Nepráskl, ale ted´už to víme.Zany píše:2x ... já myslel, že už jsem to tu na sebe dávno prásknul
Ohledně otvírací doby, je to skutečně na zamyšlenou. Památky chátrají, peněz z rozpočtu moc nedostanou, a sami se připraví o možnost si víc vydělat.
samozřejmě se to pak dostává do klasického kolotoče - méně lidí - zvýšíme vstupné, tím se sníží zájem a lidí je zase méně.
Na jednu stranu dělají různé věci , aby hrad či zámek zatraktivnili , noční prohlídky, různé akce na hradě, v poslední době velice sympatická divadelní představení , a přitom nevyužívají naprosto logické a nabízející se řešení mít prostě v létě, kdy je teplo a dlouho světlo otevřeno déle.
Určitě to asi znamená o něco vyšší náklady na průvodce , ale zase, ruku na sdrce - při úrovni většiny těch brigádníků ...nehledě na to, že spousta hradů již pracuje i systémem, běž si i bez rpůvodce - naposledy např. na Bezdězu , nebo ted´na té Jagellonské výstavě, kdy člověk před tím průvodce přímo prchá ... , tak proč prostě nenechat hrad déle otevřen s paní co prodává vstupenky a hlídačem ??
Nneí ovšem možno paušalizovat - skoro se mi zdá, že tam , kde je velká zájem, protože je památka "profláknutá" komerčně - např. pjiž zmiňovaná Lednice či Karlštejn nebo Český Krumlov a především mám pocit tam, kde je památka v zajetí NPÚ - tam je otevírací doba směšná, nedostačující a chování k návštěvníkům řekla bych skoro pohrdavé. na druhé straně potkáte na hrtadech a jiných památkách obětavce , z nichž zaujetí či určitá pýcha na "jejich" památku přímo vyzařuje - nemohu zde nevzpomenout staré dámy v kostele sv. jakuba v Církvici, nezmámého pána ve svatováclavské kapli na Hradě či zakukleného pána v masce netopýra tedka v Zahrádce u Želivky ...
No, hezky jsme si postěžovali , ale co s tím ???