Heraldika - motivy a kdo je vybíral/schvaloval a podle čeho

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

Uživatelský avatar
Troodon
Panoš
Příspěvky: 49
Registrován: 14 čer 2008 21:01
Has thanked: 1 time

Heraldika - motivy a kdo je vybíral/schvaloval a podle čeho

Nový příspěvek od Troodon »

Zajímá mě, kdo určoval, jaký motiv bude daný šlechtický rod nebo přímo vládce v erbu mít a podle čeho. Ve starých erbovních pověstech se většinou uvádí, že podle nějakého hrdinského činu, apod. panovník povoloval novému šlechtici dát si do znaku to či ono. Takže to určoval král nebo třeba odsouhlasil nápad toho šlechtice? A kdo to povoloval králi, císař nebo existovala nějaká nadřazená neutrální kancelář? Vím, že heroldi znaky hlídali a byla na to pravidla, ale kdo je určoval? V souvislosti s naším a obecně velmi oblíbeným lvem mě ještě napadá druhá věc a to, zda existovala i nějaká móda dát si do erbu to či ono, protože támhle Franta z Horní Dolní to má a mně se to líbí popř. to frčí v půlce Evropy, takže to chci taky, ale samozřejmě trochu jinak, aby se to nepletlo. Víme tohle k těm prvopočátkům erbů a jaká byla pozdější praxe popř. jak se měnila?
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 4160
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 128 times
Been thanked: 32 times

Re: Heraldika - motivy a kdo je vybíral/schvaloval a podle čeho

Nový příspěvek od Ježek »

To je těžká věc, erby se u nás snad rozšiřují v 2. polovině 12. století a nevíme nakolik o tom někdo (panovník, který ještě ani neměl pořádnou kancelář) rozhodoval, nebo si je šlechta vybírala svévolně.

Co ale potvrzuje hrdinské činy za částí erbovních znamení je případ Petipeských z Chyš a Eggerberka. To, že jejich předek překročil na italské výpravě řeku píše už Vincencius. Jestli ale dostal erb už tehdy, nebo až později jeho rod na základě tohoto činu, se neví. Prvně ho známe až o zhruba století později.

První erbovní znamení (na pečetích) je otázka 80. let 12. století - jsou to Hroznatovici (později páni z Gutštejna).
No a pak se nešlo pečetidlo, které se ztotožňuje z Gotšalkem z Olešné. Teď jsem našel i prezentaci: https://is.muni.cz/el/phil/jaro2020/MUB ... blok_1.pdf

Heroldové jsou u nás doložení až za Lucemburků, udělování erbů panovníkem je listinami doloženo až za Karla IV.

Mám to někde sepsané k vydání, tak to můžu zatím poslat.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: ClaudeBot a 5 hostů