Svatováclavský sraz 2012
Moderátoři: elizabeth, Zany, Ježek, Katerina
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Svatováclavský sraz 2012
Přátelé,
rok se s rokem sešel a mám tu milou povinnost ujmout se organisování našeho tradičního srazu. Letošní rok je významný tím, že máme 800. výročí Zlaté buly sicilské, listiny, které někteří naši vědci přikládají státnický význam, jiní ji považují za nedůležitou. Dříve jsem naznačoval, že by bylo možné jít na vědeckou konferenci. Nyní mám bližší informace. Konference je 26.8 (středa), a podle neoficiálních informací nevím, jestli je přístupná veřejnosti (to by ale nejspíš šlo domluvit). V následujících dnech je několik přednášek, 27. má prof. Žemlička přednášku o vztahu Přemysla I. k Říši, našeho 28. prof. Wihoda o ZBS v naší historii a dr. Čumlivski o jejím uložení.
Program je zde: http://www.nacr.cz/z-files/zbs/DoprovodZBS.pdf
Co, ještě nevím, kdy bude hra o ZBS Pavla Rakouše na Zbraslavi.
A nyní k samotné domluvě. Je pro někoho relevantní konference v prostřed pracovního týdne? Já předem říkám, že nebudu moci, v Praze mohu být až ve čtvrtek večer.
Navrhl bych tedy sraz až v pátek ráno, přednášky v archivu, společný oběd a pak výlet někde po okolí. Je pro vás lákavý Nový hrad u Kunratic nebo Říčany (tady bych si mohl připravit povídání o pánech z Říčan, stejně to mám trochu zpracovaný do rejstříku)?
Tímto tedy zahajuji diskusi o srazu - kdo, kde, jak, co ...
rok se s rokem sešel a mám tu milou povinnost ujmout se organisování našeho tradičního srazu. Letošní rok je významný tím, že máme 800. výročí Zlaté buly sicilské, listiny, které někteří naši vědci přikládají státnický význam, jiní ji považují za nedůležitou. Dříve jsem naznačoval, že by bylo možné jít na vědeckou konferenci. Nyní mám bližší informace. Konference je 26.8 (středa), a podle neoficiálních informací nevím, jestli je přístupná veřejnosti (to by ale nejspíš šlo domluvit). V následujících dnech je několik přednášek, 27. má prof. Žemlička přednášku o vztahu Přemysla I. k Říši, našeho 28. prof. Wihoda o ZBS v naší historii a dr. Čumlivski o jejím uložení.
Program je zde: http://www.nacr.cz/z-files/zbs/DoprovodZBS.pdf
Co, ještě nevím, kdy bude hra o ZBS Pavla Rakouše na Zbraslavi.
A nyní k samotné domluvě. Je pro někoho relevantní konference v prostřed pracovního týdne? Já předem říkám, že nebudu moci, v Praze mohu být až ve čtvrtek večer.
Navrhl bych tedy sraz až v pátek ráno, přednášky v archivu, společný oběd a pak výlet někde po okolí. Je pro vás lákavý Nový hrad u Kunratic nebo Říčany (tady bych si mohl připravit povídání o pánech z Říčan, stejně to mám trochu zpracovaný do rejstříku)?
Tímto tedy zahajuji diskusi o srazu - kdo, kde, jak, co ...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Re: Svatováclavský sraz 2012
Zdravím, na Wihodu bych chtěl určitě dorazit, což je v pátek (st. svátek) 10:00h, snad to dám, jel bych vlakem z Brna nebo vezmu auto, což by obnášelo asi 6 dalších míst volných. Po trase vemu kohokoli.. Možná budu ve čtvrtek pracovně v Praze, to ale tedˇnevím, takže nemohu slíbit. Pokud ale budu, tak tam budu od rána čili bych stihl i v 16:30h tu předchozí přednášku prof. Žemličky. Stejně tak bych mohl ve čtvrtek s sebou vzít kohokoli. Jinak program, našeho srazu mě osobně cele vyhovuje a díky za něj. Tom
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
já to vidím na ten pátek - přednáška a pak nějaký program a pak so někde večer v hospůdce popovídáme, ne ?
Jinak se přiznám, že Kunratice ... vždyt´je to takový napůl drnoberka , jakýsi .. a Říčany , no, je to uprostřed vsi , ale budiž .. ale napadlo mě , že 9 km od Říčan je Hradešín a to je tak kuriozní kostel, že stojí za shlédnutí , z Říčan je to nějakých 13 minut, a od něj zas asi 13 kiláků .. a 17 minut je jiná pěkná kuriozitka , o které jsme se dozvěděli minulý víkend .. kostel za obccí Kozojedy .. obojí stojí za zhlédnutí a není to daleko .. takový program po obědě před hospůdkou ..
Chtěli byste ?
A kdo všechno se srazu zúčastní ???
Jinak se přiznám, že Kunratice ... vždyt´je to takový napůl drnoberka , jakýsi .. a Říčany , no, je to uprostřed vsi , ale budiž .. ale napadlo mě , že 9 km od Říčan je Hradešín a to je tak kuriozní kostel, že stojí za shlédnutí , z Říčan je to nějakých 13 minut, a od něj zas asi 13 kiláků .. a 17 minut je jiná pěkná kuriozitka , o které jsme se dozvěděli minulý víkend .. kostel za obccí Kozojedy .. obojí stojí za zhlédnutí a není to daleko .. takový program po obědě před hospůdkou ..
Chtěli byste ?
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
- Ježek
- Král
Může býtKaterina píše:Jinak se přiznám, že Kunratice ... vždyt´je to takový napůl drnoberka , jakýsi .. a Říčany , no, je to uprostřed vsi , ale budiž .. ale napadlo mě , že 9 km od Říčan je Hradešín a to je tak kuriozní kostel, že stojí za shlédnutí , z Říčan je to nějakých 13 minut, a od něj zas asi 13 kiláků .. a 17 minut je jiná pěkná kuriozitka , o které jsme se dozvěděli minulý víkend .. kostel za obccí Kozojedy .. obojí stojí za zhlédnutí a není to daleko .. takový program po obědě před hospůdkou ..
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Tohle (http://www.hradesin.cz/index.php?nid=18 ... oid=202123) vypadá pěkně.Katerina píše:já to vidím na ten pátek - přednáška a pak nějaký program a pak so někde večer v hospůdce popovídáme, ne ?
Chtěli byste ?
Já zatím (jako vždy) nevím, co a jak bude, ale snad bych to na 1.5 dne (pravděpodobně bez přednášek o ZBS) mohla dát.
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
-
- Královna
Je to pěkný, ten kostel, ale trochu schizofrenní, jakoby někdo rozkrájel tři až čtyři kostely , a pak je splácnul k sobě dohromady.
No, to doufám, že dorazíš
No, to doufám, že dorazíš
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
- Ingolf
- Vévoda
- Been thanked: 45 times
Hradešín je taková trochu splácanina, ty části z různých dob na sebe nenavazují, jsou jen připláclý.. Nejstarší částí kostela je rotunda, z ní je teď kostelní věž , ale i tak to vypadá, jako kdyby měl kostel dva konce..
Ten druhý kostel je sv. Martin u Kozojed, http://www.hrady.cz/index.php?OID=4538 Píše o něm Klápště v Proměně českých zemí ve středověku, že původně byly v Kozojedech dvě sídla, než se třetí přesunulo právě k dnešnímu kostelu, aby se čtvrté, kde leží denší obec, přesunulo jinam, kvůli lepšímu přístupu k vodě, takže teď trčí kostel atypicky v polích mimo samotnou ves..
Ten druhý kostel je sv. Martin u Kozojed, http://www.hrady.cz/index.php?OID=4538 Píše o něm Klápště v Proměně českých zemí ve středověku, že původně byly v Kozojedech dvě sídla, než se třetí přesunulo právě k dnešnímu kostelu, aby se čtvrté, kde leží denší obec, přesunulo jinam, kvůli lepšímu přístupu k vodě, takže teď trčí kostel atypicky v polích mimo samotnou ves..
Ovšem u kostela v Hradešíně bývá zamčený i hřbitov, takže se dá koukat jenom přes zeď. Chtělo by to zjistit, kde je možno vypůjčit klíče.
Ahoj všichni ! Pokusím se dorazit a zjistit, kdy bychom se dostali na Hradešín.Iohannes píše:Ovšem u kostela v Hradešíně bývá zamčený i hřbitov, takže se dá koukat jenom přes zeď. Chtělo by to zjistit, kde je možno vypůjčit klíče.
Všechno je jinak.
Poznávej cesty Páně.
Poznávej cesty Páně.
- Ježek
- Král
Koukal jsem, že ani jeden z kostelů není běžně přístupný
- Ingolf
- Vévoda
- Been thanked: 45 times
Já vím, napíšu někam na farnost, jestli by nás nepustili, když nás bude víc.., zídka u Hradešína se dá v pohodě přeskočit, ale když nás bude víc, tak by to mohlo vzbudit rozruch
- Ježek
- Král
Stejně to bude zamčený. Okna rozbíjet nebudemeIngolf píše:Já vím, napíšu někam na farnost, jestli by nás nepustili, když nás bude víc.., zídka u Hradešína se dá v pohodě přeskočit, ale když nás bude víc, tak by to mohlo vzbudit rozruch
Kousek od Říčan jsou také Kralovice - věžová tvrz, kostel sv. Markéty a přemyslovské hradiště s čerstvými objevy http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... kralovice/ (dokud to zase nezahážou)
- Zany
- Vévoda
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
taky zajděte na Chdovec na ZBS:
"Zlatá bula sicilská bude, za přísných bezpečnostních opatření, krátce vystavena v Národním archivu"
http://www.nacr.cz/z-files/zbs/zbs_tiskova_zprava.pdf
"Zlatá bula sicilská bude, za přísných bezpečnostních opatření, krátce vystavena v Národním archivu"
- Ježek
- Král
Tak ty přednášky jsou v archivu, takže to vemem cestou spíž z než na.Zany píše:taky zajděte na Chdovec na ZBS:
-
- Královna
ne , to ne , nejsme žádní vandalové , ale když přelezeš zídku, a že je na jedné straně docela nízká a rozbitá, tak jsi přímo u kostela je co prohlížet, fakt.Ježek píše:Stejně to bude zamčený. Okna rozbíjet nebudemeIngolf píše:Já vím, napíšu někam na farnost, jestli by nás nepustili, když nás bude víc.., zídka u Hradešína se dá v pohodě přeskočit, ale když nás bude víc, tak by to mohlo vzbudit rozruch
- Ježek
- Král
Jak neurovědy vysvětlí tenhle překlep?Zany píše:Vy jdete někomu vyrabovat špajzku?Ježek píše:Zany píše:vemem cestou spíž z než na.
-
- Královna
Každopádně je to půvabný ..jak ta špajzka i překlep .. neurovědy do toho netahejte, pánové .
Nechci být protivný rejpal, ale pořád ještě tak nějak časoprostorově tápu
..mohli bycchom to začít trochu sumarizovat?
Nejprve .. kdo všehno se srazu zúčastní.. ?
Ježek, betty, já, Ingolf, somath, duli (já doufám )..kdo dál .. Viol - jak ty a dovolená ? Zany ? Johánku ? co rubášovci ?
Koná se v pátek 28. 9 (to je pro pozn. mě, at´už mám konečně jasno
Program :
dopoledne přednášky v archivu, prohlídka TÉ listiny a pak někam na oběd - víme zhruba v kolik a mám něco najít a zamluvit ?
po obědě výlet po okolí ... návrh : Krralovice- tvrz, kostel sv. Markéty a hradiště ,
další návrh stihnout k tomu i ty dva kostely Kozojedy a Hradešín, vzhledem k hradešínské zdi jen pokud se podaří domluvit legální vstup ??? toho se ujme kdo ?
večer dáme řeč u piva a limonády .. opět musíme vyřešit otázku počtu účastníků, přibližné doby, výběru zařízení a jeho následného zamluvení
tak a ted´pište !
Nechci být protivný rejpal, ale pořád ještě tak nějak časoprostorově tápu
..mohli bycchom to začít trochu sumarizovat?
Nejprve .. kdo všehno se srazu zúčastní.. ?
Ježek, betty, já, Ingolf, somath, duli (já doufám )..kdo dál .. Viol - jak ty a dovolená ? Zany ? Johánku ? co rubášovci ?
Koná se v pátek 28. 9 (to je pro pozn. mě, at´už mám konečně jasno
Program :
dopoledne přednášky v archivu, prohlídka TÉ listiny a pak někam na oběd - víme zhruba v kolik a mám něco najít a zamluvit ?
po obědě výlet po okolí ... návrh : Krralovice- tvrz, kostel sv. Markéty a hradiště ,
další návrh stihnout k tomu i ty dva kostely Kozojedy a Hradešín, vzhledem k hradešínské zdi jen pokud se podaří domluvit legální vstup ??? toho se ujme kdo ?
večer dáme řeč u piva a limonády .. opět musíme vyřešit otázku počtu účastníků, přibližné doby, výběru zařízení a jeho následného zamluvení
tak a ted´pište !
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek