Dosud nejsou do konečné podoby zpracovány mnohé archeologické nálezy poslední doby ve středních Čechách a jinde. Měli bychom vyčkat. Všude kolem se stále nacházejí nové a nové "poklady".

Moderátor: Ježek
Ano. Je spousta nevykopaných hradišť. Je to finanční problém, ale taky archeologů, kteří zhusta zastávají názor, že památkám je nejlíp pod zemí, ať si to vykopou potomci.duli píše:Teorie nejsou jen Bauerové, ale prof. Filipa, jehož je žačka.
Dosud nejsou do konečné podoby zpracovány mnohé archeologické nálezy poslední doby ve středních Čechách a jinde. Měli bychom vyčkat. Všude kolem se stále nacházejí nové a nové "poklady".
Na tom ale něco je. Skoro bych s nimi souhlasila, archeologové sami asi nejlépe vědí, jaký je stav této vědy dnes - tím ted myslím čistě materiální podmínky a také "naladěnost" veřejnosti (která by nejraději žádné peníze na archeologii nevěnovala, protože je to "luxus" , když jsou potřeba jinde, bohužel stejně se vyjadřují například ke kladrubskému hřebčínu apod. .. že jsou to poklady, které když ted necháme zničit bude to definitivní, to nikoho nezajímá (, jo kde je generál Patton, (alespoň myslím, že to byl on, kdo zahraňoval plemena koní z válkou zničené Francie).slavicekvac píše:
Ano. Je spousta nevykopaných hradišť. Je to finanční problém, ale taky archeologů, kteří zhusta zastávají názor, že památkám je nejlíp pod zemí, ať si to vykopou potomci.
Potíž je v tom, že se vytvářejí ucelené teorie o vývoji něčeho, co není doloženo ani z desetiny. Jasný příklad jsou Slavníkovci. Jakž takž je vykopaná Libice, není Malín, ale ví se že byl, podobně Čáslav. A jinak ani hrábnuto. A už z toho je, že byli jakousi Přemyslovci trpěnou součástí státu. Když se já dívám na družicové fotky, tak je ve Slavníkovské doméně víc hradišť než v Přemyslovské. Znám na to ovšem taky odpověď, že jsou to už hrady Přemyslovců po 995 a Kosmas kecá:-( Bez toho, že by to kdokoliv jakkoliv ověřil aspoň povrchovým sběrem keramiky. V mincovnictví tam je taky fůra přání otcem myšlenky, a nemáme ani pořádný fotky všech denárů. Ale potěšila mě věta z encyklopedie Přemyslovci, že jde o souhrn neukončeného bádání. Nicméně při četbě příspěvků to všechno vypadá jako zcela jednoznačné závěry a nikdy jinakKaterina píše:delslavicekvac píše:
Ano. Je spousta nevykopaných hradišť. Je to finanční problém, ale taky archeologů, kteří zhusta zastávají názor, že památkám je nejlíp pod zemí, ať si to vykopou potomci.
Na tom ale něco je. Skoro bych s nimi souhlasila, SIce nám budou zatím chybět poznatky, kterými archeologie přispívá ke zpřesnění historie , jenže co s tím ? Soukromé financování výzkumů - u nás je opravdu sci-fi.
Neznáme. Přesněji jejich popisy jsou pravdivé jen z malé části. Příklad: EMMA na denárech nikdy nebyla a není, ač to tak všichni píšou. Na denárech je jasně ENMA a jen tradice ztotožňuje tento text opisu s kněžnou EMMA, která by se v latinské tran skripci musela psát HEMMA, jak uvádí Kosmas. Podle mne je opis ENMA REGINA textem ražby Regensburgu, který je latinsky také nazván CASTRA REGINA. Uvedený MELNIC Civitas je m ísto mincovny, Regensburg je místem diecéze. A žádná EMMA královna nikdy neexistovala, na mincích. Existovala HEMMA, manželka Boleslava II, doložená iluminunovanou dedikací Wolfenbuttelského rukopisu Vita et Passio a Kosmovou Kronikou Čechů s opisem epitafu.Cartimmandua píše:Pokud vím, tak známe přesnou podobu Boleslavského denáru z let 935-972, denáru Vojtěcha Slavníkovce (957-997), Soběslava Slavníkovce (981-995), kněžny Emmy (+1006), Břetislava I. (1019-1034), Konráda I. (1061-1092), Svatopuka (1095-1107) a Vladislava II. (1140-1172).
To není zrovna málo...
Jen lehký dotaz - víte přesně to 935? Já tvrdím, že 929. Někde to téma máme snad ještě archivováno.Cartimmandua píše:Pokud vím, tak známe přesnou podobu Boleslavského denáru z let 935-972, denáru Vojtěcha Slavníkovce (957-997), Soběslava Slavníkovce (981-995), kněžny Emmy (+1006), Břetislava I. (1019-1034), Konráda I. (1061-1092), Svatopuka (1095-1107) a Vladislava II. (1140-1172).
To není zrovna málo...
To ovšem neplatíme. Aspoň nijak zásadně. Potíž je s pěnězi doma,kde to jde prakticky jen na záchranný výzkum pod silnice. Paradoxně když se bude šetřit na silnicích, tak by mohla být volná kapacita archeologůIngolf píše:Financování české archeologie ovlivňuje jedno specifikum, a sice uvolňování peněz na archeologii pravěkého Egypta. Egyptologie je obor, kde Československo dosáhlo světové proslulosti a studovat u kapacit se jezdilo do Prahy.. Bylo to dáno politickou situací studené války, kdy se Násirův režim po zapojení se do válek s Izraelem postavil na stranu východního bloku, stejně jako další arabské státy, zatímco USA a Británie jako vůdčí mocnosti západního světa stály na straně Izraele..
Rozpočet na existenci archeologů, jako lidí je stále, jak na státním, tak krajském rozpočtu. Zrušen nebude. Zatím to nebyla věc limitu peněz, ale limitu osob, které dělaly záchranný výzkum. Proto jsem mírný optimista. Doufám, že co se bude kopat nebudou vybírat stavebníci, ale archeologové.Zany píše:Možná se uvolní kapacity archeologů, ale nebude je čím zaplatit. Jestli se nepletu, tak záchranné výzkumy pod silnicemi a jinými stavbami platí investor stavby. Takže nebude stavba, nebude investor, nebudou peníze.
Je to tak, ministerstvo dopravy značně omezuje projekty, takže archeologové nebudou mít práci. Právě na to jsem letos dojel.Zany píše:Možná se uvolní kapacity archeologů, ale nebude je čím zaplatit. Jestli se nepletu, tak záchranné výzkumy pod silnicemi a jinými stavbami platí investor stavby. Takže nebude stavba, nebude investor, nebudou peníze.
Bude to velké omezení, seznam ředitelství silnic a dálnic co se dělat nebude je značný. první to pocítí brigádníci, pokud se jim tak dá říkat.Ježek píše:Je to tak, ministerstvo dopravy značně omezuje projekty, takže archeologové nebudou mít práci. Právě na to jsem letos dojel.Zany píše:Možná se uvolní kapacity archeologů, ale nebude je čím zaplatit. Jestli se nepletu, tak záchranné výzkumy pod silnicemi a jinými stavbami platí investor stavby. Takže nebude stavba, nebude investor, nebudou peníze.
A nechal ses vydezinfikovat?Ježek píše:http://aktualne.centrum.cz/domaci/regio ... ?id=730968 Tady jsem dělal
To nevylučuju, tohle vypadá na shrnutí většího výzkumu.Manunecka píše:Nepsalo se o tom už loni?
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 1 host