Neznám situaci v Praze, tam to bude asi jinačí. V Brně je situace taková, že za koleje se platí, čím dál víc, někde i k 3 tisícům, což je srovnatelná cena za byt (jasně, jsou i koleje lehce přes 2). Čím sem starší, tak mi přijde lepší byt - kalba je, když se lidi domluví (ne každej den jako na některých kolejích), když je potřeba, tak je klid na učení. Levnějc vyjde jídlo - protože se nakoupí surovinu pro celej byt a udělá se třeba guláš, nekupují se pizzy nebo hranolky. Jsem prostě zastánce bytu, takže zabírání místa Slováky na kolejích mne netrápí.KOMOŃ píše:Hm...tohle spousta studentů, kteří nedostanou koleje, jistě ocení...Ježek píše:Teď u nás studují rozhodně budoucí elity slovenského státu - budoucnost Slovenska je v rukou českého školství.
Stejný důvody jsou ale i u Čechů. Osobně znam lidi, který by místo studia na VŠ měli stát za montážní linkou. Bohužel, je třeba reformovat vysoké (ale i střední - v tom souhlasim s Tebou v tý věci lepší přípravy Slováků, a základní) školství.Viola píše:Zvyšuje-nezvyšuje, to je otázka. Rozhodně bych neřekla, že jdou sem ti nejlepší, jde sem prostě taková směska vytvořená z různých důvodů, od snahy studovat na prestižní škole přes snahu vypadnout co nejdál po snahu být v kontaktu s kamarády, kteří jdou do ČR také.
Čáp je bocian a září je september. Jazyková bariéra není - pokud nebudou muset Slováci psát seminárky v češtině. Čech, který nerozumí slovensky, je ignorant.Viola píše:Také je dobré zamyslet se nad tím, jak se na naše školy může dostat tolik Slováků i přes jazykovou bariéru
- třeba z mých zkušeností vyplývá, že to je tím, že školy na SK připravují před maturitou své žáky na přijímačky, zatímco u nás se bazíruje na blbostech. Výsledkem je, že slovenští středoškoláci jsou perfektně připraveni, na rozdíl od českých. V důsledku to znamená menší šanci pro Čechy dostat se na místní školy. Můžeme se bavit o tom, jestli by těch škol bylo tolik, kdyby zde Slováci nestudovali - pak je ovšem otázkou, jestli by nebylo vhodnější, kdyby tolik škol nebylo.
Autopsie.Viola píše:Přátelství s Čechy? A jak jsi na to přišel?
Já naopak znam spoustu Slováků, který jsou tady a uznávaj to, že školství u nich je daleko horší (a nejenom školství)