Medy píše:Vracím se k Anně Falcké a jejímu úmrtí. Předpokládala bych, že tady zřejmě citace z beletrie nebude (neměla by být) http://karel700.cuni.cz/KAREL-50.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Co konkrétně máte na mysli?
Tu smrt pádem z koně.
Katerina píše:Po vzoru Jirotkova děděčka a saturnine bychom si mohli založit tu agenturu uvádění příběhů na pravou míru.
Ta smrt pádem z koně je ve Vaňkové.
Už si nevzpomenu, kde , ale četla jsem také, že po pádu z koně přišla o ještě nenarozené dítě Anežka , poslední dcera Václava II. a Rejčky, která pak zemřela bezdětná, v poměrně mladém věku. Ale to bude take nějaká fikce .. .
Anna Falcká nezemřela pádem z koně. To je pitomost, co někdo před lety napsal do Wikipedie a odtud se to papouškuje, paradoxně to tam mám i já v tom několikadílném seriálu. Už jsem na to byl upozorněn, musíme to opravit. Pro jistotu jsem si prošel základní kronikářská díla doby Karla IV. a nikdo z nich jako pád z koně neuvádí za příčinu Anniny smrti v roce 1353. Ani v základní literatuře s odkazy na prameny typu Šusta, Kavka, Spěváček, Bobková to není...
Upřímně, taky vůbec nevím, jak zemřela Anna Falcká. Nevím ani jestli to je někde uvedeno. K pádu na koni se nepřikláním, to jsem četla opravdu jen v románu od Ludmily Vaňkové. František Kožík zase napsal, že zemřela na nemoc.
Zlatuli píše:Upřímně, taky vůbec nevím, jak zemřela Anna Falcká. Nevím ani jestli to je někde uvedeno. K pádu na koni se nepřikláním, to jsem četla opravdu jen v románu od Ludmily Vaňkové. František Kožík zase napsal, že zemřela na nemoc.