Já tam samozřejmě bez problémů trefím, ale nebylo by to lépe někde na zastávce tramvaje nebo stanici metra?Tekla píše:Srazit bychom se mohli v 10,00 na Pětikostelním náměstí (Sněmovní ulice).Iohannes píše:Hlavně kdy a kde bude sraz?
Svatováclavský sraz 2013
Moderátoři: elizabeth, Zany, Ježek, Katerina
Re: Svatováclavský sraz 2013
Jasně, není problémViola píše:Můžeme třeba až v půl jedenácté? Alžbětka přijíždí v půl desáté a možná bychom to nestihly...Tekla píše:
Srazit bychom se mohli v 10,00 na Pětikostelním náměstí (Sněmovní ulice).
a vezměte si boty, ve kterých vás nebudou bolet nohy, trochu se projdeme
T.
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Je někdo kdo netrefí?
ten kostel husitů bohužel, farář je v jiný farnosti. Z toho, kde je ten festival bohužel bez odpovědi.
ten kostel husitů bohužel, farář je v jiný farnosti. Z toho, kde je ten festival bohužel bez odpovědi.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Já myslím, že tam trefí všichni, a to náměstí je tak malé, že se tam určitě neztratíme.Iohannes píše:Já tam samozřejmě bez problémů trefím, ale nebylo by to lépe někde na zastávce tramvaje nebo stanici metra?Tekla píše:Srazit bychom se mohli v 10,00 na Pětikostelním náměstí (Sněmovní ulice).Iohannes píše:Hlavně kdy a kde bude sraz?
Takže, aby nebylo pochyb, kde je sraz:
Praha 1, Sněmovní, před domem 164
http://www.mapy.cz/#!q=praha%25201%2520 ... _8938337_1
Praha 1, Sněmovní, před domem 164
http://www.mapy.cz/#!q=praha%25201%2520 ... _8938337_1
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
A už se předběžně ví, kdo se zúčastní? Tedy zhruba kromě těch, kteří se zapojili do této diskuse, jak lze předpokládat?
- Ježek
- Král
Takže zatím: Hanka, Iohannes, Ingolf, Katka, Mirka, já, Přemek, Richard, Viola, asi Zany, Landštejni nevim.
Jo, ve Vratislavi je výstava Brueghela, co tam zajet v neděli?
Jo, ve Vratislavi je výstava Brueghela, co tam zajet v neděli?
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
V sobotu se po rekonstrukci slavnostně otevírá Nový Hrad u Kunratic, ale tam bude lepší jít, až tam nebude tolik lidí.
(Já to mám z práce kousíček.)
- Ježek
- Král
A kreje se to se srazem.Iohannes píše:V sobotu se po rekonstrukci slavnostně otevírá Nový Hrad u Kunratic, ale tam bude lepší jít, až tam nebude tolik lidí.
Já to vlastně nemám tak daleko.
počítal jsem s účastí, ale nakonec se nebudu moci zúčastnit, neb mám teď dost náročný týden tento i následující (zaměstnání, škola, zařizování kolem vrtané studny, zazimování chaty) a ta sobota je zrovna jediný den, kdy se můžu za těch 14 dní na chvíli zastavit a odpočinout si. tak snad jindy a jinde ...
jinak pokud by byl zájem, mohl bych zorganizovat později nějakou akci zde u nás - prohlídka cisterciáckého kláštera v Oseku (zal. 1198), zřícenina hradu Rýzmburk, Kostel svatého Vavřince v Kostomlatech pod Milešovkou (cca z r. 1230), zřícenina hradu Kostomlaty a další místa
jinak pokud by byl zájem, mohl bych zorganizovat později nějakou akci zde u nás - prohlídka cisterciáckého kláštera v Oseku (zal. 1198), zřícenina hradu Rýzmburk, Kostel svatého Vavřince v Kostomlatech pod Milešovkou (cca z r. 1230), zřícenina hradu Kostomlaty a další místa
- Ingolf
- Vévoda
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 45 times
Máte čas se někdo stavit na tý vrátnici a zeptat se?, jinak to samozřejmě můžeme zkusit i tu sobotu na místě, minimálně jsou tam volně přístupné ty dva panely s povídáním o rotundě.Iohannes píše: Možná když zajde Tvůj známý předem na vrátnici v čp. 2 (Matfyz), třeba se domluví na možnosti otevření prostoru rotundy a nahlédnutí dovnitř.
K té rotundě se vztahuje legenda nebo pověst, původ neznám, v legendách z 10.-11. století o tom ještě nic není. Když probíhala Václavova translace ze Staré Boleslavi na Hrad, tak při ní nastalo pár zázraků. Jedním z nich bylo to, že když jel vůz na Malé Straně kolem vězení, tak tam vězňům popadala pouta a ti byli volní. Na místě vězení pak měla vzniknout tato rotunda zasvěcená sv. Václavovi.
- Zany
- Vévoda
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
To se mi líbí, jen by to chtělo až sleze listí, aby se dal hrad kloudně fotit.kacuro píše:jinak pokud by byl zájem, mohl bych zorganizovat později nějakou akci zde u nás - prohlídka cisterciáckého kláštera v Oseku (zal. 1198), zřícenina hradu Rýzmburk, Kostel svatého Vavřince v Kostomlatech pod Milešovkou (cca z r. 1230), zřícenina hradu Kostomlaty a další místa
Obávám se, že je státní svátek a celá škola bude zavřená.Ingolf píše:...jinak to samozřejmě můžeme zkusit i tu sobotu na místě, minimálně jsou tam volně přístupné ty dva panely s povídáním o rotundě.
není problémZany píše:To se mi líbí, jen by to chtělo až sleze listí, aby se dal hrad kloudně fotit.kacuro píše:jinak pokud by byl zájem, mohl bych zorganizovat později nějakou akci zde u nás - prohlídka cisterciáckého kláštera v Oseku (zal. 1198), zřícenina hradu Rýzmburk, Kostel svatého Vavřince v Kostomlatech pod Milešovkou (cca z r. 1230), zřícenina hradu Kostomlaty a další místa
- Ingolf
- Vévoda
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 45 times
Leda by to bylo otevřený právě proto, že je státní svátek, a právě svátek sv. VáclavaIohannes píše:Obávám se, že je státní svátek a celá škola bude zavřená.Ingolf píše:...jinak to samozřejmě můžeme zkusit i tu sobotu na místě, minimálně jsou tam volně přístupné ty dva panely s povídáním o rotundě.
Pod rotundou se našly základy starší dřevěné stavby, možná předchůdce kamenného kostela. A v dřevěných základech se našlo tělo dítěte, možná to byl pohřeb, možná ochranná obětina.. To by ukazovalo na pohanský zvyk, křesťané to převzali tak, že do základů kostela, resp. do jeho čtyř nároží, dávali plakety evangelistů..
Ve skandinávských kostelech jsou na sloupkách kostelů občas trpaslíci, což odkazuje na severskou mytologii, kde čtyři trpaslíci drží na světových stranách nebeskou klenbu. Drápky na románských sloupech u kostelů mohou teoreticky zamenat, že ten sloup je noha, která stavbu nese.. Uzly nebo provazy na kamenných portálech zase mohou znamenat ochranu proti vstupu zla, je tam hodně dohadů, systematicky to zpracováno ještě není, vzhledem k absenci písemných pramenů s vysvětlivkami se do toho nikomu asi ani nechce..
- Ježek
- Král
Já odjíždím, budu jen na mobilu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek