Rožmberkové

šlechtické rody i jednotlivé osoby, šlechtické zvyky. Heraldika, genealogie ...

Moderátor: elizabeth

Jiří Motyčka
Král

Re: FRANCOUZŠTÍ PøÍBUZNÍ

Nový příspěvek od Jiří Motyčka »

Kateøina_z_Landštejna píše:... je typická imigrantská "šlechta", jež za pár babek získala konfiskáty po vyvražděných nebo vyhnaných Češích. A pochopitelně byla ve službách Habsburků - za zásluhy pak nafasovali titul "baron"...
Pro někoho možná trochu drsně napsáno, ale jinak je to přesné! Možná se tomu budeš Katko druhá divit, ale pod tohle se podepíšu kdykoli, třeba i po probuzení o půnoci!
(Pro ostatní: vím, že to nesouvisí přímo s tématem, ale já prostě nemohu vynechat jedinou příležitost, abych takovýto názor v obecné rovině nepodpořil... 8) )
Viola
Královna
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Nový příspěvek od Viola »

Našla jsem poměrně zajímavou listinu z roku 1262, kde Čéč z Budějovic (tehdy ještě z Velešína) spolu se svou manželkou Giselou, rozenou z Kuenringu, ve Světlé (Zwetl) asi darují nějakou ves, to není až tak podstatné. Ale zajímavější jsou svědci: Oldřich z Hradce, Vítek z Krumlova, Budivoj ze Skalice, Albert z Boršova a Smil z Lichtemburka. Přeshraniční kontaky asi docela kvetly :wink: .
To se opakovalo roku 1266, opět ve Světlé, jenom svědečná řada dosáhla určitých změn - Oldřich z Hradce, Ojíř z Třeboně, Vítek z Krumlova, Budivoj ze Skalice, Albert z Boršova, Smil z Lichtemburka, Rapoto... a Jindřich ml. z Vitorazi...
Naposledy upravil(a) Viola dne 02 črc 2007 09:22, celkem upraveno 1 x.
acoma
Královna

Nový příspěvek od acoma »

z čeho to doluješ, Ty vědmo?
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
Viola
Královna

acoma píše:z čeho to doluješ, Ty vědmo?
Tohle je zrovna z Emlerových regest :wink:
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Nový příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Viola píše:Našla jsem poměrně zajímavou listinu z roku 1262, kde Čéč z Budějovic (tehdy ještě z Velešína) spolu se svou manželkou Giselou, rozenou z Kuenringu, ve Světlé (Zwetl) asi darují nějakou ves, to není až tak podstatné. Ale zajímavější jsou svědci: Oldřich z Hradce, Vítek z Krumlova, Budivoj ze Skalice, Albert z Boršova a Smil z Lichtemburka. Přeshraniční kontaky asi docela kvetly :wink: .
To se opakovalo roku 1266, opět ve Světlé, jenom svědečná řada dosáhla určitých změn - Oldřich z Hradce, Ojíř z Witigenaw, Vítek z Krumlova, Budivoj ze Skalice, Albert z Boršova, Smil z Lichtemburka, Rapoto... a Jindřich ml. z Vitorazi...
Ten Ojíř, to je z Třeboně, ono se jí tak říkalo. Witigenaw znamená "Vítkovy luhy". Narazila jsem teď díky tomu názvu ještě na několik velmi zajímavých odkazů. Jenže mám děsné práce, tak si jen dělám poznámky o pramenech :twisted:

Našla jsem tento materiál - je to o rodopisu:
http://www.narod-sobe.cz/clovek/kultura ... loha_F.htm
Volo, multum, statim!
Viola
Královna

Kateøina_z_Landštejna píše:... Ojíř z Witigenaw...Ten Ojíř, to je z Třeboně, ono se jí tak říkalo. Witigenaw znamená "Vítkovy luhy".
Takže Ojíř z Landštejna? Je to možný? Jinak o tý práci mi ani nemluv :( .
F.Krampl
Panoš

Witko

Nový příspěvek od F.Krampl »

Našel jsem v pramenech,že už v r.1142 je zmiňováno v Čechách jméno Witko.Neví někdo,jestli je tento Witko totožný z Vítkem I.z Prčice
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

Re: Witko

F.Krampl píše:Našel jsem v pramenech,že už v r.1142 je zmiňováno v Čechách jméno Witko.Neví někdo,jestli je tento Witko totožný z Vítkem I.z Prčice

Mohl by to být zakladatel rodu. Vítek z Prčice zemřel asi někdy koncem r. 1194, takže to je možné i časově. Jméno Witko, Witiko, Witego, Witigo, Wittigo či Witig/Wittig se objevuje v mnoha tvarech v německy a latinsky psaných listinách, avšak lze předpokládat, že se jedná o přepisy českého jména Vítek.
František Palacký uvádí ve svých "Dějinách národu českého" řadu listinných důkazů o existenci Vítkovců jako českého rodu, a to rodu od samého počátku značně významného (zde). Či spíše již déle existujícího, ale koncem 12. století teprve ve známost vstoupivšího :)

Zajímavým pramenem je i listina z Pasova z října 1194, kterou místní biskup potvrzuje pánu z Ellenbrechtskirchenu převzetí závěti ve prospěch kapituly, za což mu propůjčil hrad Struben. A prvním ze svědků je uveden Witek de Boemia.

Spíše však než Vítek je problémem jeho původ z Prčice. Na přelomu 12. a 13. století je totiž jméno Vítek (ve výše uvedených a dalších podobách) zmiňováno často ve spojení s názvem Plachinperc, Plachinberg, Plankenberg, Blankenberg. Je-li to německý přepis Prčice, těžko říci, ale rod Schönhering-Blankenberg je prastarým hornorakouským rodem (již v r. 1111 je zmíněno jejich sídlo Bergheim "Bercheim") a docela hrdě se hlásí k tomu, že ve 12. století, když vymřeli po měči, stali se Vítkovci jejich dědici.

A aby toho nebylo málo, našla jsem náznaky toho, že milí Schönheringové možná nejsou nikým jiným, než pozdějšími Kuenringy. SPojitosti rodů by odpovídalo i jejich napojení na Přemyslovce a moc, již v Horních Rakousích měli. Již Přemyslu Otakaru I. pomohl na trůn mimo jiné i rod Kuenringů a o pár desítek let později se opět Kuenringové vesele ženili či alespoň žili s českou královskou rodinou. Obdobně se ovšem ženili právě s Vítkovci.

Tahle stopa mne zaujala již před několika měsíci a pomaličku, jak se klopotně prokousávám latinskými a staroněmeckými texty (pokud jsou přepsány do latinky, paleografie mne teprve čeká :wink: ). Ale společně s několika dámami a pány na dalších auditcích si myslím, že se zase hneme dopředu.

Ale, abych se vrátila k otázce - určitě je to on. Případně některý z jeho čtyř Vítků (taka měl na jména vskutku fantazii - ale nebyl sám, Kuenringové v tom mají také pěkný binec; samý Jindřich a ještě nejdou po sobě :D )
Volo, multum, statim!
F.Krampl
Panoš

Já jsem téhož názoru.Také si myslím,že by to mohl být Vítek I. z Prčice.Ještě mám jeden problém.František Palacký se zmiňuje o Sezemovi,synovci Vítka I.z Prčice.Nemáně někdo nějaké informace o tomto Vítkovci?
Kateřina_z_Landštejna
Vévodkyně

F.Krampl píše:Já jsem téhož názoru.Také si myslím,že by to mohl být Vítek I. z Prčice.Ještě mám jeden problém.František Palacký se zmiňuje o Sezemovi,synovci Vítka I.z Prčice.Nemáně někdo nějaké informace o tomto Vítkovci?
Na tuto zmínku jsem rovněž narazila a velmi mne zaujala. Onen Sezema by měl být údajným Vítkovým levobočkem, ale toto by zažitou teorii dost měnilo. Ostatně - to vy vysvětlovalo i teorii, že znak pánů z Ústí a ze Stráže nebyl černá, ale modrá růže ve zlatém poli.

Budu se hrabat v německy a latinsky psaných listinách dostupných po netu, ale bude to běh na dlouhou tra. Času málo a znalosti němčiny a latiny zatím zlomkovité :oops: (manžel mne ale bude popohánět, takže se nepochybně budu zlepšovat) , ale chu mám. Tedy budu bádat - a jak vidíte, je zde lidí, které to zajímá, povícero. Když své poznatky dáme tu a tam dohromady, máme šanci se dozvědět něco zajímavého :)
Volo, multum, statim!
Ježek
Král
Has thanked: 13 times
Been thanked: 5 times

neznámý Sezema

Nový příspěvek od Ježek »

Mám ve svém výčtu šlechty konce 12. st Sezemy 3 (asi) léta 1173 - 1197:

Zezema 1175, 1177 praefectus de Pilsen (CDB I 278,9) 1177 comes de Bielina (CDB I. 280), doložen až do roku 1178 (CDB I. 285, 288)

Zezema fil. Zezema (syn Sezemy) 1177 CDB I. 278), snad pincerna (číšník) v roce 1187 (CDB I. 317), naposledy 1189 (CDB I. 323)

Zezema fil. Bertholdi 1197 (CDB I. 357,8).
:arrow: Berthold de Leisin 1180/2 (CDB I. 296)
:arrow: Berthold do r. 1173 (CDB I. 268)
asi teda méně významější šlechtic, nebo bohatnuvší na pozemcích z listiných pramenů vynořující se zřídka (jako Hroznata nebo Bavor)

Vítek (Vítkové) - zemřel 1. u Loděnice?
Witek, Witigo: 1175,7 dapifer, 1177 cast. de Cladsco,
1181, 1183
1184 cast de Prahen
1184/5 de Purchitz
1185,8, 9, 92, 97
neznámá listina za vlády biskupa 1193-7 subcameramius
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
F.Krampl
Panoš

Sezema,o kterém se vede nyní diskuse a téma bezesporu Vítkovec byl.Našel jsem v pramenech,že by to měl být snad synovec Vítka I.z Prčice.Zmiňuje se o tom i František Palacký.Úplně s Vámi souhlasím,že to je běh na dlouhou tra.Je veliká škoda,že jsou tyto rody zahaleny takovými tajemnostmi.Jedna kronika se liší daty i jmény od jiné.Kdo se pak v tom má vyznat.Jsem velice rád,že jsem našel skupinku lidí,která ma podobné zájmy jako já a hned při první nejasnosti to nevzdá.
Viola
Královna

Příští rok má proběhnout průzkum rožmberské hrobky ve Vyšším Brodě -
více info zde:
Margharet
Poddaný

Nový příspěvek od Margharet »

Ahoj,vím, že se to teď nehodí k tématu, ale potřebovala bych poradit. :roll: Čtu teď jednu zajímavou knihu(letopis) o Rožmbercích. Její autor u jednotlivých představitelů toho rodu udává k datu narození i přesný čas a to se mi zdá tak trochu divné. A jelikož jsem začátečník potřebovala bych od někoho zkušenějšího poradit, jestli je to možné nebo ne.
Viola
Královna

Margharet píše:Ahoj,vím, že se to teď nehodí k tématu, ale potřebovala bych poradit. :roll: Čtu teď jednu zajímavou knihu(letopis) o Rožmbercích. Její autor u jednotlivých představitelů toho rodu udává k datu narození i přesný čas a to se mi zdá tak trochu divné. A jelikož jsem začátečník potřebovala bych od někoho zkušenějšího poradit, jestli je to možné nebo ne.
Ahojky, vítáme Tě u nás :D .
Tak uvedení přesného času není v zásadě vyloučeno, ale je podle mě dost nepravděpodobné. U nejstarších Rožmberků dokonce nevíme ani rok, kdy se narodili, natož pak den či hodinu. Kdo je autorem té knihy? U Rožmberků bacha v záasadě na dvě věci, a to falza Oldřicha II., u některých ani dnes přesně nevíme, zda jsou pravá, či nikoliv; z těchto falz potom vycházejí další kronikáři, a potom Březanovy knihy. Březan vychází nejen z falz, i nichž tehdy nikdo nepochyboval, dále se potom dopouští přehmatů či si domýšlí něco, co se nestalo; z něj potom vycházela spousta dalších autorů...
Dagmar
Knìžna

Nový příspěvek od Dagmar »

Také by mě zajímal autor té knihy. U poslední generace Rožmberků by to mohlo být snad možné. I když pravděpodobnost přesného času narození je dost malá. Určitě se narození potomků zaznamenávalo, ale spíš jen orientačně.....ráno, večer..... Navíc naši předkové jinak počítali čas.
Minulost není tøeba milovat, staèí jí rozumìt a nezapomenout, že konèí v budoucnosti. M.Ivanov
Margharet
Poddaný

Nový příspěvek od Margharet »

Ano, promiňte úplně jsem zapomněla na to jméno :| . Je to ten Březan jak ho zmiňovala Viola. "Životy posledních Rožmberků".
Viola
Královna

Margharet píše:Ano, promiňte úplně jsem zapomněla na to jméno :| . Je to ten Březan jak ho zmiňovala Viola. "Životy posledních Rožmberků".
V tomhle doporučuju knihu od Anny Kubíkové - Rožmberské kroniky (kterou mám teď půjčenou doma :wink: ). Je to současná jihočeská historička, která se snaží právě Březanovy informace uvést na pravou míru.
Viola
Královna

Re: Petr I. z Rožmberka

acoma píše:Petr I. z Rožmberka -má něco společného s pány z Falkenštejna a z Lipé, že? Třeba "zálibu" v královnách vdovách. :wink: Jak vidíte jeho "ucuknutí" od podpory zavřeného Jindřicha z Lipé díky "královské odměně"? A byl to protřelý pragmatik , zbožný skoromnich nebo byl kam vítr, tam pl᚝?
Zrovna právě Kubíková se snaží Petra "očistit" od nánosu jeho "mnišství", které pravděpodobně vzniklo Březanovým přičiněním. Podle mě byl Petr vyspělý politik, těch jeho pověstných "otoček" nebylo podle mě až tolik, jak se mnohdy uvádí - v zásadě byla jen jediná, a to opuštění Jindřicha z Lipé po jeho zajetí. Ostatní - odklon od krále Jana po vyplenění části jeho území královským vojskem, se zdá jako docela logický krok. To, že se Petr nejprve postavil po bok dá se říct veškeré české šlechty v domácí válce proti králi, bylo dáno složitou situací a já osobně tento jeho krok nepovažuji za neseriózní vůči Janovi. Poté, kdy se česká šlechta s králem smířila, zasáhl do sporu mezi Janem a Eliškou v Praze, čímž zabránil asi velkému krveprolití. V následujících letech, kdy šlechta a Jan našli rovnováhu sil, aby se vzájemně neohrožovali, ale také druhé straně neustupovali, Petr stál věrně za králem a poté i za kralevicem Karlem, jenž mu svěřoval správu v Čechách, pokud ho opouštěl (byl zemským hejtmanem). Až do své smrti, resp. do několika let předtím (z důvodu stáří či snad postupující nemoci již několik posledních let nezasahoval příliš do politického dění) byl spolu se svým příbuzným Vilémem z Landštejna "tahounem" růží i oporou panovnické moci. Já osobně ho vidím jako velmi schopného člověka, který dokázal zájmy svoje sladit se zájmy státu.
Przemysl de Nyestieyky
Král
Been thanked: 1 time

Nový příspěvek od Przemysl de Nyestieyky »

Viola píše:..doporučuju knihu od Anny Kubíkové - Rožmberské kroniky..která se snaží právě Březanovy informace uvést na pravou míru.
Tak ještě mrkněte na recensi pod touto knihou na Kosmasovi.
A Petr neměl s mnišstvím nic společného...?