Šternberkové
Moderátor: elizabeth
- Laurentius
- Kníže
- Been thanked: 6 times
Re: Šternberkové
Neznáte někdo totožnost Alberta de Vren (také Albertus de Vren, Albertus Burchrauius de Vren)? Byl předním šlechticem na Moravě v dobách Přemysla Otakara II. Nemůže to být totožná osoba s pozdějším olomouckým purkrabím a cudařem Albertem ze Šternberka?
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Měl by to být vranovský purkrabí - ale nevím, zda je možné ztotožnit se Štenberkem.Laurentius píše:Neznáte někdo totožnost Alberta de Vren (také Albertus de Vren, Albertus Burchrauius de Vren)? Byl předním šlechticem na Moravě v dobách Přemysla Otakara II. Nemůže to být totožná osoba s pozdějším olomouckým purkrabím a cudařem Albertem ze Šternberka?
Trochu jsem se pídila - kdo byl pukrabím na Vranově za POII. nebo plus minus okolo :
byl to prý Vikart z Trnavy (ten zemřel - dle dost zajímavého medailonu od Kalisty - v roce 1265).
v roce 1277 nebo 78 to byl Kuno z Kunštátu a v letech kolem 1263 Olbram snad z rodu Schenků
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
- Laurentius
- Kníže
- Been thanked: 6 times
To byl jen takový ztřeštěný nápadKaterina píše:Měl by to být vranovský purkrabí - ale nevím, zda je možné ztotožnit se Štenberkem.
Já si také příliš Šternberky s jižní Moravou nespojoval, ale narazil jsem na další hrad jménem Šternberk. Situace okolo hradů jménem Šternberk bude ve 13. století asi ještě složitější. Tento Šternberk (dnes znám jako Štamberk) je zřícenina hradu snad z poslední čtvrtiny 13. století, nacházející se na kopci Vrchu nad Řásnou kousek od Telče. Postavil ho ovšem asi až Jaroslav ze Šternberka, ale ten už je doložen v letech 1284-87 jako purkrabí na Bítově. Hrad byl zpustošen za husitských válek a již nebyl obnoven.
Stále je nejasnou osobou Šternberk, který zemřel před 8.12.1303 a měl za manželku Perchtu, sestru, někdy Záviše z Faklštejna. Která se provdala podruhé za Vítka ze Švabenic, moravského sudího. Dále je otázkou, v jakém příbuzenském vztahu byl tento Šternberk ve vztahu k nájemci domu při biskupství v Olomouci, ke byl zavražděn roku 1306 česká král Václav III:
Sakra chlape, výborně.Konečně někdothovtt píše:Stále je nejasnou osobou Šternberk, který zemřel před 8.12.1303 a měl za manželku Perchtu, sestru, někdy Záviše z Faklštejna. Která se provdala podruhé za Vítka ze Švabenic, moravského sudího. Dále je otázkou, v jakém příbuzenském vztahu byl tento Šternberk ve vztahu k nájemci domu při biskupství v Olomouci, ke byl zavražděn roku 1306 česká král Václav III:
Já bez znalosti pramenů přemýšlím totiž na úplně stejné vlně.Konečně někdo, kdo mi rozumí.
Bez piva to není ono.
I přes snahu poznat co nejvíc pramenů a dát s dohromady co nejvíce informací, je k tomu nutní příčný pohled, který srovnává dějinné události do jiných rovin, než použije profi-historik, který je vázán určitou šablonou a dogmatem. Velice se mi libila a dodnes líbí metoda, kteou používal spisovatel Ivanov. Český pitaval od tohoto autora jsem četl snad 100 X. myslím si, že jedině touto cestou se dá v historii dosáhnout pozoruhodných výsledků. A že tato metoda se dá aplikovat i na jiné obory.
Přesně tak.Já jsem se k této knize dostal před měsícem úplnou náhodou.Jsem jí nadšen, protože to přesně odpovídá mé logice a uvažování...thovtt píše:I přes snahu poznat co nejvíc pramenů a dát s dohromady co nejvíce informací, je k tomu nutní příčný pohled, který srovnává dějinné události do jiných rovin, než použije profi-historik, který je vázán určitou šablonou a dogmatem. Velice se mi libila a dodnes líbí metoda, kteou používal spisovatel Ivanov. Český pitaval od tohoto autora jsem četl snad 100 X. myslím si, že jedině touto cestou se dá v historii dosáhnout pozoruhodných výsledků. A že tato metoda se dá aplikovat i na jiné obory.
Několik myšlenek od Ivanova jsem zde několikrát nastínil.Dostal jsem ostrou krtiku od slečny Katariny, srovnávala mne s jakýmsi panem Koláčkem a doslova napsala "Ivanov a jiní se obracejí v hrobě"
Proto jsem rád, že zde zavládne rovnáha a správný úsudek
Bez piva to není ono.
Tak "dobrý den" . Této knize je už pár let. Až se ti dostanou do ruky další knihy tohoto autora, tak budeš mít hlavu jako včelín.KOMOŃ píše:Přesně tak.Já jsem se k této knize dostal před měsícem úplnou náhodou.Jsem jí nadšen, protože to přesně odpovídá mé logice a uvažování...thovtt píše:I přes snahu poznat co nejvíc pramenů a dát s dohromady co nejvíce informací, je k tomu nutní příčný pohled, který srovnává dějinné události do jiných rovin, než použije profi-historik, který je vázán určitou šablonou a dogmatem. Velice se mi libila a dodnes líbí metoda, kteou používal spisovatel Ivanov. Český pitaval od tohoto autora jsem četl snad 100 X. myslím si, že jedině touto cestou se dá v historii dosáhnout pozoruhodných výsledků. A že tato metoda se dá aplikovat i na jiné obory.
Minulost není tøeba milovat, staèí jí rozumìt a nezapomenout, že konèí v budoucnosti. M.Ivanov
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
To bezesporu , a otevře to nové hypotézy, ale stejně tak zůstává faktem, že těmi hypotézami prostě zůstanou, pokud nebudou dále doloženy, a nemusí to být jen písemnými prameny, ale i archeologickými nálezy apod., dnes se zapojuje čím dál tím víc vědních oborů.thovtt píše:I přes snahu poznat co nejvíc pramenů a dát s dohromady co nejvíce informací, je k tomu nutní příčný pohled, který srovnává dějinné události do jiných rovin, než použije profi-historik, který je vázán určitou šablonou a dogmatem. Velice se mi libila a dodnes líbí metoda, kteou používal spisovatel Ivanov. Český pitaval od tohoto autora jsem četl snad 100 X. myslím si, že jedině touto cestou se dá v historii dosáhnout pozoruhodných výsledků. A že tato metoda se dá aplikovat i na jiné obory.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Určitě dobře. Považuji M.Ivanova za skvělého autora literatury faktu. Předloží ti fakta, své závěry, ale nechá na tobě , zda jeho důvody přijmeš či nikoli. V každém případě tě svým způsobem nutí se o tu kterou záležitost , pokud tě to zaujme, zajímat dál a studovat a hledat......KOMOŃ píše:A to je dobře, nebo špatně?
Minulost není tøeba milovat, staèí jí rozumìt a nezapomenout, že konèí v budoucnosti. M.Ivanov
Třeba i kosterní ohledání a sbírání genetických informacích...Katerina píše:dnes se zapojuje čím dál tím víc vědních oborů.
Bez piva to není ono.
Přesně tak.Ivanov není ten, který opíše listiny a předkládá je čtenářům.On se především kouká na souvisloti a posuzuje problematické záležitosti i z lidské stránky.Navíc to má všechno logiku a ohromnou vynalézavost.Dagmar píše:Určitě dobře. Považuji M.Ivanova za skvělého autora literatury faktu. Předloží ti fakta, své závěry, ale nechá na tobě , zda jeho důvody přijmeš či nikoli. V každém případě tě svým způsobem nutí se o tu kterou záležitost , pokud tě to zaujme, zajímat dál a studovat a hledat......KOMOŃ píše:A to je dobře, nebo špatně?
Bez piva to není ono.
1296, Budislav děkan Olomoucké kapituly pronajímá moravskému komořímu Albertovi ze Štenberka sv§j dům-děkanství po dobu jeho života. Pokud by Albert ze Šternberka cokoliv v děkanství přistavěl, připadl by zpět děkanovi (dům).
poz. 1306 4.8., byl v tomto domě zabit Václav IIII.
poz. 1306 4.8., byl v tomto domě zabit Václav IIII.
Dobrý den nemohuse dopátrat bližších informací o Markétě ze Šternberka +1375 manželce Viléma Bavora prosím poraďte děkuji
- Ježek
- Král
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 41 times
Štěpán ze Šternberka (+1357) : https://www.e-stredovek.cz/post/stepan-ze-sternberka/
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Prosím nikde jsem se nedočetl,kdo byl a nebo je poslední majitel hradu Šternberk na moravě
- Ježek
- Král
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 41 times
http://pl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5%82aw_bytomski" onclick="window.open(this.href);return false; Věno 60 kop grošů dává lepší nižší šlechta nižší šlechtě, ne velký moravský rod slezskému knížecímu rodu.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Rytíř
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 44 times
---Díky tomu, že jsou Šternberkové od konce 13. s. doloženi jako majitelé Chlumce nad Cidlinou, připsal jim Sedláček držbu lokality zpětně i pro první pol. století.
Kuča Karel: Vodní hrad v Chlumci nad Cidlinou, 1993
Kuča Karel: Chlumec nad Cidlinou, urbanistický vývoj městské aglomerace v 12.-16. století, 1997
Žohová Martina: Počátky města Chlumec nad Cidlinou ve světle archeologických nálezů, 2017 A jak je vidět z přehledu Z. Pokludy (Moravští Šternberkové s. 33), bývá s budovatelem hradu Šternberka ztotožňován i Zdeslav z Chlumce, který svědčil na čtyřech listinách z let 1235-1241. Přestože jeho otec Diviš z Divišova tento predikát nikdy nepoužil a později ho už nepoužil ani Zdeslav ze Šternberka. Téhož Zdeslava z Chlumu/Chlumce svědčícího roku 1241 v Hradci Králové pokládájí J. Žemlička + T. Velímský za Blahovce, a tedy příedka rodu pánů z Chlumu a Košumberka (CDB IV/I, č. 8, s. 67). Aniž bych chtěl soudit, kdo má pravdu, je zvláštní, že oba pánové nepřipsali onomu údajnému Blahovci i zbylé listiny.
Žemlička J.: Kastelán Blah a jeho rod. (Příběh velmožské rodiny z Litoměřicka), s. 197
Velímský T.: K donaci vsí Blegou a Nabrezine litomyšlským premonstrátům, kastelán Blah a jeho rod 2, s. 454 (tvrdí to i v aktualizované studii, která byla poublikována ve "sborníku" Jimi země ...) Takže kromě pozdějšího vlastnictví Chlumce spojuje onoho Zdislava se Šternbeky pouze oblíbené křestní jméno.
Kuča Karel: Vodní hrad v Chlumci nad Cidlinou, 1993
Kuča Karel: Chlumec nad Cidlinou, urbanistický vývoj městské aglomerace v 12.-16. století, 1997
Žohová Martina: Počátky města Chlumec nad Cidlinou ve světle archeologických nálezů, 2017 A jak je vidět z přehledu Z. Pokludy (Moravští Šternberkové s. 33), bývá s budovatelem hradu Šternberka ztotožňován i Zdeslav z Chlumce, který svědčil na čtyřech listinách z let 1235-1241. Přestože jeho otec Diviš z Divišova tento predikát nikdy nepoužil a později ho už nepoužil ani Zdeslav ze Šternberka. Téhož Zdeslava z Chlumu/Chlumce svědčícího roku 1241 v Hradci Králové pokládájí J. Žemlička + T. Velímský za Blahovce, a tedy příedka rodu pánů z Chlumu a Košumberka (CDB IV/I, č. 8, s. 67). Aniž bych chtěl soudit, kdo má pravdu, je zvláštní, že oba pánové nepřipsali onomu údajnému Blahovci i zbylé listiny.
Žemlička J.: Kastelán Blah a jeho rod. (Příběh velmožské rodiny z Litoměřicka), s. 197
Velímský T.: K donaci vsí Blegou a Nabrezine litomyšlským premonstrátům, kastelán Blah a jeho rod 2, s. 454 (tvrdí to i v aktualizované studii, která byla poublikována ve "sborníku" Jimi země ...) Takže kromě pozdějšího vlastnictví Chlumce spojuje onoho Zdislava se Šternbeky pouze oblíbené křestní jméno.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1980 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ježek