Podľa historikov Richard III. bol loajálny brat, dobrý veliteľ a vojak a dobrý a spravodlivý zákonodarca. Jediný tieň na neho vrhá to zmiznutie synov jeho brata. Lenže...kedže boli z nástupníctva vylúčení, aktuálne Richardovi neprekážali, skôr iným - medzi iným sa ich zmiznutie skvelo hodilo Tudorom. Richard panoval 2 roky. Neverím že vypracovať sa na trón z xtého sledu následníctva trvá pár dní.Ingolf píše:Shakespearův Richard III. končí tím, jak je Richard poražen a nový král, první Tudor, nakazuje, ať pohřbí všechny padlé šlechtice bez rozdílu, na které stáli straně, ať se lidi vrátí domů, ať je odpuštěno a zavládne mír.., je to takový ideální vládce..
Taky mám dojem, že Shakespearovi nešlo o osobu samotného Richarda III. jako spíš o Tudory. Richard byl posledním vládcem před jejich nástupem a Tudorům by tahle hra pomohla podpořit legitimizaci násilného převzetí moci.. Že si z toho dnenší člověk bere hlavně negativní rysy Richarda, to by bylo až sekundární..
O objavení pozostatkov je dokumentárny film, spomínal som ho v pokece. Je tam aj rekonštrukcia jeho tváre. Sú tam celkom zaujímavé poznámky napr. o tom, že ešte pár rokov po jeho smrti za ním smútili, a ucievali ako dobrého kráľa. Tiež to, ako doplňovali jeho portréty "potrebným" hrbom, odstraňovali z jeho tváre úsmev... Najnovšou aktuálnou udalosťou je, že o pozostatky sa prihlásila aj katedrála z Yorku, veď bol z yorkovskej vetvy Plantagenetov. Bude to ale asi Leicester. Snáď ten dokument bude aj v českej televízii, alebo možno už aj je na YouTube.
Aj je, našiel som to:
http://www.youtube.com/watch?v=Tgr94xGp1DM
P.S. Osobne mám rád 1000x radšej Plantagenetov, ako Tudorov. To platí ale o ostatných starých dynastiách (Pŕemyslovcov, Piastovcov,Árpádovcov,Staufov, atd...) Nedá mi pokoj myšlienka, že práve svet Tudorov bol veľmi podobný tomu, aký opísal Shakespeare. Plný vražedných intríg. Možno...Betty bola trocha iná.