Nejoblíbenìjší erb
Moderátor: elizabeth
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
Nejoblíbenìjší erb
Toto je tak trochu zvláštní téma. Nezajímá mě ani tak celková - obecná oblíbenost heraldických motivů, jako osobní obliba jednotlivých šlechtických erbů tady členů fóra. Klidně můžete vybrat více erbů (líbí-li se vám jich více), vůbec to nemusí být erby jen české (vkus nezná pojem vlastenectví), klidně můžete i zdůvodnit, proč se vám právě tyto erby líbí (psychologický rozbor vaší osobnosti si už uděláme sami).
To měl být pokus o vtip.
No, a jestli se někomu spíš vybaví erby, které se mu nelíbí, tak nech je zveřejní též. (Pravděpodobně žádným šlechtickým rodem žalován nebude, jelikož již tatíček Masaryk zakázal šlechtě se presentovat tituly nebo jakýmikoli znaky šlechtictví).
Jde jen o oddychový témat pro volný čas, víc za tím asi nehledejte, přestože se můžete seznámit se zajímavými erby. Jirka pak nakonec může vyhlásit vítěze "nejhezčího erbu".
To měl být pokus o vtip.
No, a jestli se někomu spíš vybaví erby, které se mu nelíbí, tak nech je zveřejní též. (Pravděpodobně žádným šlechtickým rodem žalován nebude, jelikož již tatíček Masaryk zakázal šlechtě se presentovat tituly nebo jakýmikoli znaky šlechtictví).
Jde jen o oddychový témat pro volný čas, víc za tím asi nehledejte, přestože se můžete seznámit se zajímavými erby. Jirka pak nakonec může vyhlásit vítěze "nejhezčího erbu".
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Zelena ruze, ale nejen zelena
Predpokladam, ze nikoho neudivim a neprekvapim, kdyz jako svuj oblibeny motiv na erbu uvedu ruzi. Bude to tim, ze miluji ruze v jakekoliv podobe a i pana z Ruze, alespon z te zelene.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
Re: Zelena ruze, ale nejen zelena
Takže něco na tento způsob...?elizabeth píše:...svuj oblibeny motiv na erbu uvedu ruzi.
Erb pánů z Krumlova...
- Jiří Motyčka
- Vévoda
A já?
Mně se líbí ten v levém horním rohu tohoto mého příspěvku a pak hned tenhle (a upozorňuji, že to není proto, že v tomto znamení zvěrokruhu jsem narozený):
(Sorry Přemku)
(Sorry Přemku)
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
Myslím, že když se všechny ty "růže" položí vedle sebe, tak se jim žádný erb u nás nevyrovná.
Ale protože pocházím, odkud pocházím, nejvíc by mě měl zajímat asi tenhle erb:
Nic proti ostrvím, ale víc se mi líbí takové "vznešené" motivy, jako lekníny pánů z Drnholce (které jsem bohužel nenašla), vinná réva pánů z Dražic (kterou jsem našla jenom upravenou ) anebo třeba labu - i když tady to vypadá spíše na husu - Švamberků:
No a třeba takový dost směšný erb podle mě mají Buzici - resp. Zajícové z Valdeka (Házmburka) - pěkná sviní hlava s pořádnými zuby...
(To jsem našla jenom černobíle nebo ošklivě upravené. )
Ale protože pocházím, odkud pocházím, nejvíc by mě měl zajímat asi tenhle erb:
Nic proti ostrvím, ale víc se mi líbí takové "vznešené" motivy, jako lekníny pánů z Drnholce (které jsem bohužel nenašla), vinná réva pánů z Dražic (kterou jsem našla jenom upravenou ) anebo třeba labu - i když tady to vypadá spíše na husu - Švamberků:
No a třeba takový dost směšný erb podle mě mají Buzici - resp. Zajícové z Valdeka (Házmburka) - pěkná sviní hlava s pořádnými zuby...
(To jsem našla jenom černobíle nebo ošklivě upravené. )
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Když jsem o tom přemýšlel, tak ten erb Buziců mne napadl. A pak město ihlava nemá špatnýViola píše: No a třeba takový dost směšný erb podle mě mají Buzici - resp. Zajícové z Valdeka (Házmburka) - pěkná sviní hlava s pořádnými zuby...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
hasenburgkové
Proč? Proč? Proč?Viola píše:No a třeba takový dost směšný erb podle mě mají Buzici - resp. Zajícové z Valdeka (Házmburka)...
Erb pánů z Házmburka
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
Erby, herby, coat of arms a další
Jak vidno, podle Maršálka i ostatních, tak všichni vybírají erby podle motivu heraldické figury, většinou v těsné návaznosti s předmětem tématicky oblíbeného osobního studia nebo s patriotistickým sklonem.Maršálek píše:jsem pro růže, lvi a lilie
Mě některé kombinace barev vadí a často se mi líbí "heraldicky nesprávné" ale sám jsem zatím žádný nezveřejnil, protože se nad tím musím víc zamyslet
Vědí všichni, o jaký erb se jedná Jirka naschval nenapsal ani čárku k popisu erbu...Jiøí Motyèka píše:"img=erb s rakem"
Jejich erb je opravdu "vznešený" povznáší až k romantickým představám, protože stříbrné leknínové listy tvoří svým zakončením srdce na červeném štítu: http://cestar.unas.cz/rody/z_kounic.jpg (Na pečetích se často zobrazují ještě více stylisované a tvoří skutečná srdce). Takový erb (tentýž je na uvedeném odkaze) užívali i páni z Kounic.Viola píše:...se mi líbí takové "vznešené" motivy, jako lekníny pánů z Drnholce
Erby s motivem lekna jinak nosilo více šlechtických rodů, a samotný motiv se lišil od jednoho listu, dvojitého, trojitého až po lekna položené na řece a podobně kombinované.
O Oldřichovi z Drnholce (1268) se říká, že jemu patří nejstarší zachovaná peče s motivem "leknínů"; ale nebyl prvním, kdo tímto motivem pečetil....
Nedalo mi to, abych se nezeptal rebelujícího člena fóra, jaký se jemu líbí erb, a říkal něco v tom smyslu, že se mu kdysi líbil erb Trčkovských...(?)p(o)sel z budoucnosti píše:...erb Trčkovských...
Takže jestli jsem to pochopil dobře, tak pak Trčkové z Lípy měli takovýto erb:
- Jiří Motyčka
- Vévoda
Re: Erby, herby, coat of arms a další
Leknín má ve svém znaku i půvabné městečko na úpatí Železných hor ve východních Čechách v okrese Chrudim, totiž Heřmanův Městec. Je to zelený leknín v modrém poli (voda), tedy barva na barvu!Przemysl de Nyestieyky píše:...Erby s motivem lekna jinak nosilo více šlechtických rodů, a samotný motiv se lišil od jednoho listu, dvojitého, trojitého až po lekna položené na řece a podobně kombinované...
K tomuto znaku se pojí zajímavá pověst http://www.hermanuv-mestec.cz/index.php ... erb_povest ...
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
Honyho erby
Nevím na co myslíš ale to bude "cukrová homole".Viola píše:Co má symbolizovat to uprostřed??Jan Lucemburský píše:A toto je znak Modřan (bydlim tu)
Ale tohle je nějaká smyšlenina ne? To předešlý ještě tuplem... Nebo to má nějakou historickou souvislost?Jan Lucemburský píše:
- Przemysl de Nyestieyky
- Vévoda
pìtipeští
Jak už jsem se zmínil, líbí se mi jednoduché erby některých barevnostních kombinací a z nějakého důvodu mě vždy upoutal svým klidem i tento:
erb starobylého vladyckého rodu Pětipeských z Chýš a Egerberka
erb starobylého vladyckého rodu Pětipeských z Chýš a Egerberka