Tak koukám, že máme stejné zdrojePrzemysl de Nyestieyky wrote: Ostatnìsama nahlédni...

Moderator: Zany
Tak koukám, že máme stejné zdrojePrzemysl de Nyestieyky wrote: Ostatnìsama nahlédni...
Celkem promìnlivé jménoViola wrote:po roce 1310 je Houska uvádìna jako Husca èi Huska...
Tomu se øíká - zlatý èeský ruèièky - co já se kvùli tìmhle vìcem nachodil do archivù nebo najezdil do Prahy...Viola wrote:koukám, že máme stejné zdroje
Dva blízko sebe stojící hrady nejsou nijaká rarita, ovšem od téhož zadavatele stavby...?petr wrote:..je ABSOLUTNÌ nemožné, že by král stavìl dva tak významné hrady tak blízko..
safra, safra - to byla ale podnikava zenska, ze si po 20 kilometrech prehledne krajiny postavila 3 hradypetr wrote:Vážení...
HODONÍN: ...hradu královny Konstancie, vdovy po Pøemyslu Otakarovi I....
BØECKAV:pùvodnì gotický hrad královny Konstancie...
BZENEC: ...si hrad vystavìla královna Konstancie, vdova po Pøemyslu Otakarovi...
...drzejsiho a bezostysnejsiho fantasty s fasadou poctiveho badatele - nastesti vzdy jen na caspetr wrote: Historie je vìdou, která se rozšiøuje i pesto, že chybí listinné dùkazy. Proto to jsou jen dohady a vítìzí právo...
...zvesela vymysli fantasmagorie, upravuje si fakta a nepohodlne reality abstrahuje, jak se mu to prave hodipetr wrote: ...A kdo nemá hluboké znalosti ...
...leda tak vynaset misto Morany cerneho opentleneho kozla a svihnout jim z hradniho vrchu do reky. Kdys se mistni prestali bat bludicek, nosili ho az na Melnickou Vrutici a tam ho zaslapali do puskvorcu v tuni...petr wrote: Od roku 1000 se na Mìlníku tradoval zvyk...
K tomuto se nebudu ani vyjadøovat!Ani královna ani šlechta nemá stím nic spoleèného.petr wrote:Vážení,
když si nìkdo myslí, že si pøeète školní dìjepis pro 5. tøídu a myslí si, že ví, co je historie, je možný pøístup. Na druhou stranu jsou nìkteré myšlenky vybojovány dlouholetou èinností.
Dám jediný pøíklad o tom, že vìtšina historických skuteèností z poèátku našeho knížectví i království jsou jen spekulací - najdìte mi JEDINOU zprávu o tom, že Pøemysl Otakar STAVÌL hrad Bezdìz. Mùžete vyvrátit tøeba informaci, že ho stavìli Berkové èi jiní špechtici? Až i toto dokážete, pak pøed vámi smeknu. Do té doby trvám na svém. Dejte se do toho, držím palce.
Petøe, sice své pøíspìvky zahajuješ zdvoøilým oslovením "Vážení...", ale musím se ptát, není-li to jen držení si odstupu od diskutujících, jelikož je velice èasto urážíš podobnými citacemi, jako je výšezmínìná.petr wrote:A kdo nemá hluboké znalosti a hlavnì logické myšlení, ten bude jenom papouškovat školní texty, popø. nìco z Vaòkové, Daòka atd., v lepším pøípadì z Palackého, Tøeštíka aj.
Tato vìta mì pak o to více zaráží... haníš ty, co citují odbornou literaturu a sám vytáhneš informace z internetu! Tam ovšem publikuje kdekdo, vèetnì žákù základní školy. A èasto bez uvedení zdrojù, což si odborník nemùže dovolit.petr wrote:To je jen nìkolik poznámek z internetu, které by mìly ukázat...
Komoñ sice na to už odpovìdìl, ale otázka trvá: najdi jediný šlechtický rod, který by byl schopen tyto dva hrady postavit?petr wrote:najdìte mi JEDINOU zprávu o tom, že Pøemysl Otakar STAVÌL hrad Bezdìz.
Hmmm, asi by se k tvému pùsobení a badatelským výsledkùm mohli vyjádøit vaši regionální historici a archiváøi, abychom pochopili hloubku pozitivního pøínosu tvých slov na rozvoj našich znalostí. Zatím na mne tedy extra blahodárný vliv nemìly, ale jistì to bude mou duševní setrvaèností... Já výsledek bádání pøedem neznám, proto se snažím bádat.petr wrote:...Já s klidným svìdomím vím, že výsledek znám. Pøedem Vám však za vaši snahu dìkuji.
Já jsem také asi na rozdíl od Vás již nìjaký archiv prolezl....
No, jen jestli to tøeba není trochu jinak. Tøeba se jedná o Litici v západních Èechách - hrad nad Radbuzou založený Drslavici už nìkde na konci 12. století a fungující alespoñ do stol. 15. Anebo o podstatnì významnìjší drslavický hrad Litici (nad Orlicí) z konce 13. stol., který se dostal výmìnou s Pùtou z Potštejna r. 1304 do královského držení Václavem II. a jeho následníky (držitelské pomìry jsou však do jisté míry nejisté, protože není 100%, zda se nejedná o starou zpè. Litici - viz http://hrad.litice.sweb.cz/cz/historie.htm)... A ty tady najednou vycvièíš s Liticí, kde žádný hrad toho jména v pøíslušné dobì není a nejspíš ani nikdy jindy nebyl, jelikož na prvním kopci nad Liticemi stála ronovská "Hvìzda" a na druhém kopci si Ronovci bìhem následujících let vysmahli Ronov. A že by se v ïolíku na spojnici tìch dvou - jen 3 kilometry vzdálených - míst ještì vyskytoval další hrad, nota bene tak mocný, aby nebylo být králi zatìžko v nìm uvìznit své "zajatce"... no, to by ti Ronovci museli být opravdu hodnì vrtohlaví.petr wrote:Vážení,... Pobavmì se tøeba o Liticích. Proè na nìj dalí odvézt pražští a kutnohorští mìšané zajaté èeské pány? Kdo jim ten hrad pùjèil? Byl to král Jindøich Korutanský a našel jim hrad také na pomezí hvozdu. Víte kde? Je to zejmì hrad u dnešní Hvìzdy nad Blíževedly. Ona totiž pod ním leží vesnice Litice. Takže opìt královský hrad a znáte ho? Nedá se srovnat s výstavností Bezdìzu a Housky, pøesto byl královský. Takže vidíte, že jiné hrady patøící králi byly mnohem skromnìjší a najednou by král stavìl takøka vedle sebe tak nákladné stavby. Tak opakuji, to pøece nemá logiku.
Ano, také mám ten dojem, petøeAnonym wrote:...zvesela vymysli fantasmagorie, upravuje si fakta a nepohodlne reality abstrahuje, jak se mu to prave hodipetr wrote: ...A kdo nemá hluboké znalosti ..
Jak píše Zany, opevnění hradu bylo dobré. Jen doplním,že na jižní straně stála ještě věž. Původní podoba hradu je znázorněna v hradní kapli.thovtt wrote:Mě třeba zajímá,proč Houska není klasicky opevněna jako jiné hrady.Možná byly hradby již zbourány,ale stavební prvky uvnitř jsou původní,že jsou jako opevnění.Jako vězení,ze kterého aby nikdo neutekl.