elizabeth píše:Z Markvarticu se jmeno Zavis dostalo k Vitkovcum (kde se predtim nevyskytovalo, Zavis z Nechranic byl vnuk Vitka z Prcice) a moc dlouho se tam neudrzelo. Nejak se vubec to jmeno lide boji davat, jako by to toho cloveka predurcovalo ke zlemu osudu, staci si vzpomenout na Zavise Kalandru....
Původ jména Záviš
Moderátor: elizabeth
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Původ jména Záviš
Tak by mě zajímalo, jestli někdo neví něco blíže k historii jmen nebo vůbec o jméně Záviš? Zaujala mě Elisabethina myšlenka (nebo mi spíš nasadila brouka do hlavy ), v níž naznačila, jakoby to jméno bylo "prokleté". Pravdou je, že se obecně moc nevyskytuje. Je to snad tím, jaká pověst provázela Falkenšteina....?
Re: Nomine Zavissius
To jmeno mi prijde jako nejaka staroslovanska zkomolenina. Jen kolik je slovanama pojmenovano osad a jinych uzemi na zavisti. Myslim pokud chces hledat toto jmeno, tak bych se zameril asi tam.Przemysl de Nyestieyky píše:Tak by mě zajímalo, jestli někdo neví něco blíže k historii jmen nebo vůbec o jméně Záviš?
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Jmeno Zavis
Mam doma knihu o puvodu jmen, podivam se. Mam dojem jestli to nebylo neco se zavisti. Co treba takove jmeno italske Savicio ( nevim presne, jak se pise), neni Zavis jen treba nejaky preklad?
- elizabeth
- Vévodkyně
PODARILO SE MI NAJIT.
Dříve měl v kalendáři svátek také Záviš. Snad se jedná o staročeské jméno, není však vyloučeno, že jeho základem je německé Neidhard - obojí pochází ze slova "závistivý".
http://www.libri.cz/databaze/jmena/
Dříve měl v kalendáři svátek také Záviš. Snad se jedná o staročeské jméno, není však vyloučeno, že jeho základem je německé Neidhard - obojí pochází ze slova "závistivý".
http://www.libri.cz/databaze/jmena/
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
Záwiœ v Polsku
Na husitském serveru byly zveřejněny malby s motivem bitvy u Grunwaldu. Účastnil se jí i nějaký Záviš Černý:Przemysl de Nyestieyky píše:...v jednom poselstvu se vyskytují Záwiš černý...Tomáš Ralský gehožto Erb Růže gest, bijlá w čerweném Poli...
( http://www.pinakoteka.zascianek.pl/Mate ... awisza.jpg )
To mě připomnělo... s Ježkem jsme se jednou bavili o tom, že Poláci užívají erb s "růží" neboli Herb Poraj, který odvozují od české heraldiky.
Ale nespojují jej s Vítkovci, ale se Slavníkovci, kteří jej rozšířili v Polsku.
Nevíte někdo o tom něco bližšího? (Snad to nebude taková mystifikace jako s Tomášem Kalským.)
Druhou věcí pak je, (už jsme se myslím s Elisabeth bavili o původu jména "Záviš") odkud se toto jméno vzalo? Někteří jsou přesvědčeni, že jde o markvartické jméno, ale jde vůbec o původně české? To by se tu muselo vyskytovat častěji a ne tak historicky vzácně....
Zawisza Czarny wedlug Jana Matejky.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
záviš
Tak to mi moc nesedí... spíš bych to hledal někde v Polsku, ale nezkoumal jsem, jestli tam mají větší frekvenci tohoto jména?Viola píše:... je "Záviš" českého původu, ale nevylučuje se i německý z "Neidhard" - závistivý.
Pokud by šlo o převzaté slovo z němčiny, jistě by se nepřekládalo, ale komolila jejich forma (Neidhard).
- Viola
- Královna
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 8 times
No, jak jsem nakoupila, tak prodávám Tohle je z knihy "Po kom se jmenujeme", nakl. Libri.
Falkenštejn dostal své jméno pravděpodobně po dedečkovi - Závišovi z Nechanic.
Falkenštejn dostal své jméno pravděpodobně po dedečkovi - Závišovi z Nechanic.
Naposledy upravil(a) Viola dne 08 bře 2007 12:43, celkem upraveno 1 x.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
jméno Záviš
Já jsem se při hledání jména Záviš - v různých formách , ani nevím jak dostala do rakouských Regest , a tam je okolo roku 1300 několik Zewisů,
v různých formách - Zewis, Zewisch
např. Zewis von Fukkla, Zewisch von Fuglau, Zewis bratr Dietricha von Lexnitz.
Všechen text je v němčině, ne v latině a přesto tato forma, nikoliv Neidhard.
v různých formách - Zewis, Zewisch
např. Zewis von Fukkla, Zewisch von Fuglau, Zewis bratr Dietricha von Lexnitz.
Všechen text je v němčině, ne v latině a přesto tato forma, nikoliv Neidhard.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
Re: jméno Záviš
To je poměrně zajímavý. Záviš se objevuje často v Polsku a v minulosti nebyl nijak výjimečný ani v Rakousích. Čechám jakoby se vyhýbal - nebýt markvarticů a "falkensteinů".Katerina píše:...v různých formách - Zewis, Zewisch...
- elizabeth
- Vévodkyně
Jmeno Zavis
Navrhuji najit prvni vyskyt jmena v jakekoliv podobe, hlavne se dostat pred Zavise z Nechanic, vnuka Vitka z Prcice, jehoz manzelku jsme identifikovali jako z rodu Markvarticu. Katko, jak daleko jsi se v tech rakouskych Regestech dostala? Pises kolem 1300 to uz je dost po Zavisi z nechanic, ktery zemrel 1257. Jak byla vubec puvodni ceska podoba - ja to jeste u Riegra, Hajka a Palackeho videla jako "Zavise"?U nas jsou kousek Zavisice, ale nejmenuji se po tom z Falkensteina, ackoliv potazmo mozna i ano.
- Viola
- Královna
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 8 times
Tak jsem našla, že Fuglau (neboli Fukkla) i Lexnitz jsou blízko českých hranic. Takže je teoretická možnost, že šlo o původem česká jména, převzatá buď na základě dobrých česko-rakouských vztahů nebo třeba v důsledku sňatků. Souhlasím s elizabeth, že by bylo potřeba najít staršího Záviše, aspoň před rokem 1200.
Jo a napadlo Vás někdy, proč je těch Závišů u nás tak málo? Jestli to nebylo třeba z pověrčivosti, aby synáček neskončil pod katovým mečem... Nebo je možné, že by všeobecně nějaké jméno upadlo v nemilost? Když naopak existovala oblíbená jména...
U těch Markvarticů jsem našla Záviše dva hned na začátku, pak už to je samý Beneš a Jan
Jo a napadlo Vás někdy, proč je těch Závišů u nás tak málo? Jestli to nebylo třeba z pověrčivosti, aby synáček neskončil pod katovým mečem... Nebo je možné, že by všeobecně nějaké jméno upadlo v nemilost? Když naopak existovala oblíbená jména...
U těch Markvarticů jsem našla Záviše dva hned na začátku, pak už to je samý Beneš a Jan
- elizabeth
- Vévodkyně
No ja vzdycky pripominam pro ilustraci Zavise Kalandru, kde se maminka odvazila... Ale stejne by me to neodradilo pojmenovat synacka Zavis. Ted jde o to, jak moc by se to libilo jemu ( tomu synackovi). Ten strach by roli hrat mohl, protoze rici jen, ze to je kvuli tomu, ze cela leta ( spis staleti) se na Zavise hazela nepravem spina, neni uplne pravda. Uvidime kolik se udrzi Adolfu a Gustavu do dalsich stoleti. A co tak Josif Visarionovic....Viola píše:Tak jsem našla, že Fuglau (neboli Fukkla) i Lexnitz jsou blízko českých hranic. Takže je teoretická možnost, že šlo o původem česká jména, převzatá buď na základě dobrých česko-rakouských vztahů nebo třeba v důsledku sňatků. Souhlasím s elizabeth, že by bylo potřeba najít staršího Záviše, aspoň před rokem 1200.
- elizabeth
- Vévodkyně
Zavis z Markvarticu
A ja mam Záviš z Ralska, +ca 1228 a dale Záviš, boleslavský kastelán, +after 1197 a nejstarsi Záviš, purkrabí Sedlec, +after 1165 z http://genealogy.euweb.cz/waldstein/waldstein1.html , takze k Vitkovcum se to na 100% dostalo pres Markvartice. K Markvarticum zase prisli "Voci", teda nositele jmena VOK.
Naposledy upravil(a) elizabeth dne 08 bře 2007 17:33, celkem upraveno 1 x.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Re: Jmeno Zavis
Já jsem se k tomu kousku dostala jak slepý k houslím, zřejmě to jsou jen určité části, ale je to užasná sbírka listin, či odkazů na ně . Pokud už tento odkaz znáte, tak se omlouvám.elizabeth píše: Katko, jak daleko jsi se v tech rakouskych Regestech dostala? Pises kolem 1300 to uz je dost po Zavisi z nechanic, ktery zemrel 1257. .
Jmenuje se to MOnasteriuM - jsou tam listiny české, pár uherských, hodně rakouské. Dám odkaz na ostatní do odkazů.
K.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
Re: Zavis z Markvarticu
Voci (Vok, Voksa, Voxa) u markvarticů jsou od Vítkovců?elizabeth píše:...K Markvarticum zase prisli "Voci", teda nositele jmena VOK.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6 Odpovědi
- 5444 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od LanaPatton
-
- 6 Odpovědi