Byl zemským správcem, vlast bych do toho opravdu nepletla. Řekla bych, že zrovna v Čechách a na Moravě byla tradice postavit se tomu, kdo byl zrovna u moci poměrně silná, at už se to podařilo nebo ne. Ale nikdy to nebylo posuzováno jako zrada a pokud vím, tak za to ani nebyl popraven. Zahynul , někdy v boji apod, ale zemský správce - nebo hejtman chceš -li ho nenechal popravit.Jiøí Motyèka píše:...Jistě, jak jinak! Až na to, že Poděbrad byl v té době zrovna jako na potvoru zemským správcem, tj. v době interregna hlavou státu, nebo chceš-li vlasti...Katerina píše:...Promiň , ale oni nezrazovali vlast, maximálně Poděbrada...
Vždyt ani za vzpouru proti právoplatnému králi - a to už bych za zradu považovala, proti šlechticům v dřívější době takový exemplární trest většinou nenásledoval.
Já neříkám, že se zachoval Smiřický správně , choval se prostě celkem běžně, jak byli čeští pánové po staletí zvyklí , žádné extra morální chování bychom přece od nich neočekávali, že .
Ale způsob zacházení a následný trest mě zaráží.
Prostě mi to nepřijde jako historka obdivu hodná a něco čím by se Jiřík z Poděbrad měl chlubit.
Pokud by se někdo měl přiklonit na jeho stranu, že byl chudák zrazen - tak způsob jakým si se soupeřem vyřídíl účty mu ty sympatie musel nezbytně odebrat .