pověsti o Závišovi

Šlechtické rody i jednotliví šlechtici. Šlechtická kultura, heraldika, genealogie, ...

Moderátor: elizabeth

thovtt
Kníže
Příspěvky: 349
Registrován: 06 říj 2009 08:41
Been thanked: 1 time

pověsti o Závišovi

Nový příspěvek od thovtt »

V pověsti o Bílé paní z Jindřichova Hradce se píše o pokladu Záviše z Falkštejna. Originál této pověsti vyšel roku 1840 v Jihlavě od neznámého autora z 15.tého století.Neví někdo o jiném pramenu,kde by byl uveden zmíněný poklad.Reprínt této pověsti vyšel letos v nakladatelství Epika.
Uživatelský avatar
Viola
Královna
Příspěvky: 2714
Registrován: 02 led 2007 15:55
Has thanked: 8 times
Been thanked: 5 times

Re: pověsti o Závišovi

Nový příspěvek od Viola »

thovtt píše:V pověsti o Bílé paní z Jindřichova Hradce se píše o pokladu Záviše z Falkštejna. Originál této pověsti vyšel roku 1840 v Jihlavě od neznámého autora z 15.tého století.Neví někdo o jiném pramenu,kde by byl uveden zmíněný poklad.Reprínt této pověsti vyšel letos v nakladatelství Epika.
A co měl podle té pověst být ten poklad zač? A v jaké souvislosti je zmíněn v té pověsti?
thovtt
Kníže
Příspěvky: 349
Registrován: 06 říj 2009 08:41
Been thanked: 1 time

Re: pověsti o Závišovi

Nový příspěvek od thovtt »

V pověsti stojí, že bílá paní dovedla k truhle s pokladem,a mimo drahocenosti zde byl pergamen.Tento mu děkan druhý den přečetl,že ten poklad tam schoval Záviš z Rožmberka,který žil za časů Přemysla Otakara druhého,aby před nesvorností,která v české zemi povstala,své drahé věci ukryl a tak jeho potomkům zanechal.Závišové z Rožmberka se proti vůdci prohřešili,který je přemohl,panství jim pobral,ale ukryté znamenitosti nenalezl.
Ještě před nalezením pokladu mu duch bílá paní řekla"Zde je poklad tvých předků,o kterém jeden z nich před smrtí neoznámil a protože byli lakomí a neupřimní,musí se nyní trápit v očistci.Ty jsi od Boha předurčen ten poklad vyzvednout a tím osvobodit jejich duše.Budeš povinen velký díl tohoto pokladu na náboženské duchovní a milosrdné skutky vynaložit.

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google Adsense [Bot] a 2 hosti