Kateøina_z_Landštejna wrote:Jiøíku, ale jak se zjistilo, že vùbec nìco nìkomu diktovala?...
Nevím, ale: "
...francouzská národní hrdinka nadiktovala 23. bøezna 1430 v Sully svému zpovìdníkovi výhružný list, adresovaný husitùm." (
Èornej, Velké dìjiny V., vydalo: Paseka, Praha 2000, str. 493) Ale to pro tebe, jak tì znám, nebude asi ten pravý, relevantní zdroj...
Kateøina_z_Landštejna wrote:...Víš, já jsem k takovýmhle dopisù hodnì skeptická - mohl jej napsat kdokoli kdykoli, protože se mu to zrovna hodilo...
... a tøeba až po její smrti a antidatovat ho. Jó, i to je možné. Protože se zabývám historií, jsem taky skeptik, víme...
Kateøina_z_Landštejna wrote:...A jsem si skoro 100% jistá, že o existenci nìjakých husitù nemìla ani potuchy...
No, nechtìl bych ti brát tuto tvoji neotøesitelnou "jistotu", ale tys nikdy neslyšela o masivní antihusitské agitaci v zahranièí mimo území Èech (a Moravy)? A víš, kdo byl cílovou skupinou tìchto hysterických kampaní? Prostý lid pøece ...
Jsou k tomu nìjaké na netu dostupné prameny?
Net používám v nìkterých historických souvislostech velice obezøetnì. Jsem k nìmu skeptický. No, myslím, že bys tøeba mohla nakouknout
sem a zkonzultovat to s johankou.1412. ...
Mne to téma tolik netankuje, pouze z duše nemám rád vyslovování "kategorických" soudù. O èemkoli a zejména na netu...