Ps:mluvime o stredoveku.Takze jmena typu Topolanek,paroubek klaus si nechte od cesty

Moderátoři: elizabeth, Ježek, Katerina
mam pocit, ze nekde psali, ze doma v Korutanceh byl schopnym panovnikem. Asi, ze to byl jeho domov...Katerina píše:Korutanec určitě, jen bych asi hned v závěsu připojila Václava IV. pro ty zmařené šance a promarněné nadání. .. Jindřich Koruntanský asi moc chytrosti nepobral, ale Václav ano, to mu v mých očích přitěžuje..
Kateřina
Václavovi, toho jména čtvrtému je věnováno samostané téma v této kapitole, které samo dokazuje, že posuzovat tohoto českého a římského krále s odstupem šesti století není vůbec jednoduché, tím méně jednoznačné a do značné míry diskutabilní...Katerina píše:Korutanec určitě, jen bych asi hned v závěsu připojila Václava IV. pro ty zmařené šance a promarněné nadání. .. Jindřich Koruntanský asi moc chytrosti nepobral, ale Václav ano, to mu v mých očích přitěžuje...Kateřina
Diskusi k Václavovi jsem si teď pročetla zevrubně, uvedla jsem ho jěště před pročtením příspěvků, ale ta mě spíš jen potvrdila některé předpoklady či názory , které mě vedly k uvedení jeho jména, i když s výhradami...Jiøí Motyèka píše:Václavovi, toho jména čtvrtému je věnováno samostané téma v této kapitole, které samo dokazuje, že posuzovat tohoto českého a římského krále s odstupem šesti století není vůbec jednoduché, tím méně jednoznačné a do značné míry diskutabilní...Katerina píše:Korutanec určitě, jen bych asi hned v závěsu připojila Václava IV. pro ty zmařené šance a promarněné nadání. .. Jindřich Koruntanský asi moc chytrosti nepobral, ale Václav ano, to mu v mých očích přitěžuje...Kateřina
Proto si nejsem zcela jist, zda tato osobnost patří do tohoto tématu.
Komplexně! Povahou, morálním profilem, vztahem ke svému poddanému lidu, působením ve vnitřní i zahraniční politice (vztah k Říši, vztak k papežské kurii), vztahy ke členům dynastie, etc. Těch kriterií je celá řada...Katerina píše:...Zvolili jsme si kriterium nejhorší panovník, a to je poměrně široké a ne zcela jednoznačné. Nejhorší v čem ? ...
Držte se trochu při zemi.Jiøí Motyèka píše:Komplexně! Povahou, morálním profilem, vztahem ke svému poddanému lidu....Katerina píše:...kriterium nejhorší panovník...Nejhorší v čem ? ...
Bylo to myšleno úplně jinak. Chtěl jsem pouze předejít tomu, aby někdo nevytrhl jednu jedinou špatnou vlastnost panovníkovu a pak ho vydával jako odstrašující příklad. To by bylo účelové, neobjektivní a "individuální"...Przemysl de Nyestieyky píše:...Držte se trochu při zemi.Už samotný název kapitolky nemůže být myšlen jinak než z nadhledu. Proto by hodnocení mělo být individuální...
No, Korutanského Jindřicha zatím dost pomíjíme, zmínili jsme ho jen tady v ne příliš lichotivém tématu, a pak ještě jako jednoho z možných strůjců Olomoucké vraždy. Jako korutanský vévoda, ale prý nevládl až tak špatně.Kunhuta Halièská píše:Ano souhlasím svámi byl Jindřich korutanský.
Jindřich Korutanský je nechutný král pan Jindřich z Lipé je bohatší pán.
Jo, tak ten se taky poved'! Obzvláště...rakpav píše:...Měl bych totiž návrh na Otu Braniborského...
Já mám rád oba, proto je jasné, že nesouhlasím u toho VáclavaRobert píše:Ja by som hlasoval za Václava Iv. Na jednom nemeckom linku ho označli ako "der faule" (lenivý). Po otcovi, Karlovi IV zdedil skonsolidovanú krajinu, uznanie a obdiv sveta, výborné vzdelanie....A čo dosiahol? Škoda že Karol IV prehliadal Žigmunda. Bol to naopak skvelý diplomat, aj keď nie najlepší veliteľ.
Proč?javi píše:Kníže a biskup v jedné osobě - JINDŘICH BŘETISLAV.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Common Crawl Bot a 0 hostů