Ronovci
Moderátor: elizabeth
Ronovci
Příslušníci tohoto panského rodu patřili mezi přední šlechtice českého království. Nezahrnuje totiž jen pány z Lipé, ale také pány z Dubé a z Lichtenburka. Jmenujme například Hynka z Dubé či Raimunda z Lichtenburka, kteří byli za vlády posledních Přemyslovců ve významných dvorských úřadech. Ovšem zdatných mužů se v tomto rodě narodilo mnohem víc.
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
Za zakladatele rodu je považován Smil Světlický, věrný druh Přemysla I., a to i ve vyhnanství. Měl dva syny, Jindřicha, zakladatele lichtemburské větve, a Častolova, zakladatele větví z Dubé a z Lipé. Vyšvihli se koncem vlády PO I. a V I., kdy kolonizovali oblasti Severních Čech, Budyšínska a Zhořelecka. Založili Žitavu, Budyšín, Zhořelec.
Smil z Lichtemburka, syn Jindřicha, přesídlil na Vysočinu, patrně kvůli majetkům své ženy. Lichtemburkové se zejména díky Smilovu vlivu těšili královské přízni, těžili stříbro v Brodě (přitom horní regál byl výsadou panovníka).
Ronovci jsou podle mě trochu podceňováni, protože jejich dominium nebylo pospolité jako u Vítkovců, Jindřich z Lipé zase přesídlil na Moravu, takže v původní doméně S. Čech zůstali jen páni z Dubé.
Smil z Lichtemburka, syn Jindřicha, přesídlil na Vysočinu, patrně kvůli majetkům své ženy. Lichtemburkové se zejména díky Smilovu vlivu těšili královské přízni, těžili stříbro v Brodě (přitom horní regál byl výsadou panovníka).
Ronovci jsou podle mě trochu podceňováni, protože jejich dominium nebylo pospolité jako u Vítkovců, Jindřich z Lipé zase přesídlil na Moravu, takže v původní doméně S. Čech zůstali jen páni z Dubé.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Myslím, že je nezaložili, ale byli kastelány - tedy synové - Jindřich a Častolov, a této příležitosti využili, aby zde získali co nejvíce území.Viola píše:Za zakladatele rodu je považován Smil Světlický, věrný druh Přemysla I., a to i ve vyhnanství. Měl dva syny, Jindřicha, zakladatele lichtemburské větve, a Častolova, zakladatele větví z Dubé a z Lipé. Vyšvihli se koncem vlády PO I. a V I., kdy kolonizovali oblasti Severních Čech, Budyšínska a Zhořelecka. Založili Žitavu, Budyšín, Zhořelec.
Václav I. se tomu zřejmě nijak nebránil, zřejmě mu tím pomáhali zajistit jeho vládu.
Žitava se skutečně stala centrem jejich panství, drželi ji společně, a psali se po ní.
JIndřichův syn, také Smil , se také začal psát z Ronova, (hrad Rohnau nad Nisou), a máme to Ronovce - kteří se úspěšně rozrůstali a větvili a hlavně drželi při sobě.
(jen pro zajímavost - první Jindřich ze Žitavy byl třetím a posledním manželem paní Sibyly z Křižanova, matky Zdislavy z Lemberka, takže byl otčím blahoslavené Zdislavy).
Přemysl Otakar je donutil vzdát se Žitavy, a tak - podobně jako u Vítkovců se Ronovci na několik let ztrácí ode dvora.
Stáhli se zpět na jih, do severních Čech a na Frýdlanstko.
Takže vlastně Přemyslu Otakaru II. vděčí nejznámější člen tohoto rodu opět Jindřich, za to, že se psal z Lipé. (trochu jsem to zkrátila).
K.
-
- Královna
Oni začali kastelánovat nejprve v Budyšíně, který byl tehdy královským hradem - tedy Jindřich, Smilův syn cca v roce 1232 až do roku 1237.Viola píše:Vidéíš, tak já pořád žiju v tom, že ta města založili... Onen Smil z Lichtemburka, otec Jindřicha, co si vzal Sybillu, měl za ženu Sybillinu další dceru a Zdislavinu sestru Elišku / Alžbětu.
Hned na to 1238 se Častolov poprvé píše ze Žitavy, svědčil Václavu I. v lisině pro klášter v Marienthalu.
Sovadina docela zajímavě vysvětluje jak došlo k přesunu jejich sídla na hrad Lipý.
Když se museli hnout ze Žitavy do severních Čech, tak Chvalovi připadla severní část území mezi českou Lípou a Ojvínem (po kterém se později psal starší bratr našeho Jindřicha z Lipé Čeněk. Jenže Ojvín po té co ztratili Žitavu zůstal témeř bez hospodářského zázemí. Lipý ležel v té nejosídlenější části Chvalova podílu, tak se stal sídlem celého území. Zároveň ležel velmi příhodně u dvou dálkových komunikací z Čech na sever - do Lužice a Saska.
Když pak dostal JIndřich z Lipé na počátku 14. století Žitavu zpátky, mohl začít velkorysé spojování těchto území i jejich společný hospodářský rozvoj, což se mu , jak víme velmi dobře dařilo.
K.
-
- Královna
[quote="Viola"]Tak jsem si trochu hrála a vytvořila takovou mapičku... Vychází mi z ní ale, že spojení Ojvína a Lipého je trochu divné... Nu, posuďte sami, opravám se nevyhýbám
Ty hračičko , já teď píšu chudák v práci "pod lavicí"...
Ono to opravdu bylo protáhlé území, Ojvín ležel na nejzažší části Chvalova území, které se dle Sovadiny táhlo v šíři 10km zhruba od České lípy až k Žitavě, tedy v délce 30km.Osídlené území právě leželo v rovině na sever od Ojvína, nikoliv v pásmu Lužických hor. Lipý také nebyl ve středu jejich území, ale v té nejvíce osídlené části (díky psídlení údolí Ploučnice. Takže takové dva protipoly na dlouhém, úzkém území.
JInak moc díky za tu mapku, probudila jsi ve mě nostalgické vzpomínky na dětství , zjistila jsem, že jsme jako děti běhaly s panem z Lipé na stejných místech, leč každý bohužel v jiném století
K.
Ty hračičko , já teď píšu chudák v práci "pod lavicí"...
Ono to opravdu bylo protáhlé území, Ojvín ležel na nejzažší části Chvalova území, které se dle Sovadiny táhlo v šíři 10km zhruba od České lípy až k Žitavě, tedy v délce 30km.Osídlené území právě leželo v rovině na sever od Ojvína, nikoliv v pásmu Lužických hor. Lipý také nebyl ve středu jejich území, ale v té nejvíce osídlené části (díky psídlení údolí Ploučnice. Takže takové dva protipoly na dlouhém, úzkém území.
JInak moc díky za tu mapku, probudila jsi ve mě nostalgické vzpomínky na dětství , zjistila jsem, že jsme jako děti běhaly s panem z Lipé na stejných místech, leč každý bohužel v jiném století
K.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Nebylo by možné odbočit v Jablonném, podél potoka (přibližně po dnešní 270tce) přejít "hranice" a dojít do Ojvína? Nevím, je to lepší než nábližka přes Žitavu.Viola píše:
Obrázek
Byl problém, že se tam jelo přes markvartické dominium?
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Viola
- Královna
Nebylo, ta cesta víceméně kopíruje hory.Nebylo by možné odbočit v Jablonném
Nevím, jestli to byl problém, spíš je to docela blbý, když ze dvou vlastních center nemůžeš jet jen po svém - si čistě teoreticky představ, že v nějaké domácí válce stojí obě strany na opačných stranách barikády... Jsi na Ojvíně, na Lipým máš rodinu, kterou chceš varovat, jsi vlastně "doma", ale musíš přes nepřátelský území...
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
støedovìká stezka Lipý-Ojvín-Žitava
Proč myslíš? Dovolím se trochu vkrást do debaty...Viola píše:...spojení Ojvína a Lipého je trochu divné...
Mapka je to příjemná, jen bych trochu upřesnil, že je Lipý zakreslen přibližně v místech "trojúhelníku hradů" Pihel-Svojkov-Sloup, ve skutečnosti je ještě o půl cesty níž. To ovšem pro účel mapy není nijak podstatné.
Upravil bych však trochu ještě směr "modré cesty", která na Jablonné vedla přes Zákupy-Mimoň a pak vzhůru na Jablonné, nikoliv tak vysoko přes Cvikov-Kunratice, tam ani nevím jestli nějaká spojnice byla? (Ale klidně mě oprav, nejsem vševěda ).
A nyní je konečně přibližuju k odpovědi na mou úvodní otázku na Tvojí pochybnost.
Tvá "červená cesta" opravdu přibližně zachycuje směr středověké cesty na Žitavu! Nejsem si sice jist jestli stoupala přímo ke Svoru a výše lesama nebo podcházela Cvikovem, ale v každém případě původní cesta vedla od Lipého kolem Svojkova k dnešnímu N. Boru a někde tam se dělila na směr přes Tolštejn k Rumburku a na směr přes Ojvín k Žitavě.
Tato cesta pak tuším vedla přímo po ronoveckém území a nemusela nestrategicky obcházet po sousedním markvartickém. Berkové z Dubé měli na ochranu této cesty někde uprostřed postavený hrad MILŠTEJN.
Podle R.Anděla dokonce existuje listina z r. 1343, "že na Milštejně bývalo vždy několik zbrojnošů, kteří doprovázeli kupecké vozy přes pohoří."
Lužické hory byly celkem protkány středověkými cestami, neprostupné však byly vedlejší Jizerské hory, kde tamní močály dovolily větší osídlení a průchod teprve kolem XVI. století....
Někdejší hrad Milštejn střežící cestu k Žitavě.
- Viola
- Královna
Páni! Krásný výklad... Pravdou je, že mi ten Lipý trochu ujel z mapy, jenže se mi to nechtělo předělávat, tak jsem ho "prskla" přibližně někam dolů Kde tedy vlastně stál ten Milštejn? Někde v Lužických horách? Mně se to teda nezdálo hlavně proto, že vlastně dodnes se přes hory víceméně nejezdí, takže si moc nedovedu představit, jak se tamtudy táhli koně třeba i s povozy, a to hlubokým sněhem... Ale je to jen moje domněnka
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
MILŠTEJN
Místo hradu Milštejna (ta výše položená značka zříceniny):Viola píše:...Kde tedy vlastně stál ten Milštejn?
http://amapy.atlas.cz/default.aspx?q=mi ... @geoType=1
Jinak díky za pochvalu.
- Viola
- Královna
hmmm... To je zvláštní, pořád žiju v tom, že do Žitavy vedla jediná normální cesta přes Jablonné (Lemberk byl postaven na této cestě snad s úmyslem ji chánit, Jablonné díky tomu zažívalo rozkvět). Jestli ale ta stezka vedla i přes L. hory, pak tím padá celá moje teorie...
MImochodem, proč byl vlastně postaven Ojvín?
MImochodem, proč byl vlastně postaven Ojvín?
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
pøes LEMBERK
Částečně máš pravdu s tím Jablonným. Tudy opravdu vedla významná obchodní stezka, navíc frekventovaně užívaná. Vlastně pojímala dva hlavní směry od Prahy (I. přes Mělník-Lipý a II. Boleslav-Turnov), které byly přímou spojnicí českého vnitrozemí s Lužicí a dále pak na sever.Viola píše:...do Žitavy vedla jediná normální cesta přes Jablonné (Lemberk byl postaven na této cestě snad s úmyslem ji chránit..)
...proč byl vlastně postaven Ojvín?
Pak ale existovala ještě řada podružných a spojovacích cest. Zemské stezky však byly jištěny strážními hrady a někdy opatřeny i clem nebo mýtem. Příkladem je někdejší mýtný hrad Karlsfried na Žitavsku, pouze skrze jehož hradbu bylo možno projít cestou dále.
Někdy se ale užívaly i pobočné stezky z nichž jedna Žitavu obcházela do Zhořelce (Görlitz, Zgorzelec) přes Frýdlant a tak byla r. 1351 zakázána císařem. (Žitava by tak přicházela o zisk z obchodu).
Jinak o Lemberku se uvažuje v tom smyslu, že byl postaven ve 40tých letech pro zabezpečení hranic proti, tehdy aktuální, hrozbě tatarského vpádu. Samozřejmě, že pak jistou ochrannou funkci zajišoval již ve vlastním zájmu i blízkým cestám.
Cestu severně od Lemberka (podobně jako vedlejší cestu Milštejn) zajišoval ještě hrad Falkenberk.
A o Ojvínu toho moc nevím. To by se´s musela zeptat Ronovců, proč jej ve XIII. stol. zakládali.
-
- Královna
Trochu jsem se popídila po Ojvínu. Založil ho Chval a měl sloužit právě jako strážní hrad respektive hrádek na ochranu obchodní cesty z České Lípy do Žitavy.
Tento první Ojvín, ale zanikl, a byl nějakou dobu pustý. Jindřich z Lipé, pak na původním místě cca kolem roku 1310 vystavil pevný hrad.
Ten pak dostal v rámci nám známého vyrovnání od krále Jana Jindřich Javorský.
Ojvín patřil ke hradům, které dle Maiestas Carolinae mohl král zastavit, ale pouze na dobu 6 let. Karel IV. zde také vystavěl klášter.
Ty dálkové cesty u hradu Lipý jak jsem o nich psala výše byly dvě : ze středních Čech do Mnichova Hradiště přes Jablonné (viz výše) do Žitavy.
Druhá přes Litoměřice přes Kravaře k Ploučnici, a západně od České Lípy nabrala směr na sever do Německa k Sebnitz.
K.
Tento první Ojvín, ale zanikl, a byl nějakou dobu pustý. Jindřich z Lipé, pak na původním místě cca kolem roku 1310 vystavil pevný hrad.
Ten pak dostal v rámci nám známého vyrovnání od krále Jana Jindřich Javorský.
Ojvín patřil ke hradům, které dle Maiestas Carolinae mohl král zastavit, ale pouze na dobu 6 let. Karel IV. zde také vystavěl klášter.
Ty dálkové cesty u hradu Lipý jak jsem o nich psala výše byly dvě : ze středních Čech do Mnichova Hradiště přes Jablonné (viz výše) do Žitavy.
Druhá přes Litoměřice přes Kravaře k Ploučnici, a západně od České Lípy nabrala směr na sever do Německa k Sebnitz.
K.
-
- Královna
Ronovci
Tak druhý pokus o nahrání mé neobratně vytvořené mapky, jak asi vypadalo panství Ronovců v severních Čechách kolem roku 1300, jednak území pánů z Dubé, soustředěné kolem Dubé, Tuháně a Frýdlantu, v jižní části ronovského území, jejich druhé území od Krásného Buku k Hohensteinu- severozápadně od území pánů z Lipé, což byl ten zmiňovaný protáhlý pás cca 10km x 30km od jihu - Lipý, k severu Ojvín, a vyznačila jsem tam i Žitavsko. Je dost dobře vidět, proč o něj Ronovci tak stáli. Na východě, a později i na západě kolem nich državy Markvarticů, a samozřejmě (před 1300) zde byly i kolonizační pokusy Přemysla Otakara II. (tak jako v jižních Čechách zde to bylo hlavně kolem Bezdězu.
K
Naposledy upravil(a) Katerina dne 08 bře 2007 14:04, celkem upraveno 3 x.
-
- Královna
Ronovci
Já bych ty Ronovce ještě v krátkosti sesumarizovala:
Zakladatel Smil "Světlík" se uvádí jako z Tuhaně , což má být nejstarší lokalita spojená s tímto rodem.
Jeho dva syny jsme už zmiňovali :
A: Jindřich ze Žitavy : což jsou Lichtemburkové, které bychom mohli rozdělit na tři rody - Krušinové ( i vnuci ZzF)
choceňská linie , ta začíná Oldřichem z L, pražský pukrabí, viz zatčení JzL
a bítovští Lichtemburkové
B: Častolov ze Žitavy: což jsou páni z Dubé, velmi rozkošatělí - z Frýdlantu, Škopkové, Berkové
dále z Přibyslavi a Ronova
z Klinštejna
a samozřejmě z Lipé.
Byla to tedy opravdu rodová síla, a když připočteme všechny leníky, či rody spřízněné sňatkem..¨
hned např. Vartemberkové, JzL a Jan z Vartemberka byli přátelé, ale též příbuzní, protože Janova matka, Anežka z Ronova, byla sestra JzL.
Zakladatel Smil "Světlík" se uvádí jako z Tuhaně , což má být nejstarší lokalita spojená s tímto rodem.
Jeho dva syny jsme už zmiňovali :
A: Jindřich ze Žitavy : což jsou Lichtemburkové, které bychom mohli rozdělit na tři rody - Krušinové ( i vnuci ZzF)
choceňská linie , ta začíná Oldřichem z L, pražský pukrabí, viz zatčení JzL
a bítovští Lichtemburkové
B: Častolov ze Žitavy: což jsou páni z Dubé, velmi rozkošatělí - z Frýdlantu, Škopkové, Berkové
dále z Přibyslavi a Ronova
z Klinštejna
a samozřejmě z Lipé.
Byla to tedy opravdu rodová síla, a když připočteme všechny leníky, či rody spřízněné sňatkem..¨
hned např. Vartemberkové, JzL a Jan z Vartemberka byli přátelé, ale též příbuzní, protože Janova matka, Anežka z Ronova, byla sestra JzL.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 2098 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ježek