehájí dekrety, ale p strašidlech nic nevím.Rád si něco přečtu.
Bez piva to není ono.
-
- Vévoda
A proč Hluboká?KOMOŃ wrote:Já jsem se docela divil, že se zde jmenoval Pražský hrad.Tam straší jenom prezident, pokud nehájí dekrety, ale p strašidlech nic nevím.Rád si něco přečtu.

Kromě toho za to, že Záviše rozpůlili mohl jeho brácha, nikdo jiný a hrad už vůbec ne.

-
- Vévoda
O Hluboké také nic nevímMichal wrote:A proč Hluboká?KOMOŃ wrote:Já jsem se docela divil, že se zde jmenoval Pražský hrad.Tam straší jenom prezident, pokud nehájí dekrety, ale p strašidlech nic nevím.Rád si něco přečtu.Vždyť je jedním ze symbolů ČR.
Kromě toho za to, že Záviše rozpůlili mohl jeho brácha, nikdo jiný a hrad už vůbec ne.

Bez piva to není ono.
-
- Vévoda
Co třeba Veveří, Přemyslovo vězení pro neposlušnou šlechtu? Ten hrad si taky vytrpěl svoje. A že je teda hodně starý.