No, někdo tvrdí, že je to důkaz Karlovy náklonnosti k Blance (když Isabela byla její sestrou), jiní poukazují snad na Karlovy vzpomínky na francouzské mládí a tak.acoma píše:Jak si ji máme vykládat?

Moderátoři: elizabeth, Ježek, Katerina
Mně to právě přijde taky tak nějak, zřejmě už věděl, že se s Isabelou nikdy nepotká a vzpomínali na staré dobré časy. Právě proto mi tam nesedí ona vyvozovaná náklonnost k Blance, i když tu bych samozřejmě nerada zpochybňovala.acoma píše:Aha. No mě přijde, že ten starý pán vzpomínal na všechno a taky na to, kdy ho nemusela nosit nosítka a schody do Saint-Chapelle mohl vyběhnout sám bez tahání ostatními... Taky bych na jeho místě plakala...
Náklonnost k Blance se se vzpomínkami na mládí vůbec nevylučují... A řekl bych, že v tu dobu byla Isabela jedna z mála lidí, kteří ještě tu dobu pamatovaliViola píše:Mně to právě přijde taky tak nějak, zřejmě už věděl, že se s Isabelou nikdy nepotká a vzpomínali na staré dobré časy. Právě proto mi tam nesedí ona vyvozovaná náklonnost k Blance, i když tu bych samozřejmě nerada zpochybňovala.acoma píše:Aha. No mě přijde, že ten starý pán vzpomínal na všechno a taky na to, kdy ho nemusela nosit nosítka a schody do Saint-Chapelle mohl vyběhnout sám bez tahání ostatními... Taky bych na jeho místě plakala...
Důvody dojetí až k slzám na tomto setkání nám přibližuje Lenka Bobková.Viola píše:Jakým způsobem si vykládáte onu profláknutou žalostnou scénu z poslední Karlovy cesty do Francie (1378), v níž se po letech setkává s Isabelou Bourbonskou, sestrou Blanky z Valois? ...
Spěváček myslím klade jeho narození k roku 1365, L. Bobková vyslovuje hypotézu, že mohl být o něco starší a měl se snad narodit v souvislosti s Karlovými toulkami po Západní Evropě v důsledku smutku po smrti Anny Svídnické.acoma píše:Třeba ten nalezený levoboček mohl být slibnějším panovníkem než Karlovi vymodlení synové...Podle dat mohl být vrstevník Václava...
Myslíš tohle:Blanka z Valois píše:... Jiříku, to máš od té Bobkové o přítomnosti syna už 1363 u dvora?
JM píše:... Na poč. r. 1363 byl (Karel IV.) již u dvora dauphina Karla...
Sen nebo pěkná pohádka … ??? … kdo ví. Nejspíše to ale (i na papeže) zabralo. Jestli se nepletu, tak prvně se o tomto prorockém snu mluví ve spojitosti s návštěvou Karla u Benedikta XII. Jestli se znovu nepletu, tak to Karlovi „vyneslo“ zcela soukromé posezení s papežem (což při prvním setkání nebylo běžné). Následné jednání Jana s Benediktem XII. myslím zcela soukromé nebylo. To znamená, že by z něj měl být v papežském archivu záznam. O čem asi Jan s papežem jednal ??? To by mě moc zajímalo, protože …Katerina píše: Sám Karel ovšem jako zasádní zlom udává svůj "věštecký sen" o dosti drastické smrti jeho vzdáleného příbuzného vévody Guida - "potvrzený" následně skutečnou vévodovou smrtí. Dle Karla měl být varováním nejen pro něj, ale i pro jeho otce za jejich ne zcela mravný život.
Bohužel z celé této historky trochu kouká jak sláma z bot Karlova lehce propagangistická didaktika, takže milého císaře podezírám - že si to spíš tak trochu vymyslel.
slavicekvac píše:Dnes Meteor pha 2 Jiří Ramba, obličejový chirurg. Přesný poipis Karlova zranění z turnaje, zřejmě v Italii inkognito. Léčen super doktory, zadrátovaná čelist, natahován za vlasy aby se srovnala páteř, protože za hlavu to nešlo. Uražené čelistní klouby, vyražená přední část dolní čelisti i se zubama. Tři měsíce nebyl na veřejnosti. Přežil ! Důsledky se jistě projevovaly i na francouzské diplomatické cestě.
Podcasty Meteoru k dipozici na netu. Vřele doporučuji. Ten dnešní i ten předchozí, kde Ramba vypráví o i Vlčkovi, který mu půjčil Karlovu lebku.
Díky, zajímavý odkaz (nemusela jsem se ráno tak namáhat), i když podání moderátorů trochu připomíná Hříchy pro pátera Knoxeslavicekvac píše:Dnes Meteor pha 2 Jiří Ramba, obličejový chirurg. Přesný poipis Karlova zranění z turnaje, zřejmě v Italii inkognito.
http://www.ceskatelevize.cz/program/det ... 16180/0030Zany píše:P. Ramba byl i v televizi, myslím to bylo u Krause v Uvolněte se, tam tu verzi s hrncovou přilbou ukazoval i na obrázcích
Přihřeju si polívčičku - článek je tady na stránkách - https://www.e-stredovek.cz/post/zahadna-nemoc-karla-iv/slavicekvac píše:Dnes Meteor pha 2 Jiří Ramba, obličejový chirurg. Přesný poipis Karlova zranění z turnaje, zřejmě v Italii inkognito. Léčen super doktory, zadrátovaná čelist, natahován za vlasy aby se srovnala páteř, protože za hlavu to nešlo. Uražené čelistní klouby, vyražená přední část dolní čelisti i se zubama. Tři měsíce nebyl na veřejnosti. Přežil ! Důsledky se jistě projevovaly i na francouzské diplomatické cestě.
Podcasty Meteoru k dipozici na netu. Vřele doporučuji. Ten dnešní i ten předchozí, kde Ramba vypráví o i Vlčkovi, který mu půjčil Karlovu lebku.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů