Nalezeno 38 výsledků hledání
- 04 bře 2024 17:09
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Eliška Přemyslovna
Zdeněk Vašek: MILOSRDENSTVÍ, ZBOŽNOST, REPREZENTACE A PAMĚŤ. ELIŠKA PŘEMYSLOVNA JAKO DONÁTORKA CÍRKVE https://www.academia.edu/114268748/MILOSRDENSTV%C3%8D_ZBO%C5%BDNOST_REPREZENTACE_A_PAM%C4%9A%C5%A4_ELI%C5%A0KA_P%C5%98EMYSLOVNA_JAKO_DON%C3%81TORKA_C%C3%8DRKVE Hezké - na stejné téma kdysi Zdeněk V...
- 09 bře 2024 20:57
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Jan Želivský
Ježku, nechceš z toho udělat medailonek?
Podle mě teda tenhle člověk byl fakt extremista a nelíbí se mi, že je po něm pojmenovaná ulice.
Podle mě teda tenhle člověk byl fakt extremista a nelíbí se mi, že je po něm pojmenovaná ulice.
- 31 bře 2024 10:48
- Jump to forum
- Jump to topic
Husitská ... revoluce?
Vlastně bych byl dost opatrný nazývat husitství revolucí, stejně jako ostatní ozbrojené střety před velkou francouzskou revolucí. Existuje řada dost extenzivních výkladů, kdy je revoluce v podstatě skoro vše: https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Revoluce Já bych se klonil toho, co píše jinak mizerná wi...
- 01 dub 2024 00:56
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Husitská revoluce
Jaroslav Miller v knize o Anglické revoluci - https://www.databazeknih.cz/knihy/odlozeny-zrod-leviatana-51322 ten pojem re-volvere spojuje s návratem k něčemu. Má to být opak e-voluce, což je postupný vývoj, kdežto re-voluce znamená kupodivu návrat zpět, nikoli převratnou změnu, která to staré zničí...
- 09 dub 2024 14:43
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Templáři
Když mluvíme o Templářích - viděl jsem poněkud senzaciózní video o působení Templářů v Čechách, kde autor dává jejich činnost (trochu krkolomně) do souvislosti s nejasnými znaky v kostele sv. Jana Křtitele v Jindřichově Hradci. Co si o tom myslíš? V Nových rytířích od Malcolma Barbera - https://arg...
- 10 dub 2024 23:36
- Jump to forum
- Jump to topic
Ten Jůna je myslím tentýž člověk, který psal i o valdenských v Jindřichově Hradci. Tady na fóru @thovtt Jo, to sedí. K templářům a českým zemím ještě dva kontexty. Jakub z Molay byl zatčen po pohřbu Kateřiny z Courtney, manželky Karla z Valois, což byl bratr krále Filipa IV. Karel si hned r. 1308 v...
- 11 dub 2024 20:25
- Jump to forum
- Jump to topic
Ono nakonec nezáleželo na nějakých koncilech, papež vydal r. 1312 bulu In excelso, kde řád prostě zrušil, aniž by řešil prokázání viny. Tedy nakousl to, protože napsal, že řád už je tak pošpiněn, že to je jeden z důvodů zrušení. Papež tu pravomoc má, třeba jezuiti byli taky zrušeni prostým příkazem....
- 19 dub 2024 21:10
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Sámo - náš největší panovník
Byl Sámo Přemyslovec? https://medium.seznam.cz/clanek/zeptej-se-vedce-byl-knize-samo-prvnim-premyslovcem-53389 Že Sámo není vyobrazený ve Znojemské rotundě, je v tom článku myslím dost jasně vysvětleno. Jednu chvíli jsem tuhle myšlenku zkoumal a hledal na netu, čím by se dala podložit. Nenašel jsem...
- 20 dub 2024 21:01
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Sámo - náš největší panovník
Že Sámo není vyobrazený ve Znojemské rotundě, je v tom článku myslím dost jasně vysvětleno. Jednu chvíli jsem tuhle myšlenku zkoumal a hledal na netu, čím by se dala podložit. Nenašel jsem zhola nic přesvědčivého. Jsem narazil jen na myšlenku, možná je taky od Zástěry, že jméno Znojm/Znaim pochází ...
- 01 kvě 2024 13:21
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Husitská ... revoluce?
No jo, na wiki mě nenapadlo se podívat Díky!
- 04 kvě 2024 15:08
- Jump to forum
- Jump to topic
Templáři a homosexualita
Templáři byli při procesu obviňováni mj. ze sodomie, tedy homosexuality. Ale zatímco jiná obvinění templáři byli ochotni odkývnout, tohle zrovna ne. Samotný Molay odkývl, že zapřel Krista (ale jen naoko) nebo měl plivnout na kříž (ale plivl vedle), ale v případě sodomie cokoli odmítl, ani s žádnou v...
- 10 kvě 2024 23:57
- Jump to forum
- Jump to topic
Těžko říct, asi proto, že ten svět duchovní se jevil natolik přátelský, že směřovali úsilí k němu. Asi jako když buddhista směřuje k nirváně a nechce se vtělovat, tak kataři taky nechtěli další vtělování.
- 12 kvě 2024 18:39
- Jump to forum
- Jump to topic
K populárním tématům ohledně templářů patří nějaké jejich schované poklady. Nějaký má být na Moravě, s nějakým měli odjet templáři, kteří stačili uprchnout před zatýkáním. Pod pokladem se představují klasicky drahé kovy a mince, popř. nějaké relikvie nebo záhadnější věci typu Turínského plátna nebo ...
- 14 kvě 2024 02:30
- Jump to forum
- Jump to topic
Ona to je asi podobná senzacechtivost jako u údajných pokladů po nacistech, viz Štěchovický poklad, ve kterém měla být Jantarová komnata nebo originál smlouvy Ribbentrop-Molotov. Jiné fantazie se váží k podzemním továrnám v Sudetech, kam nacisté také mohli ukrýt nějaké věci, popř. tam dělali něco &q...
- 27 kvě 2024 11:09
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Husitská revoluce
Robert Novotný na konferenci k dvorům řešil vliv personální politiky Václava IV. na husitství. Asi jako první se věnuje celkově vyšehradským manům. Ten institut vzniká na konci 14. století na základě udělených odúmrtí jako léno patřící k Vyšehradu - jako mocensko-vojenská protiváha Panské jednotě, v...
- 13 črc 2024 15:15
- Jump to forum
- Jump to topic
Mapa templářských majetků (podle Kolektiv autorů: Hrad Štamberk)
- 31 črc 2024 13:48
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Husitská ... revoluce?
Tady klasika: Vždyť co byla husitská revoluce? Musíme umět, abych tak řekl, překládat historické zjevy do dnešní řeči, aniž bychom s nich ovšem stírali jejich zvláštní historický charakter. A tu není pochyby, že dobově vzato, byla husitská revoluce sice revoluci proti tehdejšímu feudalismu a největš...
- 03 zář 2024 10:13
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Kacíři
K Valdenským by mělo být něco tady (a mělo by jít o vesnici, ne město Prachatice): Zdeňka Hledíková , Kacířské Prachatice?, Jihočeský sborník
historický 59, 1990
historický 59, 1990