Sborník
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Citace a normy vůbec
Já vím, žes to myslela dobře, ale když jsem viděla těch 50 stránek, tak jsem nevěděla jestli se mám začít smát nebo brečet...Viola píše:Citační norma: http://www.evskp.cz/SD/4c.pdf
Jak jsem říkala latiníkovi: Jak já nesnáším jakékoliv normy a něco, co musím... A on na to: No, jo, ale v tomhle případě to asi nebudete moci nijak obejít...
Já už zase chytám deprese...
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
- Viola
- Královna
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 8 times
Re: Citace a normy vůbec
Klid, Bětko, to se vyřeší, neboj. Ty citační normy jsou jen těch prvních x stran, ne celá brožurka. Standardně stačí udělat celou citaci jednou a poté jen jméno autora (pokud máš od něj jen jedno dílo) nebo jméno autora a zkráceně název díla (pokdu máš od autora víc děl). Stejně se to bude muset sjednotit u všech.elizabeth píše:Já vím, žes to myslela dobře, ale když jsem viděla těch 50 stránek, tak jsem nevěděla jestli se mám začít smát nebo brečet...Viola píše:Citační norma: http://www.evskp.cz/SD/4c.pdf
Jak jsem říkala latiníkovi: Jak já nesnáším jakékoliv normy a něco, co musím... A on na to: No, jo, ale v tomhle případě to asi nebudete moci nijak obejít...
Já už zase chytám deprese...
- elizabeth
- Vévodkyně
Číslování listin
Já jenom, Violko, vidím kolik je na tom ještě práce a nechci Tekle posílat zase nějaký nedodělek... Co čísla listin? Smějí být uvedená římskými číslicemi, tam kde tak číslována jsou? V mém případě je to CDM, UBLOE, Voigt a Dolliner. CDB, RI, RBM a další jsou číslována arabsky.
- Viola
- Královna
Re: Sborník
Já je mám všechny arabsky (důvodem je imho větší přehlednost, neb mi římské číslice dělají trochu problémy ), nicméně se podívej třeba do Velkých dějin a udělej to podle toho.
- elizabeth
- Vévodkyně
Zase citace
Dívala jsem se do tý citační normy a vyplývá mi z toho, že autor se má psát velkými písmeny, název knihy může a nemusí být psán kurzívou. čili buď V. VANÍČEK, Velké dějiny zemí Koruny české III., s. ...
nebo V. VANÍČEK, Velké dějiny zemí Koruny české III., s. ...
Pokud mám pravdu, bezva... Velký písmena zatím neumím z normálního psaní překlopit
RBM, CDB, MGH se píšou tak jako to mám teď.
Co ale s MGH Scriptores 9 nebo MGH Constitutiones et acta publica 3, popř. s prvním napsáním Fontes rerum Bohemicarum?
Má to být jako MGH Constitutiones st acta publica 3
nebo jen obyčejně MGH Constitutiones st acta publica 3 a má být mezi MGH a Constitutiones čárka nebo ne nebo je to jedno, jen to musí být všude stejně
nebo V. VANÍČEK, Velké dějiny zemí Koruny české III., s. ...
Pokud mám pravdu, bezva... Velký písmena zatím neumím z normálního psaní překlopit
RBM, CDB, MGH se píšou tak jako to mám teď.
Co ale s MGH Scriptores 9 nebo MGH Constitutiones et acta publica 3, popř. s prvním napsáním Fontes rerum Bohemicarum?
Má to být jako MGH Constitutiones st acta publica 3
nebo jen obyčejně MGH Constitutiones st acta publica 3 a má být mezi MGH a Constitutiones čárka nebo ne nebo je to jedno, jen to musí být všude stejně
- Viola
- Královna
Já bych to až tak neřešila, jestli je něco velkými písmeny nebo kurzívou, je IMHO skoro jedno. Hlavně aby bylo odcitováno vše, co má být. Každopádně to stejně budeme muset sladit všichni dohromady, abychom to měli stejně.
- elizabeth
- Vévodkyně
Dobře, tak bychom se na tom měli shodnout. Ty to píšeš, Violko, jak? Ježek měl myslím autory velkými písmeny.Viola píše:Já bych to až tak neřešila, jestli je něco velkými písmeny nebo kurzívou, je IMHO skoro jedno. Hlavně aby bylo odcitováno vše, co má být. Každopádně to stejně budeme muset sladit všichni dohromady, abychom to měli stejně.
Pro mě by bylo nejjednodušší, kdybychom to psali obyčejně. I když mám všechny věci psané jakýmkoli cizím jazykem (latina, němčina) kurzívou a bez uvozovek... Aby pak nebyla Monumenta Boica psaná v textu jinak než v poznámkách pod čarou...
Primární odpovědnost je doporučeno zapisovat v invertovaném tvaru pro potřeby řazení v abecedně uspořádaných seznamech záznamů použité literatury [P, 4.3.1]. U fyzických osob se příjmení v primární odpovědnosti zapisuje vždy velkými písmeny - podle příkladů z obou mezinárodních norem [ČSN ISO 690:1987 a ČSN ISO 690-2:1997]. Křestní jméno (nebo jiná jména) může být zapsáno popřípadě i pomocí iniciály [P, 4.3.1]. viz http://www.evskp.cz/SD/4c.pdfelizabeth píše:Dobře, tak bychom se na tom měli shodnout. Ty to píšeš, Violko, jak? Ježek měl myslím autory velkými písmeny.Viola píše:Já bych to až tak neřešila, jestli je něco velkými písmeny nebo kurzívou, je IMHO skoro jedno. Hlavně aby bylo odcitováno vše, co má být. Každopádně to stejně budeme muset sladit všichni dohromady, abychom to měli stejně.
Pro mě by bylo nejjednodušší, kdybychom to psali obyčejně. I když mám všechny věci psané jakýmkoli cizím jazykem (latina, němčina) kurzívou a bez uvozovek... Aby pak nebyla Monumenta Boica psaná v textu jinak než v poznámkách pod čarou...
- elizabeth
- Vévodkyně
A co teda s tím MGH Scriptores nebo MGH Constitutiones...? To se má psát jak?ABC píše:Primární odpovědnost je doporučeno zapisovat v invertovaném tvaru pro potřeby řazení v abecedně uspořádaných seznamech záznamů použité literatury [P, 4.3.1]. U fyzických osob se příjmení v primární odpovědnosti zapisuje vždy velkými písmeny - podle příkladů z obou mezinárodních norem [ČSN ISO 690:1987 a ČSN ISO 690-2:1997]. Křestní jméno (nebo jiná jména) může být zapsáno popřípadě i pomocí iniciály [P, 4.3.1]. viz http://www.evskp.cz/SD/4c.pdfelizabeth píše:Dobře, tak bychom se na tom měli shodnout. Ty to píšeš, Violko, jak? Ježek měl myslím autory velkými písmeny.Viola píše:Já bych to až tak neřešila, jestli je něco velkými písmeny nebo kurzívou, je IMHO skoro jedno. Hlavně aby bylo odcitováno vše, co má být. Každopádně to stejně budeme muset sladit všichni dohromady, abychom to měli stejně.
-
- Královna
- Been thanked: 1 time
Já se tedy držela normy, co posílala kdyxsi myslím Tekla , pokud se dobře pamatuji, a tam je skutečně autor velkými písmeni - příjmení, jméno už normálně, za tím dvojtečka a název díla už zase normálně. Takto to tedy mám já. Snad dobře ..
Biau seigneur, je vous prie chiérement et par la foi que vous me devés, que vous me menés si avant en bataille que je puisse férir un coup d´espée.
- elizabeth
- Vévodkyně
Na to MGH se ptám z jednoho prostého důvodu, protože to má každý autor s posledních let tj. po roku 2000 jinak, jeden kurzívou a jiní obyčejně. A teď, babo, (teda normo) raď
Možná, že jste to nepoužili ( i když myslím, že jste museli minimálně Scriptores když ne Constitutiones et acta publica imperatorum et regum), ale já tam mám těch německých pramenů celkem jak se říká na Ostravsku "v pysk", tak ať to nemusím zas všechno předělávat.
Možná, že jste to nepoužili ( i když myslím, že jste museli minimálně Scriptores když ne Constitutiones et acta publica imperatorum et regum), ale já tam mám těch německých pramenů celkem jak se říká na Ostravsku "v pysk", tak ať to nemusím zas všechno předělávat.
- elizabeth
- Vévodkyně
U toho Constitutiones et acta publica musí být ještě III. nebo 3 (což značí Rudolfa 1273-1298), jinak to může být kterákoliv z 1-11. Já si ale nejsem ani jistá, jestli tady by se ta kurzíva taky neměla použít. Vaníček to píše kurzívou určitě.Viola píše:No, já mám u Scriptores MGH SS IX s. 101, u Constitutiones MGH Constitutiones et acta publica č. 30, s. 50. Kurzívou nemám v citacích vůbec nic.
- Viola
- Královna
Jo, zapomněla jsem na to číslo. Opravdu je to kurzívou? Já měla za to, že on má vždy jen tu zkratku (MGH SS IX č. 102), vše jedním typem písma...elizabeth píše:U toho Constitutiones et acta publica musí být ještě III. nebo 3 (což značí Rudolfa 1273-1298), jinak to může být kterákoliv z 1-11. Já si ale nejsem ani jistá, jestli tady by se ta kurzíva taky neměla použít. Vaníček to píše kurzívou určitě.
kurzívou se u toho nemá smysl zabývat - to je jeden z tzv. vyznačovacích řezů, což se způsobem sazby citací vůbec nesouvisí
Šťastní ti, kdo mají sklerózu - nemusejí utrácet za alkohol, aby zapomněli
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
Kursiva úsus některých institucí - MM jí používá. Obecně každý si může vytvořit svůj systém.
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.
- Ježek
- Král
- Has thanked: 174 times
- Been thanked: 43 times
To mi vlastně došlo až teď, že ten Žemličkův Přemysl II. nám kříží poněkud plány ohledně sborníku, hlava já dubová ...
Historia to relacja, większością kłamliwa, ze zdarzeń, większością nieistotnych, zdawana nam przez historyków, większością durniów.