Jak víme, že Konradin neprodělal vojenský výcvik? To se mi nějak nezdá. Domnívala jsem se, že tenkrát všechny urozené hochy drilovali, aby byli schopnými válečníky už odmalička. A u Štaufů a Wittelsbachů obzvlášť. Vždyť už od útlého věku byl Konradin ohrožován na životě. Logika věci mi tedy říká, že pokud jeho vychovatelé a poručníci nebyli hejno packalů, tak ho učili, hned jak to šlo, aby se byl schopen postarat sám o sebe.Michal píše:No ale dospělý taky nebyl a rytíř už vůbec ne, stejně jako jeho souputník Friedrich. Byl to chudák vtažený díky svému původu do mocenské hry a to příliš brzo, za takových deset let mohlo být možná všechno jinak. No a papež je přece vždycky jenom papež.![]()
Například Karel IV. a jeho italské dobrodružství o pár desítek let později je příkladem, že tenkrát byl tenhle věk normální. Karlovi bylo dokonce 14, když přišel do otcovy it. signorie. Jeho otec v tomhle věku uvažoval o kandidatuře na římský trůn.
Co vůbec víme o kámošovi Fridrichovi krom jmen jeho rodičů?
Vzhledem k osazenstvu vojska bych řekla, že měl mladíček solidní vojevůdce. Ale Karel byl téměř o 30 let starší a mnoho válečných zkušeností bohatší- zúčastnil se křížové výpravy svého svatoušského bratra, která sice skončila fiaskem, ale jistě zde načerpal zkušenosti., bitva u Beneventa... A podíváme-li se na jeho vládu v Provence, tak si rozhodně nebudeme dělat iluze o jeho povaze.