Dušan Třeštík
Moderátor: Ježek
Dušan Třeštík
nevim, kam tuhle sokujici zpravu napsat... tak asi sem...
Dušan Třeštík (74) zemřel v noci na čtvrtek v motolské nemocnici, uvedla Česká televize.
netusila jsem, ze by byl nejak vazne nemocen... je to skoda...
stejne mi to porad taknejak nedochazi....
Dušan Třeštík (74) zemřel v noci na čtvrtek v motolské nemocnici, uvedla Česká televize.
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Re: zemrel dusan trestik
To mě taky ne, je to velmi smutné.Tekla píše:nevim, kam tuhle sokujici zpravu napsat... tak asi sem...
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
Re: zemrel dusan trestik
Ach jo....Tekla píše:nevim, kam tuhle sokujici zpravu napsat... tak asi sem...
...
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
- Kateřina_z_Landštejna
- Vévodkyně
-
- Sedlák
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Ta jeho teorie :Tekla píše:zajimalo mne, jak to bude komentovat....
http://www.moraviamagna.cz/rodokmeny/im ... dokm_p.gif (hnědě)
mi přišla dost šílená. Ale v tom byl jednička. On dokázal nastolit mnoho otázek a podnětů k dalšímu bádání. V tom převyšoval ostatní
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
no ja nevim... pravdou je, ze on ma spoustu svych zaku, kteri ho casto "papouskuji", takze ja bych nevidela negativne, pokud se objevi lide, kteri budou chtit polemizovat... spis bych premyslela o tom, proc se neobjevili uz driv... moc jich totiz nebylo - a kdyz, tak spise z rad amaterskych badatelu, kteri byli trestikem samotnym a jeho zaky casto skoro az zesmesnovani.... to znamena, pokud se objevi ted, bude to bud proto, ze nemeli dost odvahy nebo proto, ze jim to driv nebylo umozneno...Przemysl de Nyestieyky píše: Nenaskáče za chvíli houf těch, kteří zkusí této situace využít a budou kritisovat jeho činnost, přístup.... budou mít snahu se zviditelnit, když je nikdo nebude stínit.
protoze - ackoliv si pana trestika a jeho dila hluboce vazim - myslim si, ze tak jako neni v moznostech zadneho jineho cloveka, nebylo ani u nej mozne, aby se proste ve spouste svych usudku, hypotez a teorii nemylil...
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
Je to velká škoda, zrovna jsem se rozhodl, že mu napíšu a bohužel už to nestihnu...Ale jsem rád, že jsem ho zažil a žil v době, ve které působil. Možná se už setkal s Palackým, kterého velice obdivoval. Možná se taky už setkal i s Přemyslovci. Bude si s nimi mít jistě hodně co říct. Pane doktore, pozdravujte je tam =D>
Vincere aut mori
-
- Zeman
Nevím co v tuto chvíli povědět, přestože bych se také rád připojil s projevením lítosti nad odchodem jednoho z nejlepších historiků, který měl naší době stále co říci. Shodou okolností jsem onu noc v Motolské nemocnici trávil také... Je veliká škoda, že nestihl dokončit svoji poslední práci. I tak byla a věřím že bude jeho dasavadní činnost velikým odkazem, pro všechny obyvatele naší republiky.
-
- Zeman
Omlouvám se, ale zapomněl jsem přihlásit své jméno, zde tedy zpráva ještě jednou s mým podpisem.Anonym píše:Nevím co v tuto chvíli povědět, přestože bych se také rád připojil s projevením lítosti nad odchodem jednoho z nejlepších historiků, který měl naší době stále co říci. Shodou okolností jsem onu noc v Motolské nemocnici trávil také... Je veliká škoda, že nestihl dokončit svoji poslední práci. I tak byla a věřím že bude jeho dasavadní činnost velikým odkazem, pro všechny obyvatele naší republiky.
Historia magisteria vitae.
- Jiří Motyčka
- Vévoda
2 vzpomínky
Již páteční (24. 8. t.r.) Lidové noviny přinesly vzpomínková zamyšlení dvou Třeštíkových kolegů a spolupracovníků nad nečekaným a o to více překvapivým úmrtím svého kolegy a přítele.
První napsal ředitel Centra medievistických studií AV ČR, historik a VŠ učitel Petr Sommer
a druhý, nám všem známý docent Martin Wihoda, historik a učitel MU v Brně ...
První napsal ředitel Centra medievistických studií AV ČR, historik a VŠ učitel Petr Sommer
a druhý, nám všem známý docent Martin Wihoda, historik a učitel MU v Brně ...
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Šmahelùv nekrolog
Ještě jednou mi dovolte vrátit se krátce k tomuto smutnému tématu. V revui Dějiny a současnost č. 9/2007, kterou mi laskavě zapůjčil Ježek, jsem četl zatím nejzajímavější nekrolog k úmrtí Dušana Třeštíka. Tedy pokud lze vůbec 3. st. adjektiva "zajímavý" v souvislosti s nekrologem užít. Snad ano.
Autorem tohoto nekrologu je prof. PhDr. Františk Šmahel, DrSs, Třeštíkův nejen kolega ale i přítel. Tento nekrolog nám umožňuje poznat Třeštíka nejen jako vědce, erudovaného historika, ale i jako člověka. Jeho manželkou byla Polka, která si ponechala své dívčí příjmení Krzemieñska, a tak díky tomu mohl Dušan Třeštík za minulého režimu "publikovat řadu objevných studií" pod jejím jménem.
Musel jsem se usmívat, když jsem četl o tom, jak se Dušan Třeštík už zamlada vyznačoval "hodnotícími soudy, které již tehdy byly dosti apodiktické povahy".
V závěru nekrologu Šmahel píše: "...Navíc, což je všeobecně vzácné, se stal respektovanou kulturní osobností, historikem, jemuž se naslouchá a na jehož mínění se čeká. Dušan Třeštík k nám bude stále promlouvat, dále bude vzrušovat svými reflexemi a lákat do svých myšlenkových osidel příští historiky." ...
Autorem tohoto nekrologu je prof. PhDr. Františk Šmahel, DrSs, Třeštíkův nejen kolega ale i přítel. Tento nekrolog nám umožňuje poznat Třeštíka nejen jako vědce, erudovaného historika, ale i jako člověka. Jeho manželkou byla Polka, která si ponechala své dívčí příjmení Krzemieñska, a tak díky tomu mohl Dušan Třeštík za minulého režimu "publikovat řadu objevných studií" pod jejím jménem.
Musel jsem se usmívat, když jsem četl o tom, jak se Dušan Třeštík už zamlada vyznačoval "hodnotícími soudy, které již tehdy byly dosti apodiktické povahy".
V závěru nekrologu Šmahel píše: "...Navíc, což je všeobecně vzácné, se stal respektovanou kulturní osobností, historikem, jemuž se naslouchá a na jehož mínění se čeká. Dušan Třeštík k nám bude stále promlouvat, dále bude vzrušovat svými reflexemi a lákat do svých myšlenkových osidel příští historiky." ...
- Jiří Motyčka
- Vévoda
kritika...
Poprvé po jeho smrti jsem četl v tomto článku kritiku Třeštíkových hypotéz, které vydával za "skutečnosti", od historika Petra Placáka. Ponechávám bez komentáře.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Re: kritika...
Já to komentovat budu. Třeštíkovi je tam věnována jen jedna věta. Každý historik vydává svoje hypothesy za skutečnost, jinak to ani nejde. Přičemž jsou více či méně shodné se skutečností, nikdy však o skutečnost nejde, a to neberu v potaz noetiku. Třeštík v tom byl úspěšný. Třeba jednou jeho mýty někdo nahradí svými mýty, vždy to ale bude snaha přiblížit se skutečnosti, nikoli přiblížení se skutečnosti.Jiøí Motyèka píše:Poprvé po jeho smrti jsem četl v tomto článku kritiku Třeštíkových hypotéz, které vydával za "skutečnosti", od historika Petra Placáka. Ponechávám bez komentáře.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
Petr Placák
Abych pravdu řekl, tak ani nevím o co autorovi šlo.
Kdyby alespoň jeho jazyk vypovídal o jeho jazykové barvitosti, když už ne obsah...
Kritika (a už Třeštíka nebo svatováclavské ikony) byla obsahově poměrně plochá > to ke jménu Petra Placáka (když už jsme u toho jména).
Je to poměrně mladý člověk, v životě jsem o něm neslyšel a jeho knížky jsou spíš povídkové (poetické). Podle mého domnění je to jen snaha o zviditelnění se.
Zajímalo by mě, jestli vůbec napsal něco hodnotného, že si tak troufá za zády vyskakovat. (Nebo jak napsal Jirka M., trpaslík kopající do kotníku - v případě Třeštíka se jich určitě vyrojí víc...)
Kdyby alespoň jeho jazyk vypovídal o jeho jazykové barvitosti, když už ne obsah...
Kritika (a už Třeštíka nebo svatováclavské ikony) byla obsahově poměrně plochá > to ke jménu Petra Placáka (když už jsme u toho jména).
Je to poměrně mladý člověk, v životě jsem o něm neslyšel a jeho knížky jsou spíš povídkové (poetické). Podle mého domnění je to jen snaha o zviditelnění se.
Zajímalo by mě, jestli vůbec napsal něco hodnotného, že si tak troufá za zády vyskakovat. (Nebo jak napsal Jirka M., trpaslík kopající do kotníku - v případě Třeštíka se jich určitě vyrojí víc...)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek