Kuenringové

šlechtické rody i jednotlivé osoby, šlechtické zvyky. Heraldika, genealogie ...

Moderátor: elizabeth

acoma
Královna

otec Anežky?

Nový příspěvek od acoma »

Viola píše: Jenom se v tom lehce ztrácím - Anežka byla dcera Jindřicha IV. - a který Kuenring si vzal dceru Přemysla, asi Elišku? Ještě mě napadlo, k tm sporům, zda Anežka byla nebo nebyla z Kuenringu, pokud si její dcera měla vzít Kuenringa, museli být příbuzní, a proto bylo nutné požádat o dispens.
Hádek píše ...rakouský zemský maršálek Jindřich z Kuenringu, s jehož dcerou měl český král několik nemanželských dětí, musel uprchnout za hranice...cca r. 1276
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
Viola
Královna
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Nový příspěvek od Viola »

Asi jsem našla, o čem jsou následující věty:
Viola píše:"Hec eadem sepedictus d. noster rex Romanorum, si per suos nos et nostri turbati fuerimus uel grauati, per omnia obseruabit. Quod si non fecerit, fideles viri, comes ....teď následuje řada jmen... ante satisfactionem plenariam abinde nullatenus recessuri."
Podle Vaníčka byli k řešení pohraničních sporů určeni velmoži z obou stran, za Rudolfovu stranu to byli Jindřich a Albero z Kuenringu, bratři, Jindřich st. z Vitorazi, Jindřich maršálek, jeho syn. Z toho tedy vyplývá, že Jindřich st. v době podpisu dodatkové smlouvy v září 1277 ještě žil! Tím pádem máme špatně ten rodokmen, v němž Jindřich st. zemřel 1253, mohl tedy přežít oba syny a zemřít roku 1293 a také mohl být manželem Kateřiny z Hradce. Nemohl být ale prvním manželem Hedviky ze Schaumburku. Nebo tím manželem Kateřiny mohl být Jindřich VI., z dürnštejnské větve. Podle Vaníčka zemřel roku 1286. Litold, který zemřel 1312, mohl být bratr Jindřicha VI.

Mimochodem, Hádkovi moc nevěřím, ta kniha je kompilace všeobecně uznávaných teorií, ale podle mě nic nového nepřináší.

Jinak se ale bojím, že v tom číslování máme zmatek. Pokud máme Jindřicha III., J. VI. a mezi tím dva Jindřichy, logicky by měl být tím 4. Jindřich st. a 5. Jindřich ml., manžel Elišky.
acoma
Královna

Hedvika

podle Vaníčka byl manželem Hedviky ze Schaumburku tenhle-Jindřich III. z Kuenringu †1233 - byl cca od r. 1229 zemským správcem (rector totius Austriae) , což znamená, že je blbě to datum skonu
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
acoma
Královna

co kdybysme si udelaly zvlast jednotlive cleny rodu a ke kazdymu dopisovaly info, kde co najdeme a pak jeste psaly do zvlastniho oddilu to, co nevime ke komu patri?
Viola
Královna

Re: Hedvika

acoma píše:podle Vaníčka byl manželem Hedviky ze Schaumburku tenhle-Jindřich III. z Kuenringu †1233 - byl cca od r. 1229 zemským správcem (rector totius Austriae) , což znamená, že je blbě to datum skonu
No to je jediná možnost, taky mě to napadlo, jde jen o to, nakolik je reálné to datum úmrtí... Ale museli se seknout o 20 let. Teď mě napadlo - původně máme v tom rodokmenu podle Vaníčka datum úmrtí Jindřicha IV. 1253, což jsme teď zjistili, že je asi hloupost - je možné, že si prostě spletl Jindřichy a správné datum úmrtí Jindřicha III. je opravdu 1253... To by krásně vycházelo!
Viola
Královna

acoma píše:co kdybysme si udelaly zvlast jednotlive cleny rodu a ke kazdymu dopisovaly info, kde co najdeme a pak jeste psaly do zvlastniho oddilu to, co nevime ke komu patri?
Můžeš začít :wink: . Já osobně si myslím, že Vaníček má v těch Jindřiších trochu zmatek...
Ježek
Král
Has thanked: 12 times
Been thanked: 5 times

Nový příspěvek od Ježek »

acoma píše:co kdybysme si udelaly zvlast jednotlive cleny rodu a ke kazdymu dopisovaly info, kde co najdeme a pak jeste psaly do zvlastniho oddilu to, co nevime ke komu patri?
Co kdyby se z toho pak udělal nějaký článeček :) :wink:
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
acoma
Královna

Viola planuje clanek o otci Anezky, milenky Premysla.:)
Viola
Královna

acoma píše:Viola planuje clanek o otci Anezky, milenky Premysla.:)
Ne o otci, ale o původu Anežky :wink: . Ale než to dám dohromady...
Viola
Královna

Jedna zajímavá listina podle Emlera datovaná roku 1257:

Vok z Rožmberka uzavřel manželství s Hedvikou, dcerou Jindřicha ze Schaumburku.
"Notum igitur esse volumus cunctis praesentem paginam inspecturis, quod nos discordiam, quae inter dominos et nobiles viros de Schowenberg H.(Jindřich) et Wn. (Wenhard?) et nos vertebatur, amicorum utrisque consilio favente postponentes, d. Henricus de Schowenberg cum diligentia rogavimus, ut filiam suam Hedwigem, nobil legitime copularet. Qui nobis super hoc amicabiliter consensit, tali ordinatione mediante, quod bona, quae Henricus de Chunring filiae praedicti Henrici pro dote deputavit, et quae de jure ei dare potuit, nobis libere assignaret, et si premissa bona justitia mediante a nobis quis obtinuerit."

Prosím pomoc!!
acoma
Královna

otec Anežky, milenky Pøemysla

Viola píše: Mimochodem, Hádkovi moc nevěřím, ta kniha je kompilace všeobecně uznávaných teorií, ale podle mě nic nového nepřináší.
Violo, přemýšlela jsem o tom, Hádek aspoň narozdíl od ostatních aspoň něco konkrétního tvrdí a myslím, že bylo by dobré nejdříve prozkoumat tuto variantu a pak teprve zavrhnout a zkoumat ostatní možné kandidáty na otcovství... :wink:
Naposledy upravil(a) acoma dne 09 čer 2007 00:43, celkem upraveno 2 x.
acoma
Královna

manžel Pøemyslovy levoboèné dcery Anežky

acoma píše: Jindřich mladší, capitaneus Rakouska, manžel Elišky- dcery POII

acoma píše:Vypadá to, že Jindřich z Kuenringu podle mého to bude Jindřich IV. z Weitry (ale můžu se samozřejmě mýlit) svou náklonnost k Přemyslovi demonstroval nejen na Moravském poli, ale na jaře 1278 Rudolf Habsburský odhalil spiknutí v jehož čele stál právě tento Kuenring společně s vídeňským m칝anem Paltramem.
v rakouských pramenech jmenován jako Jindřich V.
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Nový příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Já jsem zase něco našla - a musím se s tím hned pochlubit, protože by nám to mohl odst pomoci! :D

TOhle - ale to je jen listina:
Verzeichnungseinheit:
1340 XII 16 Alber von Chunring entsagt seiner Lehensherrlichkeit auf drei Lehen in Reychaw, welche die Inhaberin, die Merkchlinn von Weytra, dem Dechant Chonrat von Krems geschenkt hat.

1340 XII 16 (Samstag nach Lucientag A. D. 1340) Albero z Chunring (Kuenringu) se zřekl své moci nad třemi lény v Reychaw, která majitelka, Merkchlinn (markraběnka?) z Weytra (Vitorazsko), děkanovi Chonrat (Konrádu) z Krems (Křemže) darovala.

Diözesanarchiv St. Pölten (www.dsp.at/dasp)
Archivberichte aus Niederösterreich I (Wien 1915) S. 114, Nr. 593

Ovšem tohle, to je poklad! Takové hledátko - ale vyzkoušejte si to samy, já musím taky něco dělat, mám nastole kupu práce. Přeju bezva počteníčko a pátráníčko :wink:

http://www.findbuch.net/domains/3263/ph ... r&x=45&y=8
Volo, multum, statim!
Ryksa
Selka

Nový příspěvek od Ryksa »

Vztahy k Přemyslovcům by tu byly ještě před Anežkou... Rakouská šlechta- Kuenringové se obávali Wittelsbachů i Uher, a proto se poddali Václavovi a povolali 1251 na vévodský stolec Přemysla, který se tak stal vévodou rakouským a štýrským...
Po sňatku Přemysla s dědičkou Markétou Babenberskou(1252) snad začal jeho vztah s Anežkou, která byla Markétinou dvorní dámou... zda byla Anežka skutečně z Kuenringu, si netroufám tvrdit...
Ryksa
Selka

Větev vitorazská
někde jsou také nazýváni z Weitry

Jindřich st. z Kuenringu
Anežka z Kuenringu
Hadmar V. z Kuenringu- † po 1271
Jindřich ml.z Kuenringu - † VII/1281 manžel Elišky, nemanželské dcery Přemysla Otakara II.

To byl kdo, ten Jindřich mladší?
Dělá to na mě dojem, že ho pokládají za bratra Anežky a pak by Eliška byla jeho neteř(což spíš podporuje teorii, že k nim Anežka nepatří)...
Ale nekoukala jsem na jiné rodokmeny, což ještě učiním...
Viola
Královna

Rodokmen máme na první straně :wink: Bohužel neověřený a asi neúplný. Jindřich ml. měl být synem Jindřicha st., který mně osobně k Anežce sedí mnohem víc.
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Ryksa píše:"]Vztahy k Přemyslovcům by tu byly ještě před Anežkou... Rakouská šlechta- Kuenringové se obávali Wittelsbachů i Uher, a proto se poddali Václavovi a povolali 1251 na vévodský stolec Přemysla, který se tak stal vévodou rakouským a štýrským...
Po sňatku Přemysla s dědičkou Markétou Babenberskou(1252) snad začal jeho vztah s Anežkou, která byla Markétinou dvorní dámou... zda byla Anežka skutečně z Kuenringu, si netroufám tvrdit...
Dostupné zdroje ji jako Kuenringovnu zmiňují, a to z vitorazské větve. O ženách z rodu Kuenringů toho lze nalézt bohužel pramálo. Ale s ohledem na to, že Kuenringové byli opravdu dobrými spojenci Přemyslovými a prokazovali si vzájemně různé služby a úlitby, je dost pravděpodobné, že z nich byla i Anežka :wink:

Genealogické weby se o ní zmiňují jako o Agnes Margarete, která měla žít někdy v letech cca 1225-1236 (?) - 1261 (?) (si holka toho života taky moc neužila :evil:) . Našla jsem zmínku o ní v souvislosti s Braunschweigy.
To, že se o ní moc nepíše, je nejspíš tím, že sňatek vlastně nebyl nikdy plně legalizován a ačkoli jej nakonec papež uznal (což tedy znamená, že se Přemysl rozvedl) a děti legitzimozoval, nepovolil Mikulášovi I. následnictví.

Jméno Agnes také nesla kupříkladu žena Luitolda z Kuenringu (Chunring), která je zmíněna 15. 6. 1294 v darovací listině, kterou Luitold, ona a Albero, synové pána Jindřicha Vitorazského (von Weitra) darují klášter v Lilenfeldu ...in foro Drezing... (což neumím přeložit, protože je to trochu německy a trochu latinsky, přičemž německy umím málo a latinsky vyloženě zlomky). Ale ta je o cca 30 let mladší než Palceřík

V této souvislosti považuji za vhodné uvést, že Henrich von Weitra je, dle mého názoru, Henrichem von Kuenring. Ale to už zde některá z vás uváděla, takže to jen opakuji :)
Volo, multum, statim!
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Dámy, podívejte se do toho listovníku! Je to fakt úžasná věc. Sice neměcky a latinsky, ale jako zdroj úžasné!!!

AKorát, že o Anežce Kuenringovic nic. Nevadí, však my je rozkryjeme :)
Volo, multum, statim!
Ryksa
Selka

Kateøina píše:Genealogické weby se o ní zmiňují jako o Agnes Margarete, která měla žít někdy v letech cca 1225-1236 (?) - 1261 (?) (si holka toho života taky moc neužila :evil:) . Našla jsem zmínku o ní v souvislosti s Braunschweigy.
To, že se o ní moc nepíše, je nejspíš tím, že sňatek vlastně nebyl nikdy plně legalizován a ačkoli jej nakonec papež uznal (což tedy znamená, že se Přemysl rozvedl) a děti legitzimozoval, nepovolil Mikulášovi I. následnictví.
Četla jsem kdesi, že se provdala dcera Agnes Marghareta za jednoho z Bavorů ze Strakonic.
Bavor I. (1208- 1260), nejvyšší komorník a zvíkovský purkrabí, založil moc a bohatství rodu. Část hradu Strakonice daroval roku 1243 řádu johanitů a posílil tak prestiž rodu, stojícího věrně při králi Přemyslu Otakaru II. (Č) Bavor II. (1220- 1279), nejvyšší maršálek, byl na důkaz královy přízně oženěn s jednou jeho nemanželských dcer
Návštěvník

Nový příspěvek od Návštěvník »

V HISTORII MÌSTA VALTIC SE LZE DOČÍST: V testamentu manželky tehdejšího držitele města Agnes z Kuenringu z roku 1301 se uvádějí i odkazy pro valtické minority a tamější špitál...