F.Krampl píše:Našel jsem v pramenech,že už v r.1142 je zmiňováno v Čechách jméno Witko.Neví někdo,jestli je tento Witko totožný z Vítkem I.z Prčice
Mohl by to být zakladatel rodu. Vítek z Prčice zemřel asi někdy koncem r. 1194, takže to je možné i časově. Jméno Witko, Witiko, Witego, Witigo, Wittigo či Witig/Wittig se objevuje v mnoha tvarech v německy a latinsky psaných listinách, avšak lze předpokládat, že se jedná o přepisy českého jména Vítek.
František Palacký uvádí ve svých "Dějinách národu českého" řadu listinných důkazů o existenci Vítkovců jako českého rodu, a to rodu od samého počátku značně významného (
zde). Či spíše již déle existujícího, ale koncem 12. století teprve ve známost vstoupivšího
Zajímavým pramenem je i listina z Pasova z října 1194, kterou místní biskup potvrzuje pánu z Ellenbrechtskirchenu převzetí závěti ve prospěch kapituly, za což mu propůjčil hrad Struben. A prvním ze svědků je uveden Witek de Boemia.
Spíše však než Vítek je problémem jeho původ z Prčice. Na přelomu 12. a 13. století je totiž jméno Vítek (ve výše uvedených a dalších podobách) zmiňováno často ve spojení s názvem Plachinperc, Plachinberg, Plankenberg, Blankenberg. Je-li to německý přepis Prčice, těžko říci, ale rod Schönhering-Blankenberg je prastarým hornorakouským rodem (již v r. 1111 je zmíněno jejich sídlo Bergheim "Bercheim") a docela hrdě se hlásí k tomu, že ve 12. století, když vymřeli po měči, stali se Vítkovci jejich dědici.
A aby toho nebylo málo, našla jsem náznaky toho, že milí Schönheringové možná nejsou nikým jiným, než pozdějšími Kuenringy. SPojitosti rodů by odpovídalo i jejich napojení na Přemyslovce a moc, již v Horních Rakousích měli. Již Přemyslu Otakaru I. pomohl na trůn mimo jiné i rod Kuenringů a o pár desítek let později se opět Kuenringové vesele ženili či alespoň žili s českou královskou rodinou. Obdobně se ovšem ženili právě s Vítkovci.
Tahle stopa mne zaujala již před několika měsíci a pomaličku, jak se klopotně prokousávám latinskými a staroněmeckými texty (pokud jsou přepsány do latinky, paleografie mne teprve čeká

). Ale společně s několika dámami a pány na dalších auditcích si myslím, že se zase hneme dopředu.
Ale, abych se vrátila k otázce -
určitě je to on. Případně některý z jeho čtyř Vítků (taka měl na jména vskutku fantazii - ale nebyl sám, Kuenringové v tom mají také pěkný binec; samý Jindřich a ještě nejdou po sobě

)