Rodokmen jsem prostudovala, ale nenapověděl mi, jestli Boček z Labutě a Helfštýna (pečeť z roku 1406, Lipník n. Bečvou) patří ke Švamberkům. Boček z Labutě je strýcem manželky Čeňka Papáka z Mošnova a Týnce.pitrs píše:Boček z Labutě bude mít ještě nějaký jméno.Tohle je málo.A zkus http://www.patricus.info/Rodokmeny/Svamberk.txt
Tady je to asi ouplně fšecko....)
Páni z Labutě
Moderátor: elizabeth
Re: Páni z Labutě
Pátrám po manželkách. Muži rodu Papák z Mošnova a Týnce si brali za manželky ženy z různých rodů, a tak jsem se zastavila u Bočka z Labutě a u toho, jestli patří ke Švamberkům. Vím, že je sňatkem spřízněn s Kravaři, ale nemám rozkrytou vazbu na Švamberky. To prostě nevím.pitrs píše:Chce to pátrat i po manželkách a jejichvazbách na další rody.Rod Švamberků byl poměrně veliký a významný.Jeho dějiny jsou dějinami české středověké šlechty.Patřil k deseti nejvýznamějším rodům v Čechách.Lovu zdar...
Ale ten Papák i ten Boček musí mít další jmíno třeba Vilém nebo tak nějak..jinak je to málo na hledání
Archiv: Státní okresní archiv Přerov
Číslo záznamu: 36698 (86/274)
Typ záznamu: Pečetě na listinách
Datace: 1406
Majitel: Fyzická osoba
Jméno majitele: Boček
Predikát: z Labuť
Stav: šlechta, nižší
Pohlaví: muž
Země (území): Morava
Datum vydání listiny: 08.12.1406
Místo vydání listiny: Helfštýn
Pravost listiny: pravá
Pečetitel: spoluvydavatel
Pořadí pečetě: 1. z 3 (3)
Koroborace listiny: In quorum omnium evidentiam premissorum sigilla nostra de certa nostra scientia praesentibus sunt appensa.
Pravost pečetě: pravá(é)
Tvar pečetě: okrouhlý
Velikost pečetě (mm): 26; 26 (původní)
Pečetní látka: včelí vosk
Barva pečetě: přírodního vosku
Forma pečetě: pečeť ve voskové misce
Připevnění pečetě: přivěšená, na pergamenovém proužku
Typ pečetě: pečeť jednostranná, osobní hlavní
Opis: Nečitelný.
Písmo: gotická minuskula
Typ pečetního obrazu: Pečeť obrazová, typ věcný, předměty
Popis pečetního obrazu: Celý erb, značně setřelé, ve štítu údajně lopata či kalich.
Fyzický stav: Zlomek
Poškození: 1,2,3,4 (miska); 1,2,3,4 (obraz); 1,2,3,4 (opis)
Heslo: Lopata ; Kalich
Číslo archivu: 438080101
Fond/sbírka: AF Lipník nad Bečvou
Inventární číslo: 1
Záznam zpracoval: Lapáček, Jiří
Koroborace listiny: In quorum omnium evidentiam premissorum sigilla nostra de certa nostra scientia praesentibus sunt appensa.
Popis pečetního obrazu: Celý erb, značně setřelé, ve štítu údajně lopata či kalich.
- Laurentius
- Kníže
- Been thanked: 6 times
Žádné jiné jméno nemá. Boček je jméno "Boczkoni de Labuth"
Žádné spojení s rodem Švamberků jsem nenašel. Správná stopa bude ta, že se tento rod objevuje koncem 14. století jako menší moravský rod a píše se podle obce Labuty u Kyjova.
Pečeť Bočka "de Labuth" rozhodně nepřipomíná klasickou labuť Švamberků. Je značně poškozená, ale podle Sedláčka je to kalich nebo lopata. V tomto období okolo roku 1400 používají Švamberkové stále dost výraznou labuť (viz. např. pečeti Bohuslava ze Švamberka, Jana ze Švamberka, Petra ze Švamberka, Václava ze Švamberka).
Žádné spojení s rodem Švamberků jsem nenašel. Správná stopa bude ta, že se tento rod objevuje koncem 14. století jako menší moravský rod a píše se podle obce Labuty u Kyjova.
Pečeť Bočka "de Labuth" rozhodně nepřipomíná klasickou labuť Švamberků. Je značně poškozená, ale podle Sedláčka je to kalich nebo lopata. V tomto období okolo roku 1400 používají Švamberkové stále dost výraznou labuť (viz. např. pečeti Bohuslava ze Švamberka, Jana ze Švamberka, Petra ze Švamberka, Václava ze Švamberka).
No ano. Jde o Čeňka Papáka z Mošnova. http://ddebora.sweb.cz/Prameny%20a%20fo ... A1nova.bmppitrs píše:Ale ten Papák i ten Boček musí mít další jmíno třeba Vilém nebo tak nějak..jinak je to málo na hledání
O Čeňkovi Papákovi píše pan doktor Turek ve své práci:TUREK, R.: Mošnov a rytíři z Mošnova do konce 15. věku.
No a právě Boček z Labutě, je strýcem manželky Čeňka Papáka. Já toho o Bočkovi z Labutě mnoho nevím. Blog mám v tuto chvíli nedostupný. O tom Bočkovi je psáno z Labutě. Když jednal s pánem z Kravař, tak zase bylo napsáno Boček z Labutě. Ještě jsem neobjevila žádnou nitku, kam bych ho mohla z Helfštýna zařadit.
Aha, no také jsem si to myslela a na blogu to mám i uvedeno. Blog mám neuspořádaný, jenom sbírám informace a pak budu třídit. Buď ten Kyjov a nebo Švamberkové. O těch dvou cestách vím. Děkuji moc za radu. Švamberkové mě napadli proto, že Papák se nepohyboval jenom v Mošnově a dál na Moravě kde se na něj zaměřil pan doktor Turek, ale také v Čechách, kde má dva další erby. Já patřím k Papákovi z Mošnova.Laurentius píše:Žádné jiné jméno nemá. Boček je jméno "Boczkoni de Labuth"
Děkuji.
Prosím, toto si mohu okopírovat do blogu, když dám cituji?????pitrs píše:Archiv: Státní okresní archiv Přerov
Děkuji za odpověď.
To jsem o tom Oseku nepsala já. Možná se přihlásí návštěvník, který to napsal. :O)pitrs píše:Jo a Alino pošli mi prosím to o tom Oseku u Rokycan a zdroj. Díík
- elizabeth
- Vévodkyně
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Asi by mělo být uvedeno i odkud je ta použitá citace. Nevím, jak je to s citací z internetu, jsou na to přesná pravidla (dle normy). Přesnou specifikaci z hlavy nevím, ale snad by šla dohledat.Alina píše:...
Prosím, toto si mohu okopírovat do blogu, když dám cituji?????
Děkuji za odpověď.
"Prima lex historiae est, ne quid falsi dicere audeat" (Cicero)
Pečeť Bočka z Labuť a Helfštýna. Patří Boček ke starobylému rody pánů z Kyjova a nebo ke Švamberkům.
http://www.rosmus.cz/dokumenty/sbornik- ... -2003a.pdf
Pečeť je zobrazena ve výše uvedeném odkazu na str. 24, bod 21.
http://www.rosmus.cz/dokumenty/sbornik- ... -2003a.pdf
Pečeť je zobrazena ve výše uvedeném odkazu na str. 24, bod 21.
Rod z Labut nebo z Labuť, (z Labutě, z Labudě) patřil k drobné moravské šlechtě a neměl nic společného s panským rodem ze Švamberka. Pochybuji, že by byl Boček sňatkem spřízněn s Kravaři. Rodina zemského hejtmana by mezi sebe těžko pustila takovou holou řiť ... Boček z Labuť nikdy neměl nárok psát se z Helfštejna, protože nikdy nebyl jeho majitelem. Na Helfštejně nepochybně pobýval, ale jako služebník zemského hejtmana Lacka z Kravař, majitele hradu.
První zmínka o vsi Labuty u Kyjova pochází z roku 1368 v predikátu Mikuláše z Labut.
Vladykové z Labuť se na čas usadili i na Holešovsku : Roku 1385 Petr z Vitčic prodal za 170 kop gr. vše co měl v Žeranovicích a Sirotčí Lhotě, na tvrzi ... bla bla bla ... Mikulášovi z Labudě, jenž po dvou letech zapsal manželce své Kateřině ... bla bla. (Vlastivěda moravská. Holešovský okres, 1929).
Konkrétně o Bočkovi se zmiňuje Tomáš Baletka - Páni z Kravař, 2003 :
str. 191 : Na konci června (1392) bylo zahájeno zasedání olomouckého sněmu a Lacek (z Kravař) zde musel provést některé nutné deskové vklady. Týkaly se ale vesměs Lackových klientů a zvláště jejich manželek z řad nižší šlechty, takže i prodej vsí Želatovic a Podolí pro Bočka a Mikuláše z Labuť nemůžeme hodnotit jako zúžení majetkové a mocenské základny pana Lacka, ale mnohem spíše jako zisk, neboť vedle finanční hotovosti získal Lacek spolehlivé politické partnery.
str. 195 : Ve svědečné řadě listiny se objevují jak lidé z okruhu Lackovy klientely, tak služebníci obou bratrů (Voka a Lacka z Kravař) : Mikuláš z Choltic, Hanuš z Pržna, Boček z Labutě, bílovecký fojt Petirka, Heinzke z Langova a Heřman z Doupova.
str. 257 : Kravařské panství totiž pan Petr (Strážnický) neprodal celé, ale po částech : Kravaře a Kouty nabyl Mikuláš ze Šlevic, Pavlík ze Sovince získal Pilszcz, Rozumice Boček z Labuť a vsi Hoštice a Komárov odkoupil Jan Helm z Výškovic.
str. 301 : Zbyněk Hřivnáč z Hněvošic - před rokem 1406 mu Lacek z Kravař prodal vsi Boňov a Výškovice. Byl nejspíše švagrem Bočka z Labuť.
str. 305 : Boček z Labuť (1371 - + po 1420) se často vyskytoval v okolí pana Lacka z Kravař. V souvislosti s pány z Kravař se objevují bratři Boček a Mikuláš z Labuť kolem roku 1392, kdy jim Lacek prodal Želatovice a Podolí. Párkrát se objevuje Boček na listinách vydaných panem Lackem či jinými členy rodu nebo jako ručitel za pana Lacka. 8.prosince 1406 zřídil Boček kapli P. Marie ve farním kostele v Lipníku s výslovným souhlasem svého pána, pana Lacka z Kravař na Helfštejně, a lipnického faráře Vavřince ze Zdounek ... bla bla bla ... Bočka ustanovil pan Lacek poručníkem nad Jiříkem ze Šternberka a Lukova, z kteréhož poručenství byl Boček propuštěn 19.ledna 1419. Boček se objevil ještě 31.října 1419 v okolí Lackovy vdovy Markéty z Pogorelé.
Vlastivěda moravská - přerovský okres, 1927 : Roku 1406 stúpil se Boček s Annou z Labudě, svou sestrou, a jejím manželem Zbyňkem Hřivnáčem z Hněvošic ... bla bla. Anna Hřivnáčová z Labutě byla myslim zvedena na městečko Fryšták (asi 1437) pro nějaký dluh lukovských Šternberků, ale nechce se mi to hledat ...
Určitě by se toho o příslušnících rodu z Labuť našlo mnohem víc ... u Pilnáčka jsem je nenašel, ale mám jenom první díl
První zmínka o vsi Labuty u Kyjova pochází z roku 1368 v predikátu Mikuláše z Labut.
Vladykové z Labuť se na čas usadili i na Holešovsku : Roku 1385 Petr z Vitčic prodal za 170 kop gr. vše co měl v Žeranovicích a Sirotčí Lhotě, na tvrzi ... bla bla bla ... Mikulášovi z Labudě, jenž po dvou letech zapsal manželce své Kateřině ... bla bla. (Vlastivěda moravská. Holešovský okres, 1929).
str. 191 : Na konci června (1392) bylo zahájeno zasedání olomouckého sněmu a Lacek (z Kravař) zde musel provést některé nutné deskové vklady. Týkaly se ale vesměs Lackových klientů a zvláště jejich manželek z řad nižší šlechty, takže i prodej vsí Želatovic a Podolí pro Bočka a Mikuláše z Labuť nemůžeme hodnotit jako zúžení majetkové a mocenské základny pana Lacka, ale mnohem spíše jako zisk, neboť vedle finanční hotovosti získal Lacek spolehlivé politické partnery.
str. 195 : Ve svědečné řadě listiny se objevují jak lidé z okruhu Lackovy klientely, tak služebníci obou bratrů (Voka a Lacka z Kravař) : Mikuláš z Choltic, Hanuš z Pržna, Boček z Labutě, bílovecký fojt Petirka, Heinzke z Langova a Heřman z Doupova.
str. 257 : Kravařské panství totiž pan Petr (Strážnický) neprodal celé, ale po částech : Kravaře a Kouty nabyl Mikuláš ze Šlevic, Pavlík ze Sovince získal Pilszcz, Rozumice Boček z Labuť a vsi Hoštice a Komárov odkoupil Jan Helm z Výškovic.
str. 301 : Zbyněk Hřivnáč z Hněvošic - před rokem 1406 mu Lacek z Kravař prodal vsi Boňov a Výškovice. Byl nejspíše švagrem Bočka z Labuť.
str. 305 : Boček z Labuť (1371 - + po 1420) se často vyskytoval v okolí pana Lacka z Kravař. V souvislosti s pány z Kravař se objevují bratři Boček a Mikuláš z Labuť kolem roku 1392, kdy jim Lacek prodal Želatovice a Podolí. Párkrát se objevuje Boček na listinách vydaných panem Lackem či jinými členy rodu nebo jako ručitel za pana Lacka. 8.prosince 1406 zřídil Boček kapli P. Marie ve farním kostele v Lipníku s výslovným souhlasem svého pána, pana Lacka z Kravař na Helfštejně, a lipnického faráře Vavřince ze Zdounek ... bla bla bla ... Bočka ustanovil pan Lacek poručníkem nad Jiříkem ze Šternberka a Lukova, z kteréhož poručenství byl Boček propuštěn 19.ledna 1419. Boček se objevil ještě 31.října 1419 v okolí Lackovy vdovy Markéty z Pogorelé.
Vlastivěda moravská - přerovský okres, 1927 : Roku 1406 stúpil se Boček s Annou z Labudě, svou sestrou, a jejím manželem Zbyňkem Hřivnáčem z Hněvošic ... bla bla. Anna Hřivnáčová z Labutě byla myslim zvedena na městečko Fryšták (asi 1437) pro nějaký dluh lukovských Šternberků, ale nechce se mi to hledat ...
Určitě by se toho o příslušnících rodu z Labuť našlo mnohem víc ... u Pilnáčka jsem je nenašel, ale mám jenom první díl
mmac píše:Rod z Labut nebo z Labuť, (z Labutě, z Labudě) patřil k drobné moravské šlechtě a neměl nic společného s panským rodem ze Švamberka. Pochybuji, že by byl Boček sňatkem spřízněn s Kravaři. Rodina zemského hejtmana by mezi sebe těžko pustila takovou holou řiť ... Boček z Labuť nikdy neměl nárok psát se z Helfštejna, protože nikdy nebyl jeho majitelem. Na Helfštejně nepochybně pobýval, ale jako služebník zemského hejtmana Lacka z Kravař, majitele hradu.
-Pochybuji, že by byl Boček sňatkem spřízněn s Kravaři.-
Boček z Labutě a Helfštýna byl spřízněn sňatkem s pány z Kravař.
Boček z Labutě a Helfštýna byl spřízněn sňatkem s pány z Kravař.
Ty podrobnosti se musí samozřejmě vybrat z historie a vložit tady na fórum. Zajímá mne všechno o Bočkovi z Labutě a z Helfštýna.
- Viola
- Královna
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 7 times
Asi to bylo myšleno tak, že když tvrdíte, že Boček z Labutě a Helfštýna byl spřízněn sňatkem s pány z Kravař, bylo by fajn uvést, z čeho jste čerpala.Alina píše:Ty podrobnosti se musí samozřejmě vybrat z historie a vložit tady na fórum. Zajímá mne všechno o Bočkovi z Labutě a z Helfštýna.
Ano, rozumím. Musím informaci dohledat a zcela jistě nezapomenu. Zajímá mne však všechno o Bočkovi z Labutě a Helfštýna.
Boček z Labutě koupil 1420 na Krnovsku Rozumice (Hosák 845). Týž byl 1406 strýcem Anny, manželky Lacka z Kravař. Se syny zemřelého Zbyňka Hřivnáče z Heraltic měl spolek ne Velké Heraltice, jsa snad příbuzným Zbyňkovy manželky (Prasek Top. 171, 217). Rod krátce uvádí Staromor. rod. 455.
Znak: Jak vyobrazeno podle pečeti Bočka z Labutě 1400 (Herald. II 299). Znamení na štítě, představuje asi nepřesně znázorněnou lilii nebo stonek orobince, podobně jako u slezského rodu House. (viz zde). O rodině zmiňuje se Augustin Weltzel Pomniki poboznosci po slachetnej rodzinie hrabiow z Gaszyna w Górnym Slazsku Gliwwice 1877.
Znak: Jak vyobrazeno podle pečeti Bočka z Labutě 1400 (Herald. II 299). Znamení na štítě, představuje asi nepřesně znázorněnou lilii nebo stonek orobince, podobně jako u slezského rodu House. (viz zde). O rodině zmiňuje se Augustin Weltzel Pomniki poboznosci po slachetnej rodzinie hrabiow z Gaszyna w Górnym Slazsku Gliwwice 1877.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek