Vizner, Jan – Juřinová, Šárka, Kraj na konci středověku, Jílové u Prahy 2021

Recenze a diskuze o knihách

Moderátor: Ježek

Uživatelský avatar
boukaljan
Panoš
Příspěvky: 69
Registrován: 17 úno 2017 22:42
Been thanked: 7 times

Vizner, Jan – Juřinová, Šárka, Kraj na konci středověku, Jílové u Prahy 2021

Nový příspěvek od boukaljan »

JAN VIZNER – Šárka JUŘINOVÁ, Kraj na konci středověku: Církevní správa, pozemková držba, osídlení a sociální struktura na Jílovsku a Říčansku v době vlády Karla IV., Jílové u Prahy 2021
184 stran. ISBN 978-80-908224-0-5.

Publikace se zaměřuje především na majetkovou držbu, církevní správu a dějiny osídlení na Jílovsku a Říčansku, tj. v hranicích středověkého říčanského děkanátu. Mnoho pozornosti je pochopitelně věnováno i ostrovskému klášteru. Co se týče kostelů, jsou shrnuty informace o jejich stavebním vývoji, s písemnými prameny s nimi souvisejícími autoři moc nepracují. Šlechtická sídla jsou rozlišována dle stavovské příslušnosti držitelů - zvlášť sídla pánů a zvlášť rytířů. Jedná se o pěkný přehled, ovšem místy jsem měl pocit, že zde autoři nejvíce vybočují z chronologického záběru, který si stanovili. Vzhledem k místu vydání není pochopitelně opomenuto město Jílové, u nějž se autoři pokusili rekonstruovat jeho podobu v době Karla IV. a nastínit možnosti poznání života v tomto městě ve středověku, včetně těžby zlata. Kniha bohužel nemá poznámkový aparát, ale ten je částečně suplován soupisem použité literatury. Publikaci doplňují i velice pěkné fotografie, krásné rekonstrukce Jana Viznera a bohužel i ošklivé omalovánky Jana Heřmana.
Podrobnější recenze bude ve SMB. Až vyjde, hodím sem odkaz.
Uživatelský avatar
Ježek
Král
Příspěvky: 4024
Registrován: 01 lis 2005 19:01
Bydliště: Železné Hory/Praha
Has thanked: 70 times
Been thanked: 18 times

Re: Vizner, Jan – Juřinová, Šárka, Kraj na konci středověku, Jílové u Prahy 2021

Nový příspěvek od Ježek »

Myslím, že jde o čtivě napsanou regionální vlastivědu, které popularizuje dobu Karla IV. v okolí Jílového a Říčan, vysvětluje některé základnější reálie. Líbili sem mi způsob členění, od obecného, po konkrétní. Nejdříve se kniha věnuje Říši, později Českému království, Praze, a až pak regionu - nejdříve církevní, pak šlechtická a městská držba, dolování v Jílovém. Závěrem se kniha věnuje středověké krajině a síti měst.

Absence citací znemožňuje odlišit, co jsou poznatky autorů a co vychází z literatury. Myslím, že velkofarní model církve při hradských kostelech už je poměrně překonaný, chyba je v osobě Dětřicha z Portic - Orlík držel jeho stejnojmenný synovec. Nadsazená bude informace o 60-100 000 obyvatelích Kutné Hory, stejně jako 10 000 Jílového v době Karla IV.

Necitování zdrojů je škoda i u obrázků, ty by si zasloužily lepší popisky a odkud jsou, co přesně zobrazují. Paradoxně, jediné obrázky, kde se striktně drží původ, jsou kresby Jana Heřmana - což ale není nic jiného než pastelkami vybarvené rekonstrukce jiných autorů.

Součástí publikace by měla být mapa, minimálně pozemkových vlastníků a také dálkových cest. Dnes už nejde popsat geografický jev a nemít ho ilustrovaný. Tím spíše, že v knize je velké množství obrázků
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
Uživatelský avatar
boukaljan
Panoš
Příspěvky: 69
Registrován: 17 úno 2017 22:42
Been thanked: 7 times

Re: Vizner, Jan – Juřinová, Šárka, Kraj na konci středověku, Jílové u Prahy 2021

Nový příspěvek od boukaljan »

Včera jsem zjistil, že vyšel druhý díl, tentokráte zaměřený na Benešovsko, Podblanicko a Černokostelecko:

https://www.cupress.cuni.cz/ink2_ext/in ... &id=602774
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: MagpieRSS a 0 hostů