Dnešní zámek, přestože jsou na něm patrny neogotické přestavby, opravdu nevypadá zrovna nejatraktivněji; ale obávám se, že v minulosti na tom nebyl zrovna nejlíp.Komoñ píše:Jak je skála dnes šeredným zámkem tak v minulosti musel být krásným a výstavným hradem.
Přeci jen šlo o poměrně disposičně nekomplikovaný hrad, kterému ani sami Valdštejnové nedávali přednost. Později sice došlo k renesančním přestavbám a retrostylovému přebudování, včetně novogotických úprav, ale i tak bych si nějaké naděje o jeho kráse nedělal.
Ani se nikdo moc radši nežene do žádných pravděpodobných rekonstrukcí hradu.
(Kliknutím na obrázek lze zvětšit.)
Můžeš mi dát odkaz na pramen, jelikož já vedu jako první písemnou zmínku rok 1353 na listině datované v Lomnici.První písemná zmínka o Skále je z roku 1350 kde se připomíná první známý majitel Skály Hynek z Valdštejna.
Podle archeologických nálezů drtivá většina hradů má dataci do 13. století a jak jsem si všiml, tak archeologové a rádoby-archeologové s tímto faktem počítají ještě před odbornými průzkumy.Ale znovu máme důkazy ,že na Skále se žilo ještě před rokem 1300 a není vyloučno že v obdobi panování posledních třech PřemyslovcůJe možné, že Skála se stavěla po bitvě na Moravském poli(1278)kdy na stavbu hradu nebyla potřeba královského povolení.-Ostatně v tomto období se začalo stavět mnoho sídel a nejen v Českém ráji.Ale k těmto tvrzéní chybí důslednější archeologický průzkum aby podpořil či vyvrátil domněnky.První archeologický průzkum byl proveden roku 2005!!!
Ale u Skály je to jedině dobrá zpráva a nijak překvapující. Žel škoda, že se Hrubou Skálou zatím nikdo profesionálně moc nezaobíral...
Valdštejnské (markvartické) založení by bylo nasnadě, ale ještě jsem neviděl konstruktivní teorii, která by počátky tohoto hradu nějak dosadila do kontextu dějin.Zakladatelem hradu mohl být jeden z prvních Valdštejnů ale taky ani nemusel ale musím zdůraznit že se to již obecně předpokládá a také se stím faktem běžně pracuje.
Díky tomu se o Skále nešíří fantasmagorické pověsti což je skutečně dobře.
A jaké fantasmagorické pověsti máš na mysli?