Jan Jindřich, veřejně obviněný z impotence, měl ze svých čtyř manželství šest legitimních dětí a jednoho levobočka.

Moderátoři: elizabeth, Ježek, Katerina
To jsem vůbec nevěděla!acoma píše:O Markétě Pyskaté je román Ošklivá vévodkyně od Feuchtwangra.
Vidis, to me nenapadlo. Pri jejim zpusobu zivota by me to napadnout melo. Pry byla dost hezka, portrety a povesti o jeji osklivosti jsou pozdejsiho data. Feuchtwangerovu Osklivou vevodkyni jsem jedenkrat nekoupila v a-kvariatu, kdyz mi ho nabizeli a pak uz jsem ji nesehnala. O Markete vim pouze z Vankove, takze dal jiz budu jen pozorne cist, protoze cim prispet nemam.Maršálek píše:...Ta přezdívka Pyskatá neměla údajně poukazovat na její rty...
Markéta Maultasch (také bychom volně mohli přeložit "Otlemená") obdržela svůj pejorativní přídomek později a s velkou mírou pravděpodobnosti vnikl na základě jejího "nerovného" svazku s Janem Jindřichem. Nespekulujme, zda ho mají na svědomí sami Lucemburkové. Nerovnost onoho sňatku nebyla dána řekněme nerovností urozeností manželů, ale úplně něčím jiným. V prvé řadě to byl věkový rozdíl 4 let v neprospěch Jana Jindřícha. Vedle krásné, smyslné, vyspělé a enormě sexuálně náročné Markéty, ženy s plnými, smyslnými rty musel subtilní Jan vypadat jako vedle matky, která ho měla v dívčím věku. Impulzívní Markéta s vysokými sexuálními nároky se pro v této oblasti nezkušeného Jana stala neřízenou střelou. Jan Jindřich se své manželky spíše obával, než aby ji miloval a těžko k ní nacházel cestu a v podstatě ji ani nikdy nenalezl a nikdy nalézti nemohl. Markétiny neuspokojené nároky v posteli hraničící až se sexuální zvrhlostí přerůstaly nejprve v pohrdání manželem a v jeho ponižování spojené s primitivním a ironickým despektem eroticky neukojené ženy. Tento "vztah" zanedlouho nutně musel přerůst v nebetyčnou nenávist Markétinu vůči něsastnému Janovi Jindřichovi. V době plné předsudků manželé neměli možnost se poradit se sexuologem a lež o Janově "impontenci" byla na světě...Viola píše:...Údajně vůbec nebyla ošklivá, spíš smyslná, ...
No v tomhle případě šlo o Korutany a Tyroly. Kdyby měl Jinřich Korutanský syn, tak by mu dal některou z dcer, takhle to "odnesl" Jan Jindřich.Viola píše: Ale abych se vrátila k Janovi - je zvláštní, že svého syna "uvrtal" do podobné šlamastyky, resp. ještě větší, protože Elišku uznával a do určité míry ji asi rád měl, kdežto Jan Jindřich, vytržený z domácího prostředí, na tom byl o poznání hůře. Pak se není co divit, že to takhle dopadlo.
Navíc to dost dobře mohl být trik Ludvíka Bavora, který zabil dvě mouchy jednou ranou - dohodil Korutany synovi a pomluvil Lucemburky po Evropě...
Uživatelé prohlížející si toto fórum: AwarioBot, Common Crawl Bot a 1 host