Historický kvíz
Moderátor: Ježek
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Historický kvíz
Na zpestření a nezahálení mozkových závitů by tu mohl být historický kvíz. Jak si to představuji: Někdo položí otázku, určí dobu, po jejímž uplynutí napíše správnou odpověd. Mezitím ostatní pokud mají nějaký tip, tak ho napíší.
Není to moc složitý?
1. Otázka:
Co je tohle? čí je tohle? (viz obrázek; správná odpověd v úterý odpoledne):
Není to moc složitý?
1. Otázka:
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Tak ja se k tomu zkusim aspon zeptat. At to zas nevypada, ze to ignorujeme. Budeme asi potrebovat trochu navest. Jedna se pouze o napisovy rebus skryvajici v sobe kupr. INRI a treba rok nebo se jedna o nejaky historicky napis?Predpokladam, ze je to stejne latinsky, takze ze me asi nic nevypadne, ale nez napises reseni, zkus nas malinko navest, on se nekdo z linquistu chytne.
Re: Historický kvíz
no mne napadlo, ze by to mohl byt neci podpis...ale ci?Ježek píše:Na zpestření a nezahálení mozkových závitů by tu mohl být historický kvíz. Jak si to představuji: Někdo položí otázku, určí dobu, po jejímž uplynutí napíše správnou odpověd. Mezitím ostatní pokud mají nějaký tip, tak ho napíší.
Není to moc složitý?
1. Otázka:
Tekla. Z pekla? Kdepak! Z nebe. Trochu to tam zebe...
- Ježek
- Král
Myslel jsem, že to víš. Je to něco jako podpis, ale poznat jméno z toho bude dost těžký...Tekla píše: no mne napadlo, ze by to mohl byt neci podpis...ale ci?
no stopro jsem to uz videla, ale ta hlava zabednena...Ježek píše:Myslel jsem, že to víš. Je to něco jako podpis, ale poznat jméno z toho bude dost těžký...Tekla píše: no mne napadlo, ze by to mohl byt neci podpis...ale ci?
uz vim
v tom pripade je to jednoduche a protoze je to s velkou napovedou, nebudu to prozrazovat
ale nasla jsem jeste jednu verzi toho "obrazku" - je to opravdu monogram jednoho panovnika...
ale nasla jsem jeste jednu verzi toho "obrazku" - je to opravdu monogram jednoho panovnika...
-
- Zeman
- Ježek
- Král
Výsledek
Myslím, že nemá cenu vás déle napínat a je čas vyslovit správnou odpověď.
Zobrazený obrázek byl monogram římského krále a císaře Jindřicha IV. spojence Vratislava. Kosmas si monogram nakreslil při příležitosti udělení privilegia pražskému biskupu císařem v roce 1086.
Chce někdo další položit otázku?
Zobrazený obrázek byl monogram římského krále a císaře Jindřicha IV. spojence Vratislava. Kosmas si monogram nakreslil při příležitosti udělení privilegia pražskému biskupu císařem v roce 1086.
Chce někdo další položit otázku?
- Ježek
- Král
Z trochu jiného soudku
Kdo nejspíš řekl (napsal) tuto větu: "A není nic tak krásného jako vládnout se souhlasem všech" a kde...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Ježek
- Král
Z trochu jiného soudku
Kdo nejspíš řekl (napsal) tuto větu: "A není nic tak krásného jako vládnout se souhlasem všech" a kde...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Ježek
- Král
Oldøich Korutanský
Kdo to byl Oldřich ze Sponheimu a proč se ptám zrovna na něj (čím byl významný)?
Re: Oldøich Korutanský
Myslím, že to byl bratranec Přemysla Otakara II. (syn Judity Přemyslovny a Bernarda Sponheimského) a právě on mu odkázal tzv. poděbradským testamentem korutanské vévodství.Ježek píše:Kdo to byl Oldřich ze Sponheimu a proč se ptám zrovna na něj (čím byl významný)?
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
a rovnez bratr Filipa ze Sponheimu, salcburskeho arcibiskupa a posleze patriarchy Aquilejskeho, s kterym se pak Premysl Otakar II. o korutanske vevodstvi tahal. Manzelkou Oldricha ze Sponheimu byla dcera Gertrudy Babenberske Agnes. Ale proc se na to ptas? Ma nejake vyroci? Acomo, dobra prace, na netu bych s hledanim rodicu neuspela. Toho otce jsem nevedela a podebradsky testament z hlavy taky ne.Ježek píše:Kdo to byl Oldřich ze Sponheimu a proč se ptám zrovna na něj (čím byl významný)?
- Jiří Motyčka
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
... Já jen dodám, že byl rovněž vévodou břeclavským, pokud se nemýlím. Ale též marně v paměti pátrám, co má Ježek na mysli. Doufám, že narozdíl od jiné otázky (položené pro jistotu 2x) tohoto kvízu, nám to nakonec prozradí...acoma píše:Myslím, že to byl bratranec Přemysla Otakara II. (syn Judity Přemyslovny a Bernarda Sponheimského) a právě on mu odkázal tzv. poděbradským testamentem korutanské vévodství.Ježek píše:Kdo to byl Oldřich ze Sponheimu a proč se ptám zrovna na něj (čím byl významný)?
- Ježek
- Král
Je to tak. Zaujala mne na tom, to, že byl vládcem v Břeclavi (v Břeclavi bylo nakonec sídlo jednoho z údělníků. Každopádně bylo by vhodné zpracovat ho do rejstříku - časem se o to postarám (po markraběti Přemyslovi)...Jiøí Motyèka píše:... Já jen dodám, že byl rovněž vévodou břeclavským, pokud se nemýlím. Ale též marně v paměti pátrám, co má Ježek na mysli. Doufám, že narozdíl od jiné otázky (položené pro jistotu 2x) tohoto kvízu, nám to nakonec prozradí...acoma píše:Myslím, že to byl bratranec Přemysla Otakara II. (syn Judity Přemyslovny a Bernarda Sponheimského) a právě on mu odkázal tzv. poděbradským testamentem korutanské vévodství.Ježek píše:Kdo to byl Oldřich ze Sponheimu a proč se ptám zrovna na něj (čím byl významný)?
No tu první otázku všichni věděli, kdo něco napsali...
- Jiří Motyčka
- Vévoda
- Been thanked: 3 times
A to je zajímavý. Od kdy se tímto sídlem Břeclav stala?Ježek píše:...že byl vládcem v Břeclavi (v Břeclavi bylo nakonec sídlo jednoho z údělníků...
Tu jsem neměl na mysli, ale hned tu za ní a za jejími odvěďmi...Ježek píše:...No tu první otázku všichni věděli, kdo něco napsali...
Podle mých info tam měl Oldřich vládnout v letech 1237-1247 a jeho politicky více nadanější brácha Filip byl v letech 1236-1246 vyšehradským proboštem a kancléřem českého panovníka.Jiøí Motyèka píše:A to je zajímavý. Od kdy se tímto sídlem Břeclav stala?Ježek píše:...že byl vládcem v Břeclavi (v Břeclavi bylo nakonec sídlo jednoho z údělníků...
Naposledy upravil(a) acoma dne 07 úno 2007 19:16, celkem upraveno 1 x.
Prožitek není to, co se vám stane, prožitek je to, jak naložíte s tím, co se vám stalo!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek