acoma píše:
Jak víme, že Konradin neprodělal vojenský výcvik? To se mi nějak nezdá. Domnívala jsem se, že tenkrát všechny urozené hochy drilovali, aby byli schopnými válečníky už odmalička. A u Štaufů a Wittelsbachů obzvlášť. Vždyť už od útlého věku byl Konradin ohrožován na životě. Logika věci mi tedy říká, že pokud jeho vychovatelé a poručníci nebyli hejno packalů, tak ho učili, hned jak to šlo, aby se byl schopen postarat sám o sebe.
No já nevím, určitě jsi někdy viděla mladé vojáčky na střední vojenské škole, tak víš jak to působí. Tehdy ten vojáček sice mohl být poněkud lepší bojovník ve srovnání s dneškem, ale ve srovnání s tehdejšími dospělými hrdlořezy se to více než vyrovnává v děsivý nepoměr.
Jestli Konradina někdo ohrožoval od malička na životě nevím, ale spíš asi ne, i když rytířský výcvik určitě podstupoval, to nepochybně, jenže to z kluka ještě neudělá rytíře.
No a když v této souvislosti připomenu mladého Jana Lucemburského, který byl jen o rok mladší než Konradin, když si bral Elišku, tak je známo, že jeho matka plakala, protože vedle ní působil jako malé dítě a osmnáctiletá přemyslovská princezna vedle něj působila jako zralá žena. To, že jeho otec nabízel Čechům svého bratra Walrama je také známo, zde citace jeho slov ze Zbraslavské kroniky :"Můj bratr má věk, jest to za sebe mluviti a bojovati, Jan však, můj syn, je velmi útlý chlapec a maličký chlapec. Běda pak zemi, když král její dítě jest."
Konradin pochopitelně přímo nevelel, ano měl na to lidi, ale o jejich solidnosti ve velení bych pochyboval (útočit přes řeku je totiž šílenost, tam se mi to moc nezdá) a taktický plán jeho soupeře byl skvěle vymyšlen(teda na Francouze až nepřirozeně dobře
), prakticky svým postavením znemožnil Konradinovým oddílům průzkum.