Kde byli nastolováni knížata Velkomoravská??
To je celkem zásadní otázka, samozřejmně známe několik příkladů z evropy (korutanský stolec, skotský kámen osudu).
V tomto případě je nejdůležitější otázkou, které hradisko bylo ,,sídelním,, místem knížete. Bohužel toto se stoprocentní jistotou nevíme , i přes to ,že asi nejpravděpodobněji šlo o Mikulčice (pouze moje osobní lokalizace).
Pokud bych dal příklad na ,,korutanském stolci,, tak se podívejme na jeho polohu a umístění v okolní krajině- žádné vyvýšené nebo snad dokonce nejvyšší místo okolí. Tedy alespon podle map které jsem použil pro lokalizaci tohoto místa( zkusil jsem - mapy-cz, google map,, google earth a domácí atlas).
Pokud bych dále vzal skotský ,,kámen osudu,, tak z informací které jsem získal byla jeho původní poloha na dnešním hradě Edinburg. Přesnou původní polohu se mi nepodařilo bohužel zatím blíže lokalizovat. Ale je to podle všecho jedno z dominantních míst širokého okolí.
Tyto dva příklady dle mého zjištění prokazují ,že výběr místa dle nadmořské výšky se zde vylučuje. Snad i proto kladli někteří badatelé pozici ,,přemyslovského stolce,, třeba na Staroměstské náměstí
Pokud by někdo měl daleko podrobnější fakta o ,,korutanském stolci,, a jeho pozici v okolní krajině, stejně tak o ,,skotském kameni osudu,, velice rád bych je uvítal! Děkuji předem!
Nyní přejdu k různým interpretacím a zminkám o ,,pahorku žiži,, nastolovacího místa knížat českých , ,,kamenného stolce,, , ,,pohanského kultovního okrsku,,.
Kosmas (zemřel 1125)
: jako první uvádí toto místo včetně jména jež je ,,žiži,, a zápis datuje k roku 1004 kdy kníže Oldřich vyhání poláky Boleslava Chrabrého z Pražského hradu. Budu zde citovati pouze: ,, věrný služebník rozkaz vykonal, a vystoupil v noci uprostřed hradu na vyvýšené místo jež slove žiži,,.
Vincencius (zemřel 1167)
:zápis je datován k roku 1142 a zminuje se o ,,kameni stojícím vprostřed hradu, o nějž v bojích položilo život mnoho bojovníků,
Dodávám pro uplnost ještě svatováckavsé legendy které se zminují o posazení Václava a již jeho předchůdců na stolec předků (viz. I staroslověnská legenda), která uvádí ,,stol -ded -ni,, což vykládáno znamená stolec předků.
Toto jsou nejstarší písemné záznamy o tomto místě.
Než přejdu k interpretacím našich nejvýznamnějším a v tomto tématu nejzasvěcenějších historiků (p.Třeštík,p.Frolík,p.Charvát etc) projděme si prosím archeologické nálezy 7.-9.století v prostoru Pražského hradu.
Co nám přinášejí nálezy 7.století??