Laurentius píše:
Podle mě je možné, aby tento Unka z Majetína a Plavče byl totožný s tím příbuzným biskupa Dětřicha. Bylo by totiž logické, že by biskupův leník popř. příbuzný "Vnka, nepos noster de Planyzs“ získal majetky v okolí Olomouce jak jsou uváděny na listině z 1318 (Majetín, Hačky, Bohuslavice). Bohužel další podpůrné doklady pro tuto teorii jsem zatím nenašel
Jinak u Olomouce se nachází také vesnice Unčovice. Historie neznámá.
No , jo, ale jak by to bylo možné ? Myslíš jako teoreticky je to možné , nebo jsou podpůrná fakta pro to.
Raději (neb v pátek mozku pomalejšího) jsem si ty poměrně zásadní informace od tebe shrnula do takového schémátka .
Je jakýsi :
1) Unka z Majetína a Plavce 'předpokládám že jde o Plaveč na jižní Moravě) - otec Alžběty provdané do rodu Čekyně- ktří se řadí do moravského rodu Bludoviců. Alžběta má strýce - Olomouckého probošta Sbora 'kterého tradice též řadí do rodu z Plavče) .
Ergo kladívko
zde paltí je dvě možnosti :
1) asi nejlogičtější : Unka a Sbor jsou bratři pocházející z rodu z Plavče , a biskup z Hradce vzal pod svá ochranná křídla bratříčka svého probošta a stal se jeho ochráncem. V tomto případě ale nevidím ten vítkovský původ- pokud byl Unka od počátku z Plavce , tak kdepak by se vzal MOravan u Vítkovců , alespoň v tomto období ??
2) Trochu divočejší teorie, ale zachraňuji ten vítkovský původ.
Probošt Sbor byl Alžbětiným strýcem z matčiny strany – takže s Unkou nebyli bratři ,ale švagrové.
Unka získal jako leník a příbuzný Dětřicha z Hradce na Moravě ten Majetín a z Plavce se psal po manželce .
NO a je to J
Ted ještě zjistit copak to bylo za Vítkovce, resp. v tomto případě asi Vítkovečka J , co na tu Moravu s Dětřichem přišel.
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.