Kruh nenávisti a agrese zůstává otevřen, dokud někde nachází nějakou návaznost. Příkladem je, že z psychologického hlediska cholerika nepřeřveme. Jinými slovy, pokud se i my začnem hádat, pověstný kruh jen otevřem a budem to my, kdo dal podnět k hádce, jelikož cholerik na to čekal.Simka píše:...dokud si lidé nebudou navzájem projevovat úctu a respektovat se i tolerovat se,tak se tento hrozný koloběh neuzavře?!
Bible mluví v obdobném znění v notoricky známém rčení - ty po mě kamenem, já po tobě chlebem a nebo taky často problematicky chápané pro facku nastavení druhé tváře...
Oproti tomu LaVeyova Satanská bible se méně drží filosofie a sází na lidskou přirozenost, kde vnáší pochopitelnou, leč zavádějící myšlenku - chovat se k ostatním tak, jak se chovají k nám. To nepřímo zas koresponduje s pozitivními filosofiemi, kde se mluví o tom, že by se měl člověk chovat tak, jak by chtěl, aby se k němu chovali ostatní. Ale oproti tomuto se předchozí, profitujíc na podobnosti, snaží zanechat kruh otevřený. Proto také Satanská bible mluví o "vhodném chování", ale doporučuje facku vrátit fackou.
Ne náhodou paralelně v některých bodech sleduje průběh Bible, ale v zásadních pojmech se proti ní paradoxně odklání, právě pro udržení otevřené nenávisti; nebezpečné na tom je to, že tak činí zcela nenápadnou formou.
(Možná jsem to neřekl nejsrozumitelněji, ale kdo chce jistě si poradí... )