Tak to Tì obdivuju, já když se vracím domù ve dvì ráno, tak jsem už tak spoleèensky unavenej, že by mì ani nenapdlo ještì nìco èíst...Viola wrote:...uèebnici, která byla psaná i osmièkou a ve dvì ráno už èlovìk vidìl jenom mlhu...

Moderator: Ježek
Tak to Tì obdivuju, já když se vracím domù ve dvì ráno, tak jsem už tak spoleèensky unavenej, že by mì ani nenapdlo ještì nìco èíst...Viola wrote:...uèebnici, která byla psaná i osmièkou a ve dvì ráno už èlovìk vidìl jenom mlhu...
Díky, Fialko! Moje øeè. Mì už se tady v poslední dobì, kromì Pøemka, zastanou jen dìvèata (ale taky ne všechnaViola wrote:...Tak já budu velký zastáncem Velkých dìjin, protože to je projekt, který tu chybìl...
Ano. Toulky pøi vší úctì jsou opravdu jiná liga...Viola wrote:...Toulky - aè tam èlovìk najde dost zajímavostí a perlièek - jsou pøeci jen publikací pro velmi nenároèného ètenáøe, takže pro nás si dovolím øíci jsou zásadnì nedostaèující (nemluvì o tom, že v tom jednom díle, který jsem mìla pùjèený, si pletou Annu a Anežku, bratra se strýcem apod.)...
No, a mì to pøipadlo taky jako porovnatelnýJiøí Motyèka wrote:Toulky pøi vší úctì jsou opravdu jiná liga...
Ani tohle mì u tebe nepøekvapuje...Przemysl de Nyestieyky wrote:No, a mì to pøipadlo taky jako porovnatelnýJiøí Motyèka wrote:Toulky pøi vší úctì jsou opravdu jiná liga...
Ale snad by´s nechtìl Velké dìjiny srovnávat tøeba s klasickými Palackýho Dìjinami?Jiøí Motyèka wrote:...deklasujete Velké dìjiny a naopak vyzdvihujete Toulky.
Sakra!Jiøí Motyèka wrote:..nejdou porovnávat. Je to unikátní projekt, který tady u nás nemá obdobu.
Radìji hlasuj, ty "meteorite", a se ukáže v plné nahotì tvùj názor na Velké dìjiny...Przemysl de Nyestieyky wrote:...Já si hned myslel že to pøilítlo jak meteorit nìkde z MarZu!
Tušil jsem to. Tyto 2 odpovìdi byly definovány hlavnì pro tebePrzemysl de Nyestieyky wrote:...ale dlouho jsem se rozmýšlel mezi tøetí a ètvrtou variantou...
Tvá tucha byla celkem spolehlivá, pro mì to opravdu vìtší smysl nemá... u jiných knih jen otevøu a chci ji mít v knihovnì, u týhle jsem po otevøení jen zíral, ještì jednou kouknul, jestli tam bylo opravdu napsáno "Velké" a hledal jsem dál jinde co jsem potøeboval, protože tady to bylo tak povrchnì, že až zadlouho jsem pochopil, že slovo "Velké" v tomto pøípadì, znamená "z velké dálky".Jiøí Motyèka wrote:Tušil jsem to.
No teda, Pøemeèku, nevím, co jsi tam pøesnì hledal, ale samozøejmì, že nìjaké zásadní podrobnosti tam nenajdeš, to ani není úèelem té práce. Ale musíš to prostì posuzovat s ohledem na dùvody, proè se to vùbec vydává - jestliže hledáš podrobnosti k regionálním dìjinám, poøiï si práce místních historikù (pokud nìjaké jsou). Já bych ale øekla, že pro studium historie jde o díla rozsahem pøimìøená: zásadní vìci tam najdeš i s odkazem na listiny, po podrobnostech mùžeš dál pátrat... Faktem ale je, že k dobì, o kterou se já zajímám, zatím existovalo jen "Století posledních Pøemyslovcù", které je opravdu spíš populárnì nauèná kniha, která celé století bere letem svìtem...Przemysl de Nyestieyky wrote:protože tady to bylo tak povrchnì, že až zadlouho jsem pochopil, že slovo "Velké" v tomto pøípadì, znamená "z velké dálky".
Jsou, ale ani se tak nejedná o regionální historii, tam by to asi byla pošetilost hledat. Jen mì pøekvapilo, s jakou povrchností to tam bylo pøejité...Viola wrote:...podrobnosti k regionálním dìjinám, poøiï si práce místních historikù (pokud nìjaké jsou)..
Mùžeš být konkrétnìjší? Který díl jsi mìl v ruce a co jsi tam nenašel?Przemysl de Nyestieyky wrote:Jen mì pøekvapilo, s jakou povrchností to tam bylo pøejité...
Na druhou stranu mám úctu k podobnému velkému dílu z minulosti - Èeské dìjiny. Podílel se Novotný aj.
Nevim který díl, ale jednalo se mi o léta 1410-1419 a tu rušnou dobu "bojových družin". Tedy aktuální problém té doby, srovnatelný byl znovu až kolem r. 1440.Viola wrote:Mùžeš být konkrétnìjší?
Tak zrovna tenhle jsem ještì ani nevidìla, ale mám doma 4, dva od Vaníèka a dva od Bobkové a rozhodnì to nepovažuju za rohožku. Dokážu si uvìdomit, kolik to muselo dát práce, navíc pokud nìco hledám, vždy sáhnu napoprvé po Velkých dìjinách. Obávám se, že na základì nìkolik stran sis udìlal pøedstavu o díle, které má x autorù a jistì bude díky tomu i rùzné úrovnì. Já si zatím nemám na co stìžovat.Przemysl de Nyestieyky wrote:Nevim který díl, ale jednalo se mi o léta 1410-1419 a tu rušnou dobu "bojových družin".
To je právì ten ocenìný díl, ale to není pro Pøemka argument, protože on tam zrovna jako na potvoru nìco nenašel...Przemysl de Nyestieyky wrote:...Nevim který díl, ale jednalo se mi o léta 1410-1419 ...
To samý jsem psal jinými slovy nìkolik pøíspìvkù zpátky. To je pøesnì vono! Hele, Violo, on už bude opozicí z principu, už s ním nehnem, je to marný...Viola wrote:...Obávám se, že na základì nìkolik stran sis udìlal pøedstavu o díle, které má x autorù a jistì bude díky tomu i rùzné úrovnì...
JM wrote:...písmo...mnì nepøipadá zrovna velký, spíš naopak...Przemysl de Nyestieyky wrote:... velký písmena...
JM wrote:Jo, možná pro vás mladý...Ježek wrote:...ale ta písmenka jsou opravdu velká.
Zøejmì velikost písma je mìøítkem kvality odborné publikace. Èím menší písmo, tím vìtší kvalita.Ježek wrote:Tady jsou malá písmenka…JM wrote:Šmahelova Husitská revoluce
Ale už dost s tím sarkasmem.Jiøí Motyèka wrote:Zøejmì velikost písma je mìøítkem kvality odborné publikace. Èím menší písmo, tím vìtší kvalita.