Kuenringové
Moderátor: elizabeth
-
- Panoš
Ohĺadom hĺadania Anežky Palceříka v rodokmeni Kuenringovcov som na základe Vašich diskusii a aj mojich vlastných poznámok ako teoretických možných rodičov Anežky Palceříka vytipoval Heinricha I. ( Jindřicha I. ) podĺa mnou opísanégo rodokmeňa Kuenrigovcov položka 1.1.1.1.2
Jeho dáta narodenia a úmrtia dávajú istú šancu, aby bol reálnym otcom Anežky. V tom prípade by sobáš Elisabeth of Kuenring s Heinrichom V. ( Jindřichom V. ) položka 1.1.1.1.1.2.1 bol sobášom druhostupňpvého bratranca a sesternice. Neviem posúdi reálnos udelenia dišpenzu. Čo som stihol zisti o Elisabeth od Bohemia, je to že, prvýkrát bola vydatá za Oldřicha z Drnholce, následne za Jindřicha z Kuenringu a do tretice za Vikarta z Polné.
Prvé dve manželstvá jej asi zorganizoval jej otec PO II. a bola asi akousi odmenou jemu blízkym šĺachticom a teda pre Jibdřicha možno vybavil aj dišpenz ( vtedy bol ešte s pápežskou kúriou asi zadobre ). Tretie manželstvo Elisabeth of Kuenring s Vikartom z Polné bolo snáď už z lásky, lebo bolo uzavreté až po smrti PO II. a Jindřicha z Kuenringu. Alebo som stále naivný?
Moje smerovanie Anežky Palceříka ako dcéry Jindřicha I. z Kuenringu má ale jeden nedostatok, lebo manželka Jindřicha Adelheid of Falkenstain sa mala narodi v roku 1226 a to by musela Anežku porodi veĺmi veĺmi mladá. A tá by musela svoju dcéru taktiež porodi veĺmi mladá.
Ak by ale táto moja konštrukcia bola pravdivá ( osobne jej nedávam vysokú pravdepodobnos ) tak by Záviš z Falkenštejna ( podĺa niektorého Vášho príspevku brat Adelheidy ) bol strýkom Anežky Palceříka. A možno cez jej vzah k PO II. mal možno dojem, že pri PO II. urobí karieru.
Ale to už sú prisilné konštrukcie a Palceřík možno vôbec nepochádzal z rodu Kuenringovcov. Prosím o oponentúru u ostatných diskutujúcich.
Pozn.: Prosím o prepáčenie, že nepíšem česky ale to by bola asi gramatická katastrofa. Vďaka za pochopenie.
Jeho dáta narodenia a úmrtia dávajú istú šancu, aby bol reálnym otcom Anežky. V tom prípade by sobáš Elisabeth of Kuenring s Heinrichom V. ( Jindřichom V. ) položka 1.1.1.1.1.2.1 bol sobášom druhostupňpvého bratranca a sesternice. Neviem posúdi reálnos udelenia dišpenzu. Čo som stihol zisti o Elisabeth od Bohemia, je to že, prvýkrát bola vydatá za Oldřicha z Drnholce, následne za Jindřicha z Kuenringu a do tretice za Vikarta z Polné.
Prvé dve manželstvá jej asi zorganizoval jej otec PO II. a bola asi akousi odmenou jemu blízkym šĺachticom a teda pre Jibdřicha možno vybavil aj dišpenz ( vtedy bol ešte s pápežskou kúriou asi zadobre ). Tretie manželstvo Elisabeth of Kuenring s Vikartom z Polné bolo snáď už z lásky, lebo bolo uzavreté až po smrti PO II. a Jindřicha z Kuenringu. Alebo som stále naivný?
Moje smerovanie Anežky Palceříka ako dcéry Jindřicha I. z Kuenringu má ale jeden nedostatok, lebo manželka Jindřicha Adelheid of Falkenstain sa mala narodi v roku 1226 a to by musela Anežku porodi veĺmi veĺmi mladá. A tá by musela svoju dcéru taktiež porodi veĺmi mladá.
Ak by ale táto moja konštrukcia bola pravdivá ( osobne jej nedávam vysokú pravdepodobnos ) tak by Záviš z Falkenštejna ( podĺa niektorého Vášho príspevku brat Adelheidy ) bol strýkom Anežky Palceříka. A možno cez jej vzah k PO II. mal možno dojem, že pri PO II. urobí karieru.
Ale to už sú prisilné konštrukcie a Palceřík možno vôbec nepochádzal z rodu Kuenringovcov. Prosím o oponentúru u ostatných diskutujúcich.
Pozn.: Prosím o prepáčenie, že nepíšem česky ale to by bola asi gramatická katastrofa. Vďaka za pochopenie.
Historia magistra vitae
-
- Královna
Mildi píše:Ak by ale táto moja konštrukcia bola pravdivá ( osobne jej nedávam vysokú pravdepodobnos ) tak by Záviš z Falkenštejna ( podĺa niektorého Vášho príspevku brat Adelheidy ) bol strýkom Anežky Palceříka.
Adelhaid byla z Neuburg Falkensteinu a tak se obavam, ze s nasim Falkenstejnem nemela nic spolecneho.

Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Královna
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ahojky Mildi,
vítáme Tě tady a myslím, že vůbec nevadí, že nepíšeš česky. Jak napsala Acoma, se Závišem to nemá nic společného. Jinak já sama jsem zastáncem myšlenky, že Anežka nebyla z Kuenringu, možná to ani nebyla Anežka... Ale to je samozřejmě jen moje domněnka, kdybychom někde našli relevantní pramen, bylo by to bezva... Samozřejmě ta případná dispens by jím mohla být.
K Elišce, dceři PO II., není úplně jisté, zda jde o tutéž dceru, je v tom zmatek a nevíme ani, kolik jich měl celkem. Já si myslím, že v případě manželky Oldřicha z Drnholce a Jindřicha z Kuenringu šlo o jednu a tutéž dceru - totiž Elišku - viz http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtop ... sc&start=0. U Vikarta z Polné si jistá nejsem, máš nějaké prameny?
vítáme Tě tady a myslím, že vůbec nevadí, že nepíšeš česky. Jak napsala Acoma, se Závišem to nemá nic společného. Jinak já sama jsem zastáncem myšlenky, že Anežka nebyla z Kuenringu, možná to ani nebyla Anežka... Ale to je samozřejmě jen moje domněnka, kdybychom někde našli relevantní pramen, bylo by to bezva... Samozřejmě ta případná dispens by jím mohla být.
K Elišce, dceři PO II., není úplně jisté, zda jde o tutéž dceru, je v tom zmatek a nevíme ani, kolik jich měl celkem. Já si myslím, že v případě manželky Oldřicha z Drnholce a Jindřicha z Kuenringu šlo o jednu a tutéž dceru - totiž Elišku - viz http://www.e-stredovek.cz/forum/viewtop ... sc&start=0. U Vikarta z Polné si jistá nejsem, máš nějaké prameny?
-
- Panoš
Zdravím Violu,
a ďakujem za oponentúru, pri týchto pátraniach je potrebná ako soĺ.
Údaj o troch manželoch Elišky dcéry Palceříka a PO II. som našiel vo Wikipedií ale tá nie je spoĺahlivá. Bral som ju ako tak za vierohodnú informáciu lebo som našiel na nete ešte jeden dokument, kde boli aj roky jednotlivých svatieb. Žiaĺ tento dokument neviem teraz znovu nájs. Budem si musie tieto dokumenty asi preventívne sahova na pevný disk.
Manželstvo s Oldřichom z Drnholce bolo asi značne krátke lebo ten zahynul v bitke v Rakúsku a následne bola svatba s Jindřichom z Kuenringu. Kedže Wikipedia uvádza aj Oldřicha aj Jindricha a následne aj Vikarta snáď to nie je celkom bluf.
Okrem toho som ale väzbu nejakej z dcér na Vikarda našiel aj v nasledujúcom súbore: http://patricus.info/Rodokmeny/Przemyslovci.txt
V tomto súbore je ale Vikard označovaný ako manžel nejakej dcéry Palceříka a PO II.
Pre mňa je tiež dos ažko predstaviteĺné, že by dotyčná Eliška po manželstve s Jindřichom z Kuenringu a troch detoch sa hrnula do ďaĺšieho manželstva. Ale kto vie.
Konkrétny historický dokument nepoznám, takže je to s otáznikom.
a ďakujem za oponentúru, pri týchto pátraniach je potrebná ako soĺ.
Údaj o troch manželoch Elišky dcéry Palceříka a PO II. som našiel vo Wikipedií ale tá nie je spoĺahlivá. Bral som ju ako tak za vierohodnú informáciu lebo som našiel na nete ešte jeden dokument, kde boli aj roky jednotlivých svatieb. Žiaĺ tento dokument neviem teraz znovu nájs. Budem si musie tieto dokumenty asi preventívne sahova na pevný disk.
Manželstvo s Oldřichom z Drnholce bolo asi značne krátke lebo ten zahynul v bitke v Rakúsku a následne bola svatba s Jindřichom z Kuenringu. Kedže Wikipedia uvádza aj Oldřicha aj Jindricha a následne aj Vikarta snáď to nie je celkom bluf.
Okrem toho som ale väzbu nejakej z dcér na Vikarda našiel aj v nasledujúcom súbore: http://patricus.info/Rodokmeny/Przemyslovci.txt
V tomto súbore je ale Vikard označovaný ako manžel nejakej dcéry Palceříka a PO II.
Pre mňa je tiež dos ažko predstaviteĺné, že by dotyčná Eliška po manželstve s Jindřichom z Kuenringu a troch detoch sa hrnula do ďaĺšieho manželstva. Ale kto vie.
Konkrétny historický dokument nepoznám, takže je to s otáznikom.
Historia magistra vitae
-
- Královna
-
- Královna
Řekněme, že k dcerám Přemysla II. jsem celkem skeptická
. Podle našich informací z rakouských serverů měl Jindřich z K. zemřít roku 1281, Elišce mohlo být pouze něco přes 20 let, takže měla ještě určitě možnost a i chu se vdát. O jejich dětech nic nevím, mohl bys to konkretizovat? Ani na rakouských serverech jsme zatím nic nenašli.
Jinak Vaníček opravdu Elišce přiřadil manžely tři - jenže pokud se dobře pamatuju, je to složitější, neví se přesně, kolik dcer bylo, pouze u některých šlechticů z pramenů vyplývá, že si vzali nemanželskou dceru PO II. Jenže většinu neznáme jménem a navíc nevíme, jestli se některé nevdaly víckrát. Některá dcera měla za manžela Voka z Kravař a také Markvarta z Trnavy.

Jinak Vaníček opravdu Elišce přiřadil manžely tři - jenže pokud se dobře pamatuju, je to složitější, neví se přesně, kolik dcer bylo, pouze u některých šlechticů z pramenů vyplývá, že si vzali nemanželskou dceru PO II. Jenže většinu neznáme jménem a navíc nevíme, jestli se některé nevdaly víckrát. Některá dcera měla za manžela Voka z Kravař a také Markvarta z Trnavy.
-
- Královna
pro Violu
Když mi oskenuješ tuhle listinu - mám překladatele...Viola píše:Prošla jsem si pár listin...
CDM - uspořádal Boček
1185 - Hadmar z K.
1227 - Jindřich z K.
cca 1250-53 Albero maršálek
1251 - Albero maršálek
1254 - Albero z K.
květen 1277 (Vídeň) - Jindřich z K., maršálek, jako manžel dcery PO
září 1277 (Praha) - protože neumím latinsky a tahle listina je docela dlouhá a složitá, neumím si její obsah úplně správně vyložit; každopádně v jednom místě jsou tam zmíněni 4 Kuenringové - jako "něčí" věrní - jen jsem nepochopila jestli Přemysla, nebo Rudolfa![]()
Jindřich a Albero z K. - bratři, Jindřich st. z Vitorazi a jeho syn Jindřich, maršálek
neumím si to vysvětlit, jediné, co mě napadá - pokud tedy v době podpisu této listiny všichni žili, že se jedná o syny Albera V., Jindřicha IV. a Jindřicha VI., který si vzal Elišku; potom ovšem Jindřich IV. - starší - nemohl zemřít už 1253; mimochodem, na jedné rakouské stránce jsem našla, že zemřel až 1293
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Královna
Re: pro Violu
Mělo by to být přímo na téhle stránce uprostřed, jinak Regesta II. č. 1089. jsi zlatoacoma píše:Když mi oskenuješ tuhle listinu - mám překladatele...

-
- Vévodkyně
Re: pro Violu
Buď pozdraven, milá paní,acoma píše:Když mi oskenuješ tuhle listinu - mám překladatele...Viola píše:Prošla jsem si pár listin...
CDM - uspořádal Boček
1185 - Hadmar z K.
1227 - Jindřich z K.
cca 1250-53 Albero maršálek
1251 - Albero maršálek
1254 - Albero z K.
září 1277 (Praha) - protože neumím latinsky a tahle listina je docela dlouhá a složitá, neumím si její obsah úplně správně vyložit; každopádně v jednom místě jsou tam zmíněni 4 Kuenringové - jako "něčí" věrní - jen jsem nepochopila jestli Přemysla, nebo Rudolfa![]()
Jindřich a Albero z K. - bratři, Jindřich st. z Vitorazi a jeho syn Jindřich, maršálek
neumím si to vysvětlit, jediné, co mě napadá - pokud tedy v době podpisu této listiny všichni žili, že se jedná o syny Albera V., Jindřicha IV. a Jindřicha VI., který si vzal Elišku; potom ovšem Jindřich IV. - starší - nemohl zemřít už 1253; mimochodem, na jedné rakouské stránce jsem našla, že zemřel až 1293
o té listině už jsme tutuším mluvili - bylo to něco o tom, že ta podepsaná skupina už nebude komusi škodit, ani jej pronásledovat. Jednalo se tam o nějakou odvetu na napadení nějaké královské osoby. Dcera mi ji přesně přeložila a já teď marně hledám ve schránce, kde to mám #-o
Volo, multum, statim!
-
- Vévodkyně
Jsem Chuan, jsem génius
"Zde týž samý častořečený (d.) náš král Římský, pokud bychom my a naši (lidé) byli jeho muži vyrušeni (napadeni) nebo utlačováni (rozčíleni),
budou si na něj všichni dávat pozor (sledovat ho). Jestliže tak někdo
neučiní, věrní muži, hrabata (zde následuje řada jmen) za určitou
satisfakci nestáhnou se odtud za ždáných okolností"

"Zde týž samý častořečený (d.) náš král Římský, pokud bychom my a naši (lidé) byli jeho muži vyrušeni (napadeni) nebo utlačováni (rozčíleni),
budou si na něj všichni dávat pozor (sledovat ho). Jestliže tak někdo
neučiní, věrní muži, hrabata (zde následuje řada jmen) za určitou
satisfakci nestáhnou se odtud za ždáných okolností"
Volo, multum, statim!
-
- Vévodkyně
-
- Král
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 5 times
Gisela z Kuenrigu
M. R. Pauk ve studii Czeczowice (Od knížat ke králům) uvádí Giselu, manželku Čéče z Budějovic, jako dceru Hadmara III. zvaného Hund a sestru Jindřicha z Weitry.
Čéč, syn Budivoje, sudího jasného krále Čechů Otakara, vnuk Čéče ze Železnice, žijícího na sklonku bouřlivého věku, se objevuje poprvé na listině k roku 1251, jeho první žena byla Jutta (Judita), snad z rodu Vítkovců, zemřela před rokem 1266. V letech 1263-5 ztratil Čéč Budějovice, získal Veliš.
Pro nás je důležité, že záznamy ze Zwettl hovoří o manželství bez syna.
Dle listiny v CDB V/3 1514 Čéče z 22.5.1270 byla již Gisela mrtvá ...
Čéč, syn Budivoje, sudího jasného krále Čechů Otakara, vnuk Čéče ze Železnice, žijícího na sklonku bouřlivého věku, se objevuje poprvé na listině k roku 1251, jeho první žena byla Jutta (Judita), snad z rodu Vítkovců, zemřela před rokem 1266. V letech 1263-5 ztratil Čéč Budějovice, získal Veliš.
Pro nás je důležité, že záznamy ze Zwettl hovoří o manželství bez syna.
Dle listiny v CDB V/3 1514 Čéče z 22.5.1270 byla již Gisela mrtvá ...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
-
- Královna
Re: Nìco ke Kuenringùm
Tu knihu mám teď půjčenou. Z. Měřínský sám o Anežce pochybuje, nicméně uvádí možné zdroje, jak už napsala Katka. Já se domnívám, že dcerou Jindřicha IV. a Kunhuty být nemohla z věkových důvodů - pokud porodila Mikuláše snad v roce 1255, mohlo jí být řekněme mezi 16 a 20 lety, takže se mohla narodit mezi lety 1235 a 1239 (jde opravdu jen o můj odhad). Věkem by však příslušela spíš k Jindřichovi IV. a Alberovi jako jejich sestra (resp. i jako sestra Gisely), a to vzhledem k tomu, že se oba v aktivní politice objevují až počátkem 50. let. Věkem by tedy pasovali k Přemyslovi.Katerina píše:už z toho Žemličkova Sborníků. Podle Měřínského byla Anežka pravděpodobně z rodu rakouských Kuenringů (toho pravděpodobně už se asi v této souvislosti nezbavíme) snad z manželství Jindřicha Iv: z linie Weitra - Seefeld (připomínán od 1240, zemřel 1293) a Kunhuty z Dobre.
M. Wihoda navíc za Anežčiny děti považuje i vyšehradského probošta Jana, dceru Annu a další dceru Anežku/Alžbětu; ti tři se však měli narodit až po roce 1260, což já osobně - kvůli příchodu Kunhuty Haličské do Prahy a k zdaleka nedostatečným důkazům o jejich příbuzenství s ostatními nemanželskými Přemyslovými potomky - vylučuji.
Naposledy upravil(a) Viola dne 04 čer 2008 13:37, celkem upraveno 1 x.
-
- Vévodkyně
Tak jsem brouzdala v Mildiho "rodokmenáři" a zaujal mne tam tnehle zápis:
ID: I189409
Name: Count Hadmar of Kuenring
Sex: M
Death: 1303
Father: Count Heinrich V of Kuenring-Weitra
Mother: Princess Elisabeth of Bohemia b: 1258
Což by měla být Eliška Česká, kterou měl mít Přemysl Otakar s Agnes von Kuenring.
Ale pokud ji měl s Anežkou Kuenringovou a za manžela dostala Jindřicha V. Kuenringa, tak to si vzala příbuzného
Kuenringové byli rodina široká, takže nějaký vzdálenější rozrod nemusel být problémem. Ale možná to znovu nastoluje otázku, zda Agnes byla vůbec z Kuenringů.
ID: I189409
Name: Count Hadmar of Kuenring
Sex: M
Death: 1303
Father: Count Heinrich V of Kuenring-Weitra
Mother: Princess Elisabeth of Bohemia b: 1258
Což by měla být Eliška Česká, kterou měl mít Přemysl Otakar s Agnes von Kuenring.
Ale pokud ji měl s Anežkou Kuenringovou a za manžela dostala Jindřicha V. Kuenringa, tak to si vzala příbuzného

Kuenringové byli rodina široká, takže nějaký vzdálenější rozrod nemusel být problémem. Ale možná to znovu nastoluje otázku, zda Agnes byla vůbec z Kuenringů.
Volo, multum, statim!
-
- Královna
Můj názor na věc je myslím dostatečně známýKateøina_z_Landštejna píše:Ale pokud ji měl s Anežkou Kuenringovou a za manžela dostala Jindřicha V. Kuenringa, tak to si vzala příbuzného![]()

-
- Vévodkyně
Pořád mi to vrtá hlavou a nedá spát. A tak hrabu a hrabu ...Viola píše:Můj názor na věc je myslím dostatečně známýKateøina_z_Landštejna píše:Ale pokud ji měl s Anežkou Kuenringovou a za manžela dostala Jindřicha V. Kuenringa, tak to si vzala příbuzného![]()
Kuenringové byli rodina široká, takže nějaký vzdálenější rozrod nemusel být problémem. Ale možná to znovu nastoluje otázku, zda Agnes byla vůbec z Kuenringů..

Napadla mne taková věc:
Přemysl si vzal za ženu mnohem starší Markétu z Babenberka a bylo prakticky vyloučeno, aby s ní měl děti.
Kuenringové, jmenovitě Albero V., mu významně dopomohli k vévodskému stolci v Rakousku.
Co když, poté, co si vzal za oficiální manželku Markétu, zároveň pojal nějakou Kuenringovnu (o ženách toho rodu moc nevíme a Anežka údajně měla být dvorní dámou či dívkou Markéty) za "pobočnou manželku" a 1) počítal s legalizací případných potomků, nebo 2) počítal s tím, že si ji po předpokládané brzké smrti Markéty vezme?
Mělo by to svou logiku - Kuenringům vděčil za rozšíření české moci směrem do Rakous a tohle by byl dobrý krok k jejímu posílení (nemohl tušit, jak brzy se vše zvrtne). Navíc mohla být hezká a s Kuenringy byl spojen nejen rod Přemyslovců, ale i Vítkovci, kteří byli Přemyslovcům do jisté míry konkurenty. Legální spojení Přemyslovců s Kuenringy by třecí plochu dost uhladilo a propojení Přemyslovců s Kuenringy a Vítkovci by Čechy mocensky značně posílilo.
Jenže pak zase přišli ti zatracení Habsburkové a vše bylo jinak...
Volo, multum, statim!
-
- Vévodkyně
-
- Panoš
-
- Královna
Teda Ty mi dávášF.Krampl píše:bylo by možné popřípadě mi pomoci doplnit informace k genealogické tabulce pánů z Kuenringu?