Páni z Pirkenštejna

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

Uživatelský avatar
Laurentius
Kníže
Příspěvky: 954
Registrován: 03 úno 2009 19:14
Been thanked: 6 times

Re: Páni z Pirkenštejna

Nový příspěvek od Laurentius »

No to je Čeněk z Ojvína. Oni ten Ojvín psali často Moyben, Moibin, Moywyn - dokonce častěji než Oywin, Owyn.

Mám taky cukání ho ztotožnit s tím Čeňkem z Lipé ve Vídni a posunout datum úmrtí až do toho srpna 1318, ale těžko to doložit. A co dělá ve Vídni a kde je od roku 1306.

Tady nevím, kde se vzalo 1317 u Čeňka z Ojvína:

"Pilnáček pak uvádí, že nějaký Čeněk z Lipé zemřel roku 1317 a je pochovaný v minoritském kostele ve Vídni- je pravděpodobné, že se jedná o stále téhož Čeňka."
Více zde: https://historie-rodu4.webnode.cz/news/ ... 4-stoleti/" onclick="window.open(this.href);return false;


Teoreticky by na to navazovala správa a výměna Jindřicha z Lipé, kdy 1319 vyměnil s Janem Lucemburským Žitavu a další hrady (Ojvín, Ronov, Schönbuch) za zboží na Moravě.
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2720
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 25 times
Been thanked: 7 times

Re: Páni z Pirkenštejna

Nový příspěvek od Viola »

Laurentius píše:No to je Čeněk z Ojvína. Oni ten Ojvín psali často Moyben, Moibin, Moywyn - dokonce častěji než Oywin, Owyn.

Mám taky cukání ho ztotožnit s tím Čeňkem z Lipé ve Vídni a posunout datum úmrtí až do toho srpna 1318, ale těžko to doložit. A co dělá ve Vídni a kde je od roku 1306.
Mně je divný, proč by na 12 let o něm zmizely zprávy, když navíc jeho brácha dělal kariéru (a byl zavřený na Týřově).
Laurentius píše: Teoreticky by na to navazovala správa a výměna Jindřicha z Lipé, kdy 1319 vyměnil s Janem Lucemburským Žitavu a další hrady (Ojvín, Ronov, Schönbuch) za zboží na Moravě.
Tohle by bylo možná fajn rozpracovat, protože kdyby měli Jindřich s Čeňkem ty majetky v nedílu (nebo alespoň ty původní, rodinné), pak by s tím musel vyslovit souhlas, a to se nestalo, resp. o tom nemáme zprávy. Kdyby byl Čeněk již mrtvý, měl by nějakého syna, na kterého by přešel ten nedíl, a jsme zase u toho. Z toho by mi vyplývalo, že všechny ty majetky již v nedílu s bratrem nebo jeho dětmi neměl. Pak se tam objevuje ten Sloup, který někdo držel ještě zhruba dalších deset let - bylo to proto, že to byl majetek té druhé větve (Čeňka z Ojvína), který kdysi náležel do toho bratrského nedílu, ale kdysi se z něj oddělil? Berte to jen jako myšlenky, ještě se na to chci podívat.
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 4202
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 143 times
Been thanked: 37 times

Re: Páni z Pirkenštejna

Nový příspěvek od Ježek »

Laurentius píše: 27 črc 2022 21:36 U toho Jana z Tasova mám k roku 1350 taky doloženou manželku Elišku (s poznámkou otec Čeněk z Pirkenštejna a matka Jitka z Unčovic, bratr Ješek z Pirkenštejna)

Dobeš (I.) z Meziříčí a z Tasova (1314-1322) – m. Anežka
- Anna z Tasova (1349-1353) m. Adam z Konice
- ? – Hartleb z Myslibořic - syn Václav
- Jan (I.) z Tasova (1321-1350) – m. Eliška z Pirkenštejna
Je to tak, 1356 jako vdova, ZDO III, č. 43 https://sources.cms.flu.cas.cz/src/inde ... 71&page=25

Eliška, dcera Jitky a sestra Jana Ptáčka z Pirkenštejna ZDO III, č. 199
https://sources.cms.flu.cas.cz/src/inde ... 71&page=32
Viola píše: 25 srp 2022 22:28 Tohle by bylo možná fajn rozpracovat, protože kdyby měli Jindřich s Čeňkem ty majetky v nedílu (nebo alespoň ty původní, rodinné), pak by s tím musel vyslovit souhlas, a to se nestalo, resp. o tom nemáme zprávy. Kdyby byl Čeněk již mrtvý, měl by nějakého syna, na kterého by přešel ten nedíl, a jsme zase u toho. Z toho by mi vyplývalo, že všechny ty majetky již v nedílu s bratrem nebo jeho dětmi neměl. Pak se tam objevuje ten Sloup, který někdo držel ještě zhruba dalších deset let - bylo to proto, že to byl majetek té druhé větve (Čeňka z Ojvína), který kdysi náležel do toho bratrského nedílu, ale kdysi se z něj oddělil? Berte to jen jako myšlenky, ještě se na to chci podívat.
Ještě mne napadlo, co když ten Čeněk z Sloupu/Pirkenštejna (+asi 1345) byl synem Čeňka z Lipé/Ojvína (+1318), ale tam by také muselo být nějaké majetkové oddělení, aby se Ojvín dostal zpět pánům z Lipé a Sloup zůstal synovi.
prkenštejna.jpg
Vytvořil jsem rodokmen, podle MZD (pátrání v listinách by upřesnilo asi životní data). Otázka je ale matka Jana II. V roce 1377 je uváděná Anna, i s nejmenovanými dětmi. V roce 1398 je uváděná Hedvika (nedohledal jsem, proč z Dubé), ve stejném roce sirotek Jan získává majetky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
boukaljan
Panoš
Příspěvky: 87
Registrován: 17 úno 2017 22:42
Been thanked: 16 times

Re: Páni z Pirkenštejna

Nový příspěvek od boukaljan »

Nejnověji se o osvětlení počátků pánů z Pirkštejna a zejména jejich vztahů s Půtou z Vildenberka pokusil M. Sovadina v článku Nad počátky rodu pánů z Pirkštejna, Bezděz 33/2024, s. 9-17. Text obsahuje i rodokmen, který je víceméně shodný s tímto.
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: OWLer a 6 hostů