Laurentius píše:To netuším a taky mě to zajímá. Palacký jasně píše, že byl zvolen biskupem Dětřich z Hradce z rodu Vítkovců.
No a přiklání se k tomu ze současných historiků třeba i Libor Jan. Možná by bylo dobré zjistit proč. Jestli ví něco, co my ne.
Libor Jan, Běda zemi, jejíž král jest dítě, (úryvek z připravované knihy o Václavu II. co vyjde v Argu
a co se na ni už všichni těšíme), str. 18 -19 ( teda číslováno dle Wordu)
Starostí kanovníků olomoucké katedrální kapituly bylo pochopitelně co nejdříve zvolit novou hlavu diecéze. Sešli se 26. března v bývalém biskupském kostele sv. Petra ve městě, neboť katedrála sv. Václava, která ležela v okrsku olomouckého hradu skrze zmatky, jež prý na Moravě panovaly a nebyly zcela zklidněny, je nemohla přijmout k volbě. Těžko říci, co si pod tímto vyjádřením představit, stěží však šlo o nějakou fyzickou devastaci chrámu. Spíše nebyl kanovníkům povolen do hlavního chrámu diecéze přístup či se tam necítili bezpečni. Kým mohli být ohrožováni? V této chvíli jistě vytane na mysl záští pánů ze Šternberka vůči předchozímu biskupovi, svoji roli mohla sehrát ovšem také hrozba ovlivňování volebního shromáždění i původ vážného kandidáta na olomoucký stolec, totiž kanovníka Dětřicha. Ten nejen, že byl dostatečného věku, solidních mravů, rozvážné povahy, vyznal se v církevním právu a byl již vysvěceným knězem, ale byl řádně manželsky zplozen, což také představovalo nutnou podmínku, a navíc šlechtickými rodiči. Pocházel s jistou pravděpodobností z rodu pánů z Hradce, jedné z větví teprve na počátku století rozkošatělého růžového keře. I to mohlo v dané situaci představovat překážku, neboť na nedalekém Opavsku začal svým šarmem okouzlovat žádoucí královskou vdovu další výhonek téže rostliny s pětilistými kvítky - Záviš z Falkenštejna. Již 11. února 1281 se o něm hovoří jako o purkrabím na Hradci, do královniny blízkosti se vetřel - zatím nebylo nalezeno výstižnější a přitom příznivější označení jeho vstupu - zřejmě již v předchozích měsících, tj. někdy ve druhé půli roku 1280. Vzrůstající Závišův vliv mohli s nevolí sledovat mnozí moravští urozenci, obzvláště ti, kteří se nezpronevěřili zemřelému králi - mezi ně lze zřejmě počítat i Benešovice - a s představou dalšího Vítkovce ve veledůležitém postavení zřejmě potrhávali jílci svých mečů. Skutečností však zůstane, že olomoučtí kanovníci svého kolegu Dětřicha biskupem zvolili a představený kapituly, děkan Budislav, výsledek volby oznámil písemně metropolitovi Vernerovi s žádostí, aby zvolenec nemusel „kvůli nebezpečí cest a neklidným časům“ absolvovat cestu do Mohuče, ale mohl jej vysvětit pražský biskup Tobiáš. Mohučský arcibiskup volbu schválil a umožnil zcela jistě také pražskému biskupu, aby provedl, nejspíše společně s některými biskupy z Rudolfova okolí, náležité svěcení. Stalo se tak, podle J. Šebánka, někdy před 11. květnem 1281.
Podotýkám, že ne se vším souhlasím, ale to už vás asi napadne...
Laurentius píše:Proč se uvádí Dětřich skoro pořád s titulem mag. (magister)? Co přesně to znamená? Z jakých vrstev společnosti se rekrutují notáři a mistři? Mohl pocházet olomoucký biskup i z měšťanské rodiny (viz. Petr z Aspeltu)?
To opravdu nevím, ale myslím si, že nebylo podmínkou, aby byl budoucí biskup šlechtického původu. Má někdo jiný názor? Ale dle výše uvedeného úryvku je napsáno, že Dětřich byl řádně manželsky zplozen a šlechtickými rodiči ( a nemám důvod s tím nesouhlasit).
Laurentius píše:Proč se uvádí jako de Iglauia (Dětřich z Jihlavy)?
Nemusíte odpovídat

Je to jen taková úvaha.
Po to de Iglauia se podívám, tam bychom nějaký listiny jistě najít mohli. Včera jsem to nestihla, procházela jsem archív Vyšáku a konfrontovala ho s RBM a zejména s Pangerlovým Fontes Rerum Austricarum k Vyšáku, dnes bych ráda našla něco k Wilheringenu a ke Schläglu a pak už bych se vrhla na kanovníka a biskupa Dětřicha (neboli Theodorica)...
My Ti náhodou odpovídáme moc rádi a já jsem většinou ráda, když nevedu ten svůj monolog, když se mi vyjádříte třeba ke Konradinkovi nebo k Závišovi apod.... To mi připomíná,co vyvedeme s naším Dětřichem, dáme ho do Vítkovců? ( tady tu debatu o něm) Vyjádření, prosím, do POkecu, nebo ev. i sem (to bych ale posléze smazala).