Znáte nìjaké takové lokality?

Moderator: Zany
Co se napøíklad týèe tvrzí nejde vùbec o nic neobvyklého a skoro každá vìtší ves mívala svoji tvrz.Przemysl de Nyestieyky wrote:Nìkteré lokality vzbuzují vášnivé debaty o tom, zda se skuteènì jednalo o støedovìkou fortifikaci (pøípadnì hrad), jestli je lokace podle povìsti pravdivá a nebo, kdeže ten který hrad, zmínìný v písemných pramenech, stál...?
Znáte nìjaké takové lokality?
Není to zas tak úplnì pravda. Døevìné hrady musely mít o to vìtší opevnìní valové s pøíkopy a to je v terénu trvanlivìjší než zdìná hradba (ale i zde záleží na konkrétní situaci). Podobnì, èasto "døevìné" hrady skalní, zanechávají draže ve skalách...KOMOÑ wrote:...že se jednalo o uplnì nejnižší a nejskromnìjší hradní díla kde døevo pøevládalo nad zdivem.
Taky ale v meziváleèném období, bìhem vpádu lužických køižákù za Jiøíka z Podìbrad... apod. (Takových pøípadù z regionálního hlediska znám více, než tìch zaniklých za husitských válek).KOMOÑ wrote:Tyto hrady(hrádeèky)zaniknuly pøevážnì bìhem husitskych dob...Stejnì jako necelá tisícovka zaniknutých vesnic...
No, a tady bych chtìl upozornit, že mi nejde o zaniklé lokality nebo o objevování nových, ale o takové, kde se buï zná jméno, ale nejen poloha ale i existence lokality je nejistá. Nebo se vùbec o existenci nìjakého konkrétního místa vedou spory...KOMOÑ wrote:Také by bylo chybou hrady hledat jenom na kopcích.nejprùkaznìjší dùkaz je ovšem archeologické pátrání...
Takovým místem mùžem být i dominantní vrch na Novoborsku v severních Èechách. Jmenuje se Klíè - Kleissberg.Przemysl de Nyestieyky wrote:...kde se..vùbec o existenci nìjakého konkrétního místa vedou spory...
Kdyby si´s vzpomnìla, urèitì to sem vepiš.Katerina wrote:Tu povìst ke Klíèi se vázající mi babièka vyprávìla. Bohužel ne, a ne si vzpomenout, ale myslím, že o hradu to nebylo, spíš nìco, proè se to jmenuje Klíè.
no... ve staroèeštine byl "klúè" prostì klíè nebo hák, ale teï jsem nìkde èetla, že to mohlo znamenat i "pramen" (nepramení tam nìco)? Pak ještì existuje slovo "kluèit", což znamená jednak mýtit (les) nebo taky dobývat paøezy ze zemì...Przemysl de Nyestieyky wrote: Jinak kdysi nìkdo øíkal, že to pojmenování pochází ze staroèeského "kljúèi" - vzrùstat, vyrùstat ...jako že ta hora vykljúèila ze zemì...Nebo tak nìjak.
Ale už taky nevím, která jedna paní povídala....
Díky moc.Georg wrote:Katko ta povìst je na stránkách mìsta Cvikov historie a povìsti è.9.Georg
My jsme byli jedna z prvních, èi možná úplnì první chalupa na pravé stranì od silnice, když se šlo od Cvikova. (Chodívaly jsme pìšky z pražského autobusu , který konèil ve Svoru). U chalupy byla louka a za ní potok, za potokem zaèínal les do kopce a nìjaké skály, na které jsem lezla.Georg wrote:Kde jsi Katko v Rousínovì byla?
U mì tøeba budí úsmìv kolikrát i dlouhodobí znalciKOMOÑ wrote:Heber byl velice šikovný a pro vìdu pøínosný èlovìk jen do té chvíle než odložil stìtec a chopil se pera.To co po nìm zùstalo napsané dnes budí i u zaèínajícího znalce ùsmìv...Przemysl de Nyestieyky wrote:...F.A.Heber ve svém díle Böhmens Burgen (1843) píše...
No dalo by se možná uvažovat vzhledem k dobému výhledu do kraje o nìjakém strážním místì.Pak by se dalo logicky odvodit i to proè v povìstech a povìdomí zdejších obèanù za èasu Hebery lidé mluvily jako o bejvalém hradì.Przemysl de Nyestieyky wrote:KOMOÑ wrote:Przemysl de Nyestieyky wrote:...F.A.Heber ve svém díle Böhmens Burgen (1843) píše...
Zajímavé pøíspìvky! Je to docela možné, že to bylo jak øíkáte. Takto by se dalo zmizelé opevnìní na Klíèi opravdu vysvìtlit, ale také je nutné zaøadit nìco takového do kontextu souvislostí. Já tøeba ani nevím, na jakém panství Klíè byl a komu tedy sloužil...? Ani mi není známo, tøeba podle gruntovního rozdìlení, nakolik samostatné by takové opevnìní bylo a co by katastrálnì na sebe pøípadnì vázalo (dvùr, pozemky...).Georg & KOMOÑ wrote:....
Hora Klíè na mapì: http://amapy.atlas.cz/default.aspx?q=ho ... 3%AD%C4%8DKOMOÑ wrote:ja totiž vùbec nevím kde to je...
Ona velká èást pomístních jmen byla pøejmenována, když ne za první republiky, tak hned po 2.sv.válce... a to jak v Èechách, tak ještì dùslednìji v Polsku...Georg wrote:Klíè byl skuteènì takto poprvé pojmenován v 1. polovinì 20.stol.