Ježku, myslím, že si úplně nerozumíme, tak abych vyjasnil mojí pozici.
-Mluvíme ještě stále o dvou doložených dcerách, protože všechno nad tento počet je pro mě v lepším případě hypotéza.
-Pokud ano, a jedna z nich (Anežka) byla "pravděpodobně" provdaná za Bavora ze Strakonic, tak je přinejmenším na dlouho ztracená pro případný další sňatek.
-Eliška/Alžběta potom musela být nejdříve manželkou Oldřicha z Drnholce a následně Jindřicha V. z Kuenringu a s velkou mírou pravděpodobnosti i Vikarta z Polné.
-Pokud bych měl sumarizovat šance, na to že skutečně těmi ženichy byli, vidím to asi takhle:
- 1. Oldřich z Drnohce + Jindřich V. z Kuenringu – pochopitelně, pokud má Žemlička pravdu s tím uherským pramenem
2. Bavor ze Strakonic – nejvíc nepřímých a zároveň nejsilnějších důkazů
3. Vikart z Polné – svědectví Zbraslavské kroniky je pro mě už jen z časových důvodů podstatně věrohodnější, než Pulkava
4. Vok z Kravař – severní Morava, Opavsko – Mikuláš? koryto ve správě Polska? (pozice platí jen pro Anežku)
5. Beneš z Vartenberka –hodně pozdní vlastnictví Drnholce?
-Svůj názor na Voka z Kravař jsem už napsal, jeho jediná šance byl podle mě pozdní sňatek s ovdovělou Anežkou, zvláště když některé děti mohli být pohrobci. Myslím, že argumenty pro smrt Bavora II. ze Strakonic, nedlouho po roce 1279 jsou velmi silné. Nedovedu si přestavit, že by se v 80. letech neobjevil v písemných pramenech.
-Z toho, co jsem napsal už dříve jasně vyplývá, že mi přebývá Beneš z Vartenberka. To, že dva v listinách doložení manželé vlastnili Drnholec ještě neznamená, že to samé platí o předkovi jeho vlastníků z pol. 14. století. "Lichtenštejnská" listina svědčí pouze o tom, že v roce 1295 měl Beneš z Vartenberka (1281-1305) možná Xtou manželku shodného jména, která měla jakýsi majetek ve zmíněné lokalitě. Což může být důsledek např. jejího moravského původu, protože v širokém prostoru severovýchodních Čech už Markvartici vyčerpali sňatkový potenciál.
-Jak Pulkava zapsal Beneše z Vartenberka mě taky zaujalo, proto jsem v jednom z předchozích příspěvku napsal, že možná existovalo povědomí o vlastnictví Drnholce jakýmsi manželem dcery krále Přemysla, který byl nositelem tohoto predikátu či jí samotnou. Dlouhé mlčení pramenů může znamenat i dlouhodobou vlastnickou stabilitu, nebo byl objekt poničen a obnovili ho až Vartenberkové. Musím se na to podívat do literatury, jak to s tamním hradem vůbec bylo.