nj, ale ja tedy nemuzu hlasovat, pac si takhle nevyberu - to je pak "pruzkum" na dve veciPrzemysl de Nyestieyky píše: Já tam právě nechtěl dávat žádné dvojmožnosti... Každá možnost je tak do určité míry kompromisem a pravidel bez výjimek.

nj, ale ja tedy nemuzu hlasovat, pac si takhle nevyberu - to je pak "pruzkum" na dve veciPrzemysl de Nyestieyky píše: Já tam právě nechtěl dávat žádné dvojmožnosti... Každá možnost je tak do určité míry kompromisem a pravidel bez výjimek.
Tedy dumám o tom tady už hodně dlouho, a záměrně to redukuji na jasně položené Přemkovy otázky.Przemysl de Nyestieyky píše:Co si tedy myslíte o svatých? O jejich potřebě jak minulosti, tak v dnešním světě a vůbec o záměru - prohlašovat někoho svatým?
Já osobně bych oporu zas tak striktně v Bibli nehledal. Zvláště když si uvědomíme, že nynější Bible je jen torsem původních křesanských pramenů.Jiøí Motyèka píše:..pro svaté ..nenajdeme v Bibli oporu...
Ještě chvíli vydrž(te). Dočkáš/te se (možná) překvapení. Už budu mít Ježíšovu dynastii brzy dočtenou...Przemysl de Nyestieyky píše:...Zvláště když si uvědomíme, že nynější Bible je jen torsem původních křesanských pramenů...
Z Nového zákona...Przemysl de Nyestieyky píše:...A nejsou takhle skutky apoštolů nebo jiných osob ze Starého zákona "pra-vzorem" pro svaté?
Má cenu si to, Jiříku, kupovat? Zvláš trpím-li nyní nedostatkem financíJiøí Motyèka píše:Ještě chvíli vydrž(te). Dočkáš/te se (možná) překvapení. Už budu mít Ježíšovu dynastii brzy dočtenou...Przemysl de Nyestieyky píše:...Zvláště když si uvědomíme, že nynější Bible je jen torsem původních křesanských pramenů......
Jenomže tohle není jen otázka svatořečení, ale celého přístupu církve (církví) k věřícím. Jestli někdo pozemský, kdo má vystudovanou nějakou školu, je oprávněn jiným radit, mluvit do života a rozhodovat třeba o dalších věcech - mám na mysli třeba klatby, dispense apod.Jiøí Motyèka píše:Je jen otázka, zda je nutné, aby o svatosti takových svatých, jakými byli např. právě členové Dvanáctky, rohodovala explicitně "nějaká" pozemská instituce.
Bety, dle mého skromného názoru nepochybně! A třeba klidně až budeš při fiancích. Ta bude na skladu furt, neboj.elizabeth píše:...Má cenu si to, Jiříku, kupovat? Zvláš trpím-li nyní nedostatkem financí
Ano, máš pravdu - jenže tu naši dnešní, liberální. I když i dnes málokdo zpochybní právo lékaře mluvit lidem do života, v otázce léčby jejich nemoci, jejich právo odborníka zde uznáváme. Stejně tak i v některých jiných profesí.Viola píše: Jenomže tohle není jen otázka svatořečení, ale celého přístupu církve (církví) k věřícím. Jestli někdo pozemský, kdo má vystudovanou nějakou školu, je oprávněn jiným radit, mluvit do života a rozhodovat třeba o dalších věcech - mám na mysli třeba klatby, dispense apod.
Naprosto souhlasím.Viola píše:...Jenomže tohle není jen otázka svatořečení, ale celého přístupu církve (církví) k věřícím...
Katerina píše:...A ve středověku církev byla považována většinou věřících za takového odborníka na duchovní záležitosti, a ještě se navíc do této pozice nejen sama pasovala, ale všemi prostředky si v této oblasti snažila udržet monopol...
Jo, to zkus' říct (militantnímu) ortodoxnímu katolíkovi nebo pravoslavnému a uvidíš...Katerina píše:...Lehce se dá odpovědět, že dnešní doba si svatých nežádá a nejsou k potřebě, už nemají význam...
...psala, že sem něco nepatří? Já myslím, že se furt bavíme jen o svatých. Nebo mi něco uniklo? Je to možný...Viola píše:Katka...
Já chodím do klášterní zahrady na zmrzkuKaterina píše:lidé, kteří si svou "svatost " .. vysloužili ne jedním činem, viz. ta různá umučení
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot, SeznamBot a 1 host