Mohl na něj řvát: "Vzdej se!"KOMOŃ píše: A ještě mne napadla otázka: mohl anglický bojovník vědět, že zabíjí krále?
A JL neuměl anglicky, tak ho prostě zapíchl do slepého oka.

Moderátoři: elizabeth, Katerina, Ježek
Mohl na něj řvát: "Vzdej se!"KOMOŃ píše: A ještě mne napadla otázka: mohl anglický bojovník vědět, že zabíjí krále?
To ti angláni jsou pěkný srábci...Michal píše:Mohl na něj řvát: "Vzdej se!"KOMOŃ píše: A ještě mne napadla otázka: mohl anglický bojovník vědět, že zabíjí krále?
A JL neuměl anglicky, tak ho prostě zapíchl do slepého oka.
Proč nepohodlné? Prostě na něm ležel a vrazil mu miserikord do oka. Možná ho taky naštvalo, že se dívá skrz něj.KOMOŃ píše: To ti angláni jsou pěkný srábci...
To je trochu nepohodlné.
To je takový divný v bitvě vypíchnout oko.Člověk by čekal, že mu něco usekne, ale bodnutí do oka?To vyžaduje dostatek času...Michal píše:Proč nepohodlné? Prostě na něm ležel a vrazil mu miserikord do oka. Možná ho taky naštvalo, že se dívá skrz něj.KOMOŃ píše: To ti angláni jsou pěkný srábci...
To je trochu nepohodlné.![]()
Takový ten slepý pohled.
Co by mu sekal, když na něm ležel? Prostě vytáhl bodátko a pích.KOMOŃ píše: To je takový divný v bitvě vypíchnout oko.Člověk by čekal, že mu něco usekne, ale bodnutí do oka?To vyžaduje dostatek času...
Pokud se někdo obtěžuje druhého zapíchnout do oka, musí mít dostatek času si takhle "vyhrát".Michal píše:Co by mu sekal, když na něm ležel? Prostě vytáhl bodátko a pích.KOMOŃ píše: To je takový divný v bitvě vypíchnout oko.Člověk by čekal, že mu něco usekne, ale bodnutí do oka?To vyžaduje dostatek času...
Ale vůbec ne, je to nejjistější, k oku je nejlepší přístup. Všude jinde měl brnění.KOMOŃ píše: Pokud se někdo obtěžuje druhého zapíchnout do oka, musí mít dostatek času si takhle "vyhrát".
Asi máš pravdu.Jen mi to prostě příjde divné.Michal píše:Ale vůbec ne, je to nejjistější, k oku je nejlepší přístup. Všude jinde měl brnění.KOMOŃ píše: Pokud se někdo obtěžuje druhého zapíchnout do oka, musí mít dostatek času si takhle "vyhrát".
Na tom není nic divného, tak ležící a zraněné rytíře pěšáci doráželi - jediné, kam mohli, jak vy říkáte dýku zapíchnout bylo hledí - vždyt byl jinak v brnění. U Jana to bylo tak, že ho rána do zad srazila dolů, a když ležel, bodli ho dkrz hledí , čímž způsobili tu druhou smrtelnou ránu (dnes bychom řekli, zranění neslučitelné se životem). Následně se ho pokoušeli oloupit, o čemž svědčí několik ran - do ruky , která držela meč, které byly dle Vlčka prokazatelně posmrtné a do paty - asi měl zlaté ostruhy.KOMOŃ píše:Asi máš pravdu.Jen mi to prostě příjde divné.Michal píše:Ale vůbec ne, je to nejjistější, k oku je nejlepší přístup. Všude jinde měl brnění.KOMOŃ píše: Pokud se někdo obtěžuje druhého zapíchnout do oka, musí mít dostatek času si takhle "vyhrát".
Tak jsem se také podívala na genealogii Lichtemburků - a také mi vychází jako jedný možný - Jan Bítovský z Lichtemburka, syn Jindřicha Bítovského z Lichtemburka - pána na Lipnici, zemřelého někdy po roce 1316- ten byl synem Raimundovým.Laurentius píše:Tak po přečtení více zdrojů by to měl být Jan Bítovský z Lichtenburka. Ten Jindřich byl asi jen překlep u jednoho zdroje. Musím si to opravit.
Z toho seznamu co tady je.
4. Lambert d’Oupey
5. Pierre d’Auvilliers
To jsou ti dva panoši (Lambequin de Pé a Pierre d´Amulers), kteří jedinní přežili z celé družiny Jana Lucemburského.
Bylo to původně myšleno z legrace. Ale pokud šlo o Walesany, není to tak od věci.Katerina píše: A ted odpověd na tvůj druhý dotaz - ta angličtina s tím samozřejmě neměla co do činění. S anglickými velmoži by se samozřejmě hravě domluvil francouzsky.
No vždyť jo, jediný kdo přichází v úvahu je moravská větev.Katerina píše: Tak jsem se také podívala na genealogii Lichtemburků - a také mi vychází jako jedný možný - Jan Bítovský z Lichtemburka, syn Jindřicha Bítovského z Lichtemburka - pána na Lipnici, zemřelého někdy po roce 1316- ten byl synem Raimundovým.
U tohoto Jana máme datum, kdy o něm slyšíme naposledy někdy po roce 1343 - což by teoreticky bylo možné.
Teď jsem teda v šoku z té figurky Johan Huler, velitel janovských kušičníků.Laurentius píše:A kdo má rád figurky jako já, tak tu máme německé rytíře (podle toho autora figurek) u Kresčaku včetně Mnicha, Rožmberka a Klingenberka
http://www.fuhrmann-figuren.de/1zu72-fi ... _100yw.htm
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů